Wielerweekend: Ogen op de Giro en comeback Degenkolb
Foto: Sirotti
zaterdag 30 april 2016 om 23:00

Wielerweekend: Ogen op de Giro en comeback Degenkolb

Een kleine week na de magistrale overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik zijn alle gedachten alweer in de toekomst. Volgende week begint de Giro d’Italia in ‘ons’ Apeldoorn. Het laatste weekend voor de Grande Partenza proberen alle renners nog de laatste puntjes op de i te zetten. Daarnaast is er zowel op zaterdag als zondag een koers in eigen land. Wat kun je dit weekeinde allemaal verwachten op WielerFlits? We kijken alvast vooruit.


flag-ch Ronde van Romandië (2.WT) (zaterdag en zondag)
Het doek van de Ronde van Romandië valt zondag. Na de individuele tijdrit van vandaag zijn de kaarten al geschud, maar voor sommigen kan het hele kaartenhuis nog in elkaar vallen. Morgen staat een bergetappe van ruim 170 kilometer op de rol met vijf beklimmingen, waarvan drie van eerste categorie. Het zwaartepunt ligt in de laatste vijftig kilometer, als twee keer de Barboleusaz (8,9 km aan 7,8%) naar Villars-sur-Ollon beklommen moet worden.

Zondag zal voor de klassementsmannen een rustigere slotdag worden. De etappe is makkelijker dan de voorgaande ritten, maar twee cols van derde categorie maken de etappe nog wel link. In de finale richting Genève vlakt het af. Gaat hier gecontroleerd worden of worden er nog wanhoopspogingen gedaan om nog een plek in het klassement goed te maken? Drie jaar terug won Tony Martin de afsluitende tijdrit in Genève, in 2011 finishte er een rit in lijn in Genève. Destijds was het Ben Swift die de etappe won.

Sporza is er beide dagen live bij rond de klok van 16.15 uur met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer.

Website Ronde van Romandië
Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2016


Foto: Tour of Turkey

Foto: Tour of Turkey

flag-tr Ronde van Turkije (2.HC) (zaterdag en zondag)
Al zes etappes zitten erop voor de renners in Turkije als zaterdag de etappe hen voert van Fethiye naar de door toeristen goed bezochte badplaats Marmaris. De rit – die elk jaar opgenomen wordt in de Ronde van Turkije – is slechts 128 kilometer lang, maar in de finale zit nog een linke (ongecategoriseerde) klim gestopt. Toch hoeft die de sprinters niet af te schrikken. De voorbije jaren wisten namelijk André Greipel (2013 en 2015), Mark Cavendish (2014) en Mark Renshaw (2012) deze etappe te winnen.

De presidentiële rittenkoers wordt afgesloten in Selcuk. Vanaf startplaats Marmaris is dat ruim tweehonderd kilometer rijden voor de coureurs. In de openingsfase zit een stevige klim (tot ruim 600 meter hoogte) die het peloton wel eens kan doen breken in veel delen. Na een afdaling richting zeeniveau is vlak voor het binnenrijden van Selcuk nog een col gevonden. Wie weet zal hier iemand zich nog helemaal leegrijden om de ronde nog goed af te sluiten.

Het slotweekend is te volgen via Eurosport. Zaterdag vanaf 12.00 uur op het tweede kanaal, in verband met het WK Snooker. Zondag is de rit live te zien vanaf 14.00 uur op het hoofdkanaal.

Website organisatie


Foto: Allan McKenzie/SWpix.com

Foto: Allan McKenzie/SWpix.com

flag-gb Tour de Yorkshire (2.1) (zaterdag en zondag)
Aan de andere kant van de Noordzee maakt men zich op voor de Tour de Yorkshire. De driedaagse die georganiseerd werd naar aanleiding van het Grand Départ in de Britse regio kent haar tweede editie. De etappes zijn minder zwaar dan het afgelopen seizoen, maar dat zal niet mindere beelden van het prachtige landschap opleveren. Zaterdag is de etappe met 135 kilometer kort, zondag is de finale rond Scarborough lastiger na een rit van bijna tweehonderd kilometer.

Op Eurosport is de rittenkoers live te zien. Zaterdag kan je vanaf 15.30 uur inschakelen op het tweede kanaal van de sportzender. Zondag is het op dezelfde zender live vanaf 14.30 uur. De finishes worden aan de late kant verwacht. Zaterdag omstreeks half zeven ’s avonds, zondag een uur eerder.

Website Tour de Yorkshire
Voorbeschouwing Tour de Yorkshire 2016
Deelnemerslijst


flag-gb Women’s Tour de Yorkshire
Eén van de redenen dat de koers laat eindigt op zaterdag, is de vrouwenwedstrijd van de Tour de Yorkshire. Die doet dit jaar namelijk haar intrede. De dameswedstrijd heeft van de UCI een 1.2-sticker opgeplakt gekregen. Het parcours is identiek aan dat van de mannenwedstrijd later die dag; 136 kilometer tussen Otley en Doncaster. Er staan enkele grote ploegen aan het vertrek, zoals Wiggle High5, Hitec Products, Liv-Plantur en Alé Cippolini.

Eerder al haalde de dameskoers de media door het toevoegen van wereldkampioene Lizzie Armitstead aan de deelnemerslijst. Daarnaast zal de winnares bij de vrouwen meer verdienen dan de winnaar bij de mannen. Dankzij supermarktketen Asda krijgt de winnares €20.000, terwijl de beste man op €14.000 kan rekenen.

Deelnemerslijst


zuidenveld

Vorig jaar won Jeff Vermeulen – Foto: Rudie Ottens

flag-nl ZODC Zuidenveld Tour (1.2) (zaterdag)
In Drenthe staat zaterdag met de 25e editie van de ZODC Zuidenveldtour een UCI-koers op het programma. Deze wedstrijd stond voorheen bekend als de Zuidoost Drenthe Classic. De renners rijden
tijdens de tweehonderd kilometer lange tocht tussen Dalen en Nieuw Amsterdam voor een groot gedeelte over het parcours van het NK van vorig jaar. Er worden in Zuid Oost Drenthe negen kasseistroken aangedaan.

Vorig jaar (toen de wedstrijd nog deel uitmaakte van de Topcompetitie) klopte Jeff Vermeulen Wim Stroetinga in de sprint.

Website organisatie


flag-es Vuelta a Asturias (2.1) (zaterdag en zondag)
In het Noorden van Spanje start zaterdag de Spaanse heuvelachtige driedaagse door Asturië. De korte rittenkoers begint met een bergrit die eindigt op de Alto del Acebo, een acht kilometer lange klim aan een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 8%. Op zondag gaat er een rit van Cangas de Narcea naar Pola de Lena. De tweevoudige beklimming van de Carabanzo (3e categorie) vormt hier in de finale de scherprechter. Maandag is er de slotrit van Bueño naar Oviedo over die cols van de derde en twee van de tweede categorie. De beklimming van El Violeo is op zeven kilometer van het einde de laatste hindernis van de dag.

etappe1_asturia

Het deelnemersveld is niet bijzonder indrukwekkend en tekent de teloorgang van het Spaanse wielrennen. Igor Anton zal zijn eindzege van vorig jaar niet verdedigen. Movistar is de enige WorldTour-ploeg op de startlijst en selecteerde onder meer Dani Moreno, Carlos Betancur en Juan José Lobato. Caja Rural-RGA brengt onder andere Hugh Carthy, Sergio Pardilla en Ángel Madrazo aan het vertrek. De eindzege zal hoogstwaarschijnlijk naar een renner van een van deze twee ploegen gaan.

Website organisatie
Deelnemerslijst


flag-de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (1.HC) (zondag)
In Frankfurt staat zondag met Rund um den Finanzplatz de meest prestigieuze eendagskoers van Duitsland op de kalender. De bijna 207 kilometer lange wedstrijd kent acht beklimmingen. De koers (tot 2008 bekend onder de naam Rund um den Henniger-Turm) wordt sinds 1962 traditioneel georganiseerd op de Dag van de Arbeid (1 mei). Twaalf maanden geleden kon deze Duitse 1.HC-wedstrijd niet verreden worden nadat de organisatie vanwege de dreiging van een aanslag besloot de wedstrijd de annuleren.

Er staan vier WorldTour-teams aan de start. Katusha neemt met Alexander Kristoff de winnaar van 2014 mee. Bij Giant-Alpecin maakt John Degenkolb na zijn trainingsongeluk in januari zondag voor eigen volk zijn rentree. Etixx-Quick Step heeft Tony Martin in de gelederen. Ook het Franse AG2R La Mondiale staat aan de start. Roompot Oranje Peloton is de enige Nederlandse ploeg aan het vertrek.

De wedstrijd is zondag live te volgen via de Duitse zender HR3. De aankomst wordt verwacht rond 17:00.

Website organisatie
Deelnemerslijst


flag-nl Brand Bier Drielandenomloop
Zondag staat in Limburg de twintigste editie van de Brand Bier Drielandenomloop op het programma. De lastige koers door Nederland, België en Duitsland is de derde wedstrijd in het klassement om de Topcompetitie. In de 179 kilometer lange route zijn 21 beklimmingen opgenomen, waaronder onder meer Schweiberg en de Kruisberg. De aankomst ligt in Bocholtz.

In 2014 won Bert-Jan Lindeman de Limburgse heuvelkoers, vorig jaar ging de zege verrassend naar Matthijs Eversdijk. Vanaf zaterdag lees je op WielerFlits een uitgebreide voorbeschouwing op deze wedstrijd.

Voorbeschouwing WielerFlits
Website organisatie

Parcours


Waar rijden de Nederlanders?
Ronde van Romandië (12)
Steven Lammertink, Moreno Hofland, Wilco Kelderman, Martijn Keizer, Dennis van Winden, Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin, Tom Stamsnijder, Albert Timmer (Giant-Alpecin), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Lieuwe Westra (Astana)

Ronde van Turkije (6)
Jochem Hoekstra, Bram Nolten, Jasper Ockeloen, Sven van Luijk, Remco te Brake, Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg)

Tour de Yorkshire (17)
André Looij, Ivar Slik, Nick van der Lijke, Barry Markus, Wesley Kreder, Huub Duijn, Marc de Maar, Pieter Weening (Roompot-Oranje Peloton), Danny van Poppel (Sky), Dylan Groenewegen, Timo Roosen, Tom Leezer, Steven Kruijswijk, Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Floris Gerts (BMC), Lars van der Haar, Koen de Kort (Giant-Alpecin)

Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (10)
Sam Oomen, Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin), Maurits Lammertink, Michel Kreder, Reinier Honig, Brian van Goethem, Johnny Hoogerland, Kai Reus, Antwan Tolhoek en Etienne van Empel (Roompot-Oranje Peloton)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.