Wilco Kelderman over de Tour: “Alles blijft zoals afgesproken”
Kelderman moet het dit jaar zonder Gesink doen - foto: Sirotti
vrijdag 24 juni 2016 om 12:58

Wilco Kelderman over de Tour: “Alles blijft zoals afgesproken”

Met het wegvallen van Robert Gesink verdwijnen ook de klassementsambities voor LottoNL-Jumbo in de komende Tour de France. Wilco Kelderman schuift niet door als kopman, maar blijft bij het afgesproken plan om voor een ritzege te gaan. “Ik heb geleerd dat ik moet koersen op mijn eigen manier”, vertelt hij na afloop van het NK Tijdrijden aan WielerFlits.

‘De nadruk ligt anders’
Kelderman vindt het ‘super jammer’ dat Gesink er niet bij is, omdat ze elkaar versterken en Gesink volgens Kelderman een echte leider is. LottoNL-Jumbo legt bij afwezigheid van de beoogde kopman de druk echter niet op de schouders van Kelderman. “Ik doe mijn eigen ding. Ik zoek mijn eigen etappes uit, maar met een andere insteek dan Robert. Voor mij blijft in principe alles hetzelfde zoals we dat hadden afgesproken. Allen is Robert er nu niet bij, waardoor de nadruk net wat anders in de ploeg ligt”, legt Kelderman uit.

Wil je niets missen van de het NK en nog veel meer?
Abonneer je dan direct op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
24 juni 2016 13:02
Misschien hebben ze het bij Lotto-Jumbo wel goed gezien, maar ik vind het toch raar dat ze niet met Kelderman voor de witte trui gaan. Zo'n geweldige rittenkaper is hij nou ook niet.
24 juni 2016 13:04
Dat gaan ze wel, maar zonder het vooraf te zeggen. Eerst de 1e week doorkomen en dan wordt er duidelijk wat er mogelijk is.
24 juni 2016 13:09
Je kunt naar buiten toe wel uitspreken dat je voor het klassement gaat, maar er kan in de eerste week zoveel gebeuren. Een moment van onoplettendheid (en dat heeft Kelderman nogal vaak) en je klassement is naar de vaantjes. Ik hoop van harte dat ze met het team wel hebben afgesproken dat Kelderman van voren moet worden gehouden.
24 juni 2016 13:12
Om voor de witte trui te gaan zal hij drie weken top moeten zijn, hetgeen dan ook automatisch inhoudt dat hij een goed klassement zal (moeten) rijden. Als hij alleen ritten uit gaat zoeken, dan gaan de witte trui en klassement niet lukken waarschijnlijk.
24 juni 2016 13:17
Verlies veel tijd in eerste week en ga voor de bollen. Veel publiciteit. Je krijgt er een betere motor van en je krijgt lol in je vak. En met wat geluk rij je de top 15 in. Altijd maar dat klassement. Nr 9 kennen we over 5 jaar niet meer
24 juni 2016 13:18
Je kunt toch ook voor een algemeen klassement of de jongerentrui gaan zonder dat vooraf van de daken te schreeuwen? Dat lijkt mij eerlijk gezegd nog verstandig ook, want alles wat je zegt kan (en zal) tegen je worden gebruikt. Lekker vrijuit koersen en zien hoe het uitpakt.
24 juni 2016 13:19
@Mac-S: Zo'n geweldige rittenkaper is hij ook niet? Hij heeft het nog bijna nooit geprobeerd. Altijd was het klassement wel een doel.
24 juni 2016 13:19
Hij houdt ons wel in spanning, maar misschien kan ie het leiderschap overnemen van Robert, zou hem goed doen om wat alerter te koersen zoals ook Steven liet zien het leiderschap aan te kunnen.
24 juni 2016 13:28
Kelderman is slecht met druk, dat is nu wel duidelijk. Voor iedereen het beste dat hij gewoon koersen gaat zoals hij zelf wil. Ik zie hem wel een etappe winnen.
24 juni 2016 13:28
@Zeeuwsvlaming
En de nummer 21 van 2011? Rob Ruijgh heeft er volgens mij zijn bekendheid aan te danken.
24 juni 2016 13:52
Je kan dit ook als leermoment gebruiken en hem een klassement te laten rijden puur voor de toekomst. Toch denk ik dat hij op dit moment zeker in staat is een rit te winnen, maar dan zou hij zich echt moeten sparen in de eerste paar bergritten.
24 juni 2016 14:02
@netraam ja poehpoeh, wat is die bekend geworden inderdaad. Levende legende
24 juni 2016 14:05
Als het team wél met Kelderman voluit voor een klassement zou gaan, zou dat in mijn optiek een soort van voorlopig laatste kans geweest moeten zijn. Namelijk, als het (wederom) niet goed zou uitpakken, ongeacht de reden, dan zou eigenlijk moeten worden beslist om Kelderman langere tijd niet voor een klassement te laten gaan. Dus 'doorbraak' of 'uitbraak'.

De toch wel vrijblijvende aanpak die nu wordt gepresenteerd houdt meer opties open. Als hij geen bijzondere moeite doet in de eerste week is er grote kans op tijdverlies. Of hij heeft geluk en kan met meer fysieke en mentale energie richting de eerste bergen. Of er is beperkt tijdverlies wat kans biedt op én wat ruimte om voorop te rijden én terugkomen in het klassement (en een keer de omgekeerde weg: gedurende een ronde stijgen).
Is er wel 'gewoon' ruim tijdverlies dan kan hij de opgespaarde energie volledig steken in aanvallend rijden.

Ik denk dat voor iemand als Gesink een overtuigende eerste Tour-week een extra stimulans zou zijn, terwijl het een renner als Kelderman veel energie zou kosten en niet eens de beste uitgangspositie hoeft te zijn.

Kelderman heeft als prof nog geen rit in lijn of eendagskoers gewonnen, dacht ik. Het zou voor zijn carrière zeer welkom zijn mocht hij in de Tour deze primeur beleven. Hoewel dan de media niet moet gaan reppen over een Tour-winnaar in de maak. ;-)
24 juni 2016 14:05
Die jongen straalt niet veel uit.
24 juni 2016 14:07
Ze halen gewoon de druk weg bij Kelderman. Kom op die jongen gaat gewoon voor een klassement voor zolang het gaat, maar ze willen niet te veel druk erop leggen om direct te zeggen hij gaat voor top-10 of dergelijke. Want dit is de absolute top en er zijn gewoon heel veel goede klassementsrenners.
24 juni 2016 14:08
Zou me niet verbazen als hij met een schuin oog naar de bollen kijkt. Steven Rooks gebruikt het nog steeds voor zijn persoonlijke branding. Lekker in ontsnappingen mee en hopen dat ie de sterkste/slimste blijkt te zijn. Laat hem eerst nog maar een keer de Giro/Vuelta of rondes van een week als kopman rijden om beter met de druk om te leren gaan. Het werd de afgelopen 2 seizoenen pijnlijk duidelijk dat hij niet klaar is voor de rol van kopman in de tour. Ik geloof nog steeds in zijn potentie, maar momenteel zie ik hem geen geweldig klassement rijden in de tour.
24 juni 2016 14:25
Het blijft vreemd om te lezen dat iemand voor mij zegt wat ik me wel en niet kan herinneren over 5 jaar mbt het klassement.
24 juni 2016 14:34
Volgens mij is Boogerd onder andere een bekendheid omdat hij jaarlijks de Nederlandse eer hoog hield in de Tour, ook als hij maar 12e werd. Ik weet in elk geval de top 10 renners nog beter dan de etappewinnaars vanuit kopgroepjes, die ben ik drie dagen later al vergeten (in het kader van: dat team rijdt ook een magere tour... En dan ga je opzoeken en dan wonnen ze drie dagen daar voor een nietszeggende rit uit een kopgroep).

Ik denk trouwens dat Kelderman hoopt dat hij zonder tijdsverlies door de eerste week gaat en dan ga je daarna automatisch mee doen voor het klassement. Alleen met de insteek die ze nu gekozen hebben is de Tour niet om zeep als hij weer eens niet op zit te letten.
24 juni 2016 14:43
Helemaal eens met Hakkie. Net als de mensen, die Gesink afkraken, omdat hij alleen voor het klassement gaat. Hij zal hem eens winnen hé. Zo'n etappezege is ook leuker, maar toch van veel minder waarde.
24 juni 2016 14:44
@boehoe
Chris Froome straalt ook niks uit. Dat gezeur over 'uitstraling' is zo Hollands, als je maar hard rijdt. Kruijswijk had in de Giro ook ineens uitstraling, terwijl hij daarvoor nogal eens als grijze muis werd weggezet.

Het lijkt me vrij duidelijk dat ze de druk van het kopmanschap 'n beetje bij die jongen proberen weg te houden. Het is geen haantje die zich graag naar voren vecht, maar als hij de eerste week redelijk doorkomt gaat hij echt wel een poging doen om een klassement te rijden.
24 juni 2016 14:48
Nou, voor een 'Wellensje' dan maar. Hoop dat ie boven zichzelf uitstijgt, maar ben bang dat ie fijngemalen wordt.
24 juni 2016 14:58
Die gaat gewoon voor een klassement, zonder het uit te spreken van tevoren. Hij zegt dat hij in het begin niet zomaar gaat laten lopen. Ik denk dus dat hij wil kijken hoe het gaat, en pas niet meer voor het klassement gaat als het gewoon niet meer lukt en zo te veel achterstand opbouwt. Het nadeel zou dan zijn dat hij de eerste anderhalve week ofzo onzichtbaar meerijdt, geen ruimte krijgt omdat hij nog redelijk goed in het klassement staat, en daar vervolgens zo vermoeid van raakt dat het in de tweede helft ook niet meer lukt om voor etappezeges te gaan. Het is als Nederlander natuurlijk ook best lef hebben om vanaf dag 1 niet voor het klassement te gaan, daar schrikt het publiek te veel van. Zeker als je, zoals Kelderman, een bijna-wel-maar-net-niet-en-misschien-wel-nooit-klassementsman bent.
24 juni 2016 15:06
@tendam
Straalt wel degelijk uit, maar belangrijker nog is je team motiveren en sfeer te kweken, Kruiswijk deed het met verve en heel het team bloeide op, alles is te leren.
24 juni 2016 15:22
Hij moet gewoon kijken waar zijn kwaliteiten liggen en daar vol voor gaan. Hij hoeft verder niet te luisteren naar de Wielerflitsers aan wal. Ik denk dat hij best goed uit de voeten kan als rittenkaper. Hij heeft een goede motor, wat te zien is aan zijn goede tijdrit, kan bij tijd en wijlen ook goed klimmen en heeft een best aardig eindschot.
24 juni 2016 15:24
Voor de witte trui zal hij moeten afrekenen met Barguil. De Kopman van Giant zal wel voor een goed klassement gaan. Dus lijk me dat als Kelderman alleen voor etappes gaat, dat hij niet in aanmerking zal komen voor de witte trui.

Blijft koffiedik kijken. Net als bij de geboorte van een kind, zul je na de geboorte altijd mensen hebben die zeggen dat ze het wisten. Mocht Kelderman er na een week goed op staan en toch voor het klassement gaan, dan wisten de meeste hier het natuurlijk al ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.