Wielertransfers 2016: Androni-Sidermec, Baška, Dimension Data, Wegmann…
Franco Pellizotti - Foto: Sirotti
vrijdag 16 oktober 2015 om 19:00

Wielertransfers 2016: Androni-Sidermec, Baška, Dimension Data, Wegmann…

Met het Europese wegseizoen zo goed als over, zijn de diverse wielerploegen nog altijd bezig met de laatste aankopen en transfers. Zowel gevestigde namen als talentvolle jongelingen hebben in de afgelopen dagen hun krabbel onder een nieuw contract gezet. Omdat het er nogal een aantal zijn, volgt hier een overzicht.

Dimension Data
Het Zuid-Afrikaanse Dimension Data (nu nog onder de noemer van MTN-Qhubeka) heeft zich voor komend seizoen versterkt met Kanstantin Sivtsov. De Wit-Rus komt over Sky en vindt bij de Dimension Data zijn vroegere HTC-Columbia-ploegmaats Mark Cavendish, Bernhard Eisel en Mark Renshaw. De equipe van teammanager Brian Smith hoopt één dezer dagen het rennersbestand compleet te maken. Volgens het Noorse ProCycling is er in ieder geval concrete interesse voor Lotto Soudal-renner Vegard Breen.

Erik Baška

Voor Europees beloftenkampioen Erik Baška ligt er bij Tinkoff-Saxo een tweejarig contract klaar. De 21-jarige Slowaak komt nu nog uit voor AWT-Greenway, maar maakt volgens het Slowaakse Sportky de overstap naar de Russische WorldTour-formatie. De sprinter kon naar verluidt ook terecht bij Etixx-Quick-Step, maar tekent spoedig zijn contract bij de ploeg van Oleg Tinkov. Net als zijn aanstaande ploeggenoten , Michael Kolar, Peter en Juraj Sagan, genoot Baška zijn opleiding bij Dukla Trencin-Trek.

Jakub Mareczko
Het Italiaanse sprinttalent Jakub Mareczko heeft zijn contract bij Southeast opengebroken en verlengd. De 21-jarige neoprof boekte dit seizoen vier zeges, allen op Venezolaanse bodem. Mareczko hoopt de komende seizoenen te groeien, om op die manier ook in de Giro d’Italia te kunnen wedijveren met de beste sprinters.

Androni-Sidermec
Teammanager Gianni Savio kan weer twee renners toevoegen aan Androni-Sidermec 2016. Wegkapitein Franco Pellizotti (hoofdfoto) heeft zijn aflopende contract met een jaar verlengd, na reeds vier trouwe dienstjaren. Daarnaast weet het Colombiaanse NuestroCiclismo te melden dat Egan Bernal de overstap maakt naar de Italiaanse ProContinentale ploeg. En dat is opvallend, omdat Bernal een getalenteerde mountainbiker is. De Colombiaanse bondscoach had de slechts 18-jarige klimmer daarom graag eerst bij het BMC Development Team gezien.

Phil Gaimon & Ben King

PIC521598724

Ben King – Foto: Sirotti

Na een jaar afwezigheid keert Phil Gaimon terug bij Cannondale-Garmin. De 29-jarige Amerikaan moest vorig jaar nog vertrekken wegens de fusie van Garmin-Sharp en Cannondale, maar mag in 2016 opnieuw zijn opwachting maken. Hij komt over van Optum presented by Kelly Benefit Strategies. Ben King zette daarnaast zijn krabbel onder een nieuw contract, maakte de ploeg vrijdag bekend.

Fabian Wegmann
Fabian Wegmann plakt er nog een jaar aanvast. De inmiddels 35-jarige Duitser begint komend jaar aan zijn zestiende seizoen als prof. Dat doet Wegmann bij de nieuwe fusie ploeg CULT Energy-Stölting Group. Het voorbije jaar was hij actief voor de Deense equivalent.

Lampre-Merida en Bardiani-CSF
Lampre-Merida heeft zich voor komend seizoen versterkt met Yukiya Arashiro. De Japanner is volgens teammanager Brent Copeland een belangrijk aanwinst met het oog op de Aziatische markt. Op dat werelddeel is Arashiro een wielericoon. Een ander Italiaans team heeft haar selectie al compleet. Voor Bardiani-CSF komen volgend seizoen zeventien renners uit, allemaal Italianen. De gemiddelde leeftijd ligt met 23,5 laag. Het is vooral uitkijken naar Giulio Ciccone, die de Prestigo Ranking (op basis van punten de beste belofterenner uit Italië) won.

Caja Rural-RGA Seguros

PIC526001302

De selectie van de Spaanse ProContinental-formatie van Caja Rural-Seguros RGA voor 2016 krijgt steeds meer vorm. Het team verlengde de contracten van kopman David Arroyo en de Uruguayaan Fabricio Ferrari. Daarnaast trok het volgens Biciciclismo belofte Jaime Rosón aan, die al als stagiair voor de ploeg uitkwam. Caja Rural-RGA Seguros hoopt daarnaast de contracten van Sergio Pardilla, Javier Aramendía en Antonio Molina spoedig te verlengen. Of er voor sprinter Francesco Lasca plek is, is nog maar de vraag. De Italiaan miste het voorbije seizoen door een hardnekkige blessure en moet volgens SpazioCiclismo onder het mes.

Jérôme Cousin en Evgeny Petrov
Het Franse Cofidis heeft haar vijfde versterking voor 2016 beet. Waar het eerder beloften Rayane Bouhanni, Hugo Hofstetter, alsmede Arnold Jeannesson (FDJ) en Borut Bozic (Astana) een contract gaf, komt Jérôme Cousin daar nu bij. De 26-jarige Fransman komt over van Europcar. Bij Tinkoff-Saxo tekende Evgeny Petrov (37) voor een jaar bij. De Rus is een vaste waarde onder Oleg Tinkov en mag volgend jaar iets meer voor eigen kans rijden.

Jérôme Cousin

Jérôme Cousin – foto: Sirotti

ActiveJet en Roth-Skoda
Het Poolse ActiveJet en het Zwitserse Roth-Skoda zijn bezig met het versterken van hun ploegen, daar ze komend seizoen op ProContinental-niveau actief (willen) zijn. ActiveJet verzekerde zich daarom van de diensten van de Tsjech Jiří Polnický en de jonge Polen Stanisław Aniołkowski (18), Norbert Banaszek (18) en de 27-jarige Paweł Charucki.

Roth-Skoda wist op haar beurt de huidige verbintenissen met Lukas Jaun, Dylan Page, Colin Stüssi, Roland Thalmann, Alberto Cecchin en Andrea Pasqualon om te zetten in profcontracten. De komst van David Belda hadden we eerder deze week al gemeld, maar volgens CicloWeb komen daar ook Matthias Krizek en Andrea Zordan bij. RadSport weet overigens dat ook Martin Kohler de overstap maakt.

Baby-Dump, SEG Racing en BMC Development
Na het vertrek van Twan Castelijns is Baby-Dump bezig met de selectie van volgend jaar. De eerder gemeldde Rick van Breda kwam de ploeg al versterken en daar komen youngster Marco Doets (19) en Justin Timmermans (19) bij. Laatstgenoemde vindt bij de Brabantse formatie zijn broer Tristan terug.

Ook een andere Nederlands Continental-team is hard bezig met het team voor volgend seizoen. SEG Racing leverde dit jaar een flink aantal profs af, waardoor er weer nieuwe aanwas nodig is. Australiër Freddy Ovett komt over van Chambéry Cyclisme, de opleidingsploeg van AG2R La Mondiale. Ook de 18-jarige Nederland Yannick Dutant komt de ploeg versterken. De Duitser Jonas Bokeloh verlaat op zijn beurt de ploeg voor AWT-Greenway.

Ook de opleidingsploeg van BMC roert zich. Gisteren werd al bekend dat onze landgenoten Bram Welten en Pascal Eenkhoorn voor de ploeg gaan rijden, maar ook de Rus Pavel Sivakov en de Amerikanen Zeke Mostov en Keegan Swirbul komen daarbij. Swirbul reed de voorbije twee seizoenen bij Axeon en is Axel Merckx dankbaar voor de ervaring die hij op deed. Lance Armstrong is min of meer de ontdekker van Swirbul.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
16 oktober 2015 19:18
Joepie, nog meer jong Afrikaans talent naar Dimension! :p
16 oktober 2015 19:33
Het blijft interessant al die transfers. Heb nu al zin in begin 2016!
@Don Hamstre +1, had ook liever Adil Barbari of Valens Ndayisenga gezien ipv de slechte uitgave van Kiryienka.
16 oktober 2015 19:54
Sivakov wordt een grote.
16 oktober 2015 20:02
Wat een bijzonder spijtige ontwikkelingen rondom Lasca. Zo'n goede sprinter, maar zal waarschijnlijk nooit meer aan profwielrennen toekomen :(
16 oktober 2015 20:16
@heuvelcolombia: Mekseb Debesay of die Eritreer met die moeilijke naam . Of hun stagiar Jayde Julius.
Hopelijk wordt het opleidingsteam Continental; dan kunnen die Afrikaanse talenten wellicht wat makkelijk in Europa komen koersen.

Het is overigens best leuk dat Cult nu allemaal renners aan het aankondigen is die gewoon voor 2 jaar getekend hadden. Dat zal zeker zijn om extra publiciteit te genereren na de fusie met Stolting.
16 oktober 2015 21:36
Wat moet al dat 18-jarig grut op PCT-niveau? Laat ze toch eerst eens rustig ontwikkelen!
16 oktober 2015 22:09
worden ze nou WT of hoe zit het? Kan me niet voorstellen dat Cav Geen WT renner meer is. Al opend hij mss nog nieuwe deuren dan.
16 oktober 2015 22:18
@Purito

Je hebt een zwak voor spanjaarden en dat begrijp ik. Overigens heb je een zwak voor alle spaanssprekende renners. Maar dat betekend niet dat elk spaanssprekend persoon erg goed is.
16 oktober 2015 22:34
@Lutsenko

Dat Purito fan is van een renner maakt hem niet meteen Spaans, de heer Lasca is toch echt een Italiaan. Waarmee je hele punt toch vrij nutteloos is geworden, wel een leuke persoonlijke aanval, doet het altijd goed, lekker makkelijk scoren, meteen wat frustratie weg.
Lasca was best lekker bezig tot de blessure en dus best een beetje talentvol
17 oktober 2015 02:35
"Lance Armstrong is min of meer de ontdekker van Swirbul."
details?
17 oktober 2015 09:02
Ik baal wel dat dimensions data zijn oude filosofie langzaam maar zeker weggooid hier is een fan minder
17 oktober 2015 09:07
@Right: als 16-jarige versloeg hij Atmstrong in een MTB-race (komt hij vandaan). Armstrong heeft hem vervolgens aanbevolen op decweg te gaan fietsen. Fiets nu pas twee seizoenen op de weg. Ruwe diamant dus.
17 oktober 2015 10:00
Felbermayr loopt leeg, van hun beste zes renners zijn er nu vijf weg (Mühlberger, Großschartner, Gogl, Golcer en nu Krizek). Alleen Kvasina is nog over.
17 oktober 2015 10:00
Arashiro is een goeie loods voor de Lampre sprinters Modolo en Kump. Petrov moest toch weg bij Tinkoff-Saxo? En hij mag nu plots meer voor eigen kans gaan rijden... Vreemd. Sivtsov en Breen zijn geen slechte renners maar kun je dan in de plek geen 2 Afrikaanse talenten een kans geven?
17 oktober 2015 10:09
Erg jammer van mtn, ik hoop dat ze dan een opleidingsploeg beginnen met veel Afrikaanse talenten.
17 oktober 2015 10:12
@GP: die opleidingsploeg hebben ze al, is alleen nog geen CT.

Er komt trouwens nog een Afrikaans talent en dat wordt de laatste, Breen zal dus verder moeten zoeken.
17 oktober 2015 10:32
@Hakkie, ik ben toch vrij zeker dat Breen bij Dimension tekent
17 oktober 2015 12:04
Breen tekent alleen bij MTN als ze WT worden, omdat ze dan meer renners nodig hebben; anders gaat hij terug naar Joker.
17 oktober 2015 12:15
@LutsenkoFan
Haha, ok. En bedankt LutsenkoFan! Tot nooit meer!

Tel eerst eens tot 3 voordat je een reactie plaatst.
18 oktober 2015 09:31
Xxx laat maar

Om te reageren moet je ingelogd zijn.