Wilco Kelderman over de Tour: “Alles blijft zoals afgesproken”
Kelderman moet het dit jaar zonder Gesink doen - foto: Sirotti
vrijdag 24 juni 2016 om 12:58

Wilco Kelderman over de Tour: “Alles blijft zoals afgesproken”

Met het wegvallen van Robert Gesink verdwijnen ook de klassementsambities voor LottoNL-Jumbo in de komende Tour de France. Wilco Kelderman schuift niet door als kopman, maar blijft bij het afgesproken plan om voor een ritzege te gaan. “Ik heb geleerd dat ik moet koersen op mijn eigen manier”, vertelt hij na afloop van het NK Tijdrijden aan WielerFlits.

‘De nadruk ligt anders’
Kelderman vindt het ‘super jammer’ dat Gesink er niet bij is, omdat ze elkaar versterken en Gesink volgens Kelderman een echte leider is. LottoNL-Jumbo legt bij afwezigheid van de beoogde kopman de druk echter niet op de schouders van Kelderman. “Ik doe mijn eigen ding. Ik zoek mijn eigen etappes uit, maar met een andere insteek dan Robert. Voor mij blijft in principe alles hetzelfde zoals we dat hadden afgesproken. Allen is Robert er nu niet bij, waardoor de nadruk net wat anders in de ploeg ligt”, legt Kelderman uit.

Wil je niets missen van de het NK en nog veel meer?
Abonneer je dan direct op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
24 juni 2016 15:30
Vind tlj nogal wegkruipen. groenewegen moet niks, pas in 2018, kelderman gaat niet voor het klassement etc...
24 juni 2016 15:36
Hij moet een heleboel - of juist niet - als ik het goed begrijp... Hopelijk laat hij zich door al deze adviezen niet van de wijs brengen of op een zijspoor zetten;-).
24 juni 2016 15:36
jesse, wat zou jouw suggestie zijn, in deze situatie? Moeten ze zeggen dat Groenewegen Kittel, Greipel & co er wel even op gaat leggen? Of dat Kelderman een goed klassement gaat rijden? Dat kunnen ze - hoogstwaarschijnlijk - niet waarmaken. De resultaten van afgelopen tijd geven in ieder geval geen aanleiding om te geloven dat ze met dit team potten kunnen breken. Dus hun reactie lijkt me gewoon realistisch.

Edit: Ze zijn toch ook wel zo dat als ze wél wat verwachten, dat ze het ook zeggen. Voor Kruijswijk in de Giro verwachtten ze een goed klassement en voor Vanmarcke verwachtten ze goede resultaten in het voorjaar. Beide verwachtingen waren realistisch en werden uitgesproken. Met Gesink lag een goed klassement in de Tour ook in de lijn der verwachting. Maar nu gewoon niet, dat lijkt me toch duidelijk.
24 juni 2016 15:49
Ach, wat maakt het uit. Ga lekker de Tour rijden en we zien het wel. Alle behoorlijke resultaten zijn meegenomen. Ik doe het hem niet na.
24 juni 2016 16:30
@schipperaar
Die sfeer en de motivatie komt vanzelf als je hard rijdt. Sorry, ik heb te vaak bij de Nederlandse pers mensen binnen een week van hero tot zero zien gaan om gel.l over 'uitstraling' en 'leiderschap' serieus te nemen. Kelderman is inderdaad geen charismatische jongen, maar hij is zo laconiek dat hij volgens mij ook niet echt zenuwachtig is te krijgen. Elk nadeel heb z'n voordeel.
24 juni 2016 16:58
Ik kan maar niet begrijpen dat er mensen zijn, die liever 9e worden in een Tour dan een bergrit winnen vanuit een kopgroep.

Boogerd op La Plagne ook vergeten Hakkie? Als er één prestatie is die telkens terugkomt als je het hebt over Boogerd, dan is het die etappe naar La Plagne wel. Zeker voor de gemiddelde sportvolger.

Geen enkele renner ruilt 3 ritzeges in voor 3x een 9e plek. Een totale non-winnaar misschien. Maar een normaal denkend mens toch niet?
24 juni 2016 17:28
ik zou zeggen, ga voor de bollentrui. dat is misschien het meest realistisch.
24 juni 2016 17:57
@Purito
Boogerd op La Plagne staat natuurlijk niet op zichzelf. Juist de vele ereplaatsen verhoogden de gunfactor en dat werd in retrospectie nog meer in de jaren die volgden.

Door 9e te worden in de Tour heb je bewezen het niveau te hebben van een topper of subtopper afhankelijk van je definities. Eén keer een bergrit winnen vanuit een kopgroep zegt niet zoveel over je kwaliteit als renner.
Bij drie keer winnen is dat anders, terwijl herhaling van een 9e plaats minder meerwaarde heeft.

Daarnaast is je ruil niet erg realistisch. Renners die twee of drie keer een (zware) etappe winnen zijn vaak al in staat gebleken om veel hoger dan 9e te kunnen eindigen (bijv. jouw Purito of Pinot).
24 juni 2016 18:02
@Purito: nee, ik ben Boogerd op La Plagne niet vergeten, maar ik weet ook nog uit mijn hoofd dat hij die Tour 12e werd en dat ik daarvan elke bergrit genoten heb. 1 dag plezier tegenover 21 dagen plezier, ik snap maar niet dat er mensen zijn die voor 1 dag kiezen.
24 juni 2016 19:36
Blijkbaar is het beste wat Wilco kan doen is 9e worden en een etappe winnen, dan is iedereen hier tevreden. (Ik wel in ieder geval )
24 juni 2016 19:37
@AndriesW
Maar dat is juist de vraag: wat doe je als renner? Je drie weken lang uitwonen, telkens in de finale gelost te worden door 7/8 man, en 9e te worden in het eindklassement zonder tastbare prijs. Of besluiten niet te gaan voor die negende plek, je dagen uit te zoeken en hierdoor twee ritzeges binnenhalen?

Ik weet het wel hoor.

Ik ben het met je eens dat één keer top-10 rijden een indicatie is voor een renner wat hij wel en niet kan. Maar neem nu Mollema. Waarom nog een 7e/8e/9e plek in het klassement? Wat win je er mee? Ik ga er vanuit dat het een opdracht is van de ploeg. Want ik kan me niet voorstellen dat Bauke echt vrolijk wordt van drie weken lang aanklampen.

@Hakkie
Plezier voor wat? Boogerd werd in die gehele Tour kansloos eraf gereden door de (echte) grote mannen van het klassement. Wat is er leuk aan drie weken angstvallig wieltjes volgen en op pakweg 6 kilometer gelost te worden?

Boogerd ontsteeg die Tour uit de anonimiteit door aan te vallen. Lef te tonen. Te rijden zoals Boogerd altijd heeft gedaan in alle andere wedstrijden buiten de Tour: aanvallen en kijken waar het schip strand. Hij had ook drie weken lang op jacht kunnen gaan voor ritzeges + de bolletjestrui. Dan heb je ook 21 dagen plezier (in vlakke ritten zie je hem sowieso niet: wel of geen klassement), maar rij je om te winnen, en niet om zo laat mogelijk gelost te worden.

Ik hoop van ganser harte dat Purito de komende Tour rijdt als een pure rittenkaper. Ik heb liever twee dagen volle vreugde, dan drie weken (lichte) frustratie omdat hij op zoek is naar vervlogen tijden. Een 9e plek zegt mij dan helemaal niks. Ja, een teken van een gebrek aan fantasie/plan b.
24 juni 2016 19:48
Dat is jouw manier van kijken, maar zeer gelukkig niet de algemene tendens in het wielrennen. Het zou wat zijn als een renner als Mollema die gewoon 5e kan worden in de Tour niet voor een klassement zou gaan. Een Tour met maar 5 klassementsrenners en voor de rest allemaal mensen die zich voor hun plezier op minuten laten rijden... Ik denk dat ik dan stop met kijken, dan wordt het net zo nep als Amerikaans worstelen.
24 juni 2016 20:01
Mooi dat de ploeg zich houdt aan het voornemen om Wilco in een vrije rol te laten rijden. Alle partijen hadden een slechte zaak gedaan door halfzacht te proberen het verlies van Gesink op te vangen. Ik verheug me om Wilco op het hoogste niveau er echt voor te zien gaan!!! Super.
24 juni 2016 20:18
@Purito
Het is net welke invalshoek je neemt. De Tour winnen betekent het algemeen klassement winnen. Het klassement is primair, een etappezege is een tussenprijs of troostprijs. Ja, een Tour-etappe winnen heeft wel degelijk status. Dat heeft een hoge eindklassering echter ook. Zowel voor teams, renners als publiek. Ik denk dat Gesink alleen al op basis van Tour en Vuelta een hogere status heeft dan Weening, ook in het buitenland.

Boogerd die de anonimiteit ontsteeg? In Nederland was hij juist niet anoniem omdat hij zo vaak voorin was te zien als het bergop ging. Voor buitenlandse volgers zal de etappe naar La Plagne niet zo speciaal zijn geweest dat het in het geheugen is gegrift.

Verder worden vaak verdere ereplaatsen als voorbeeld genoemd dan betreffende renners al hebben behaald. Gesink en Mollema waren vorig jaar in een sterk deelnemersveld nog 6e en 7e (en eerder al resp. 4e en 6e). Voor Kelderman geldt ook dat ALS hij een constant niveau zou behalen een plaats hoger dan 9e of 8e of zelfs 7e echt niet onrealistisch is. In zijn geval is dat gebrek aan consistentie en niet zo zeer niveau een goede reden om eens op etappes te richten.
Dan nog: voor die twee ritzeges ben je vooral afhankelijk van de genade van het peloton terwijl je een topklassement zelf kunt verdienen.
24 juni 2016 21:31
Dit is je kans om te laten zien dat je ballen hebt.
Samen kopman zijn met een sprinter, Wilco wilniet.
24 juni 2016 22:46
Laat Kelderman lekker zijn eigen ding doen de eerste week. Desnoods wat verder van achterin in het peloton a la Ten Dam. Kan de rest zich druk maken over Groenewegen of zelf in de aanval gaan.
25 juni 2016 10:01
dit wordt niks dus .......hij is trouwens ook niet goed genoeg !!
25 juni 2016 10:40
Wilco is wel degelijk een renner met inhoud met veel potentieel. Hij heeft een aardig sprintje en kan mee in een lastige rit. De witte trui zou mooi zijn, maar de concurrentie met Barguil en Yates is niet mals, en dan moet alles goed op zijn plek vallen. De bollentrui lijkt me vooraf minder verstandig. Dat is een roulette-trui. Door dat te proberen kun je veel vergooien als het (grote kans) niet lukt. Je blijft achter met lege handen. Laten we hopen dat hij in ieder geval een paar sterke uitslagen rijdt in de etappes en na week twee zien we verder.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.