WK 2017: Johansen wint na knappe solo goud bij junioren mannen
foto: Sirotti
zaterdag 23 september 2017 om 12:45

WK 2017: Johansen wint na knappe solo goud bij junioren mannen

De regenboogtrui bij de junioren mannen is veroverd door Julius Johansen. De 18-jarige Deen was in het Noorse Bergen de sterkste man in de finale. De Italianen Luca Rastelli en Michele Gazzoli vervolledigden het podium. Johansen is de opvolger van zijn landgenoot Jakob Egholm, die vorig jaar in Doha zegevierde.

Achttal rijdt weg
Net als de profs startten ook de junioren in Rong, voor een aanloop van 39,5 kilometer. Die fase werd vooral getekend door een aantal valpartijen, waarbij vooral de Belgische junioren vaak betrokken waren. Uiteindelijk reden er eerst twee man weg uit het peloton, met zes man in de achtervolging. Die twee groepjes smolten samen en zodoende kreeg de koers een vroege vlucht van acht renners. Met Danny van der Tuuk uit Assen, had Nederland een pion mee van voren. De voorsprong van de acht werd echter nooit groot. De voorsprong kwam nooit boven de twee minuten uit.

Ongeorganiseerde chaos
Op het circuit van Bergen werd het peloton uit elkaar gereden. De sterke Duitser Leon Heinschke probeerde nog naar de vroege vlucht toe te rijden, wat hem uiteindelijk lukte. Ook Daniil Marukhin (Kazachstan) en Rastelli (Italië) staken over, nadat Denemarken de forcing had gedaan in het peloton. Even later slaagde ook de Tsjech Karel Vacek in die missie. Van der Tuuk moest ondertussen vooraan afhaken. Na een versnelling van de Brit Mark Donovan, explodeerde de kopgroep. Het peloton naderde op dat moment tot op zo’n twintig seconden.

Indrukwekkende Johansen
Op net iets meer dan een ronde van het einde, knalde Johansen vanuit het peloton in een keer door naar de koplopers. Ook onze landgenoot Thymen Arensman, die een sterke koers reed, schoof naar voren. Op Salmon Hill plaatste de bonkige en uit de kluiten gewassen Johansen een nieuwe demarrage. Arensman probeerde nog eventjes te volgen, maar hij moest net als de rest passen. Vanuit het peloton probeerde Filippo Zana de oversteek te maken. Op datzelfde moment reden net voor hem twee landgenoten weg, op jacht naar de Deense koploper. Rastelli kwam in de laatste kilometers nog bijna langszij, maar uiteindelijk plooide hij. Aan Johansen was niets te doen. De sterke Deen soleerde soeverein naar de wereldtitel. Rastelli bleef de sprintende meute net voor; Europees kampioen Michele Gazzoli werd derde.


RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
23 september 2017 12:48
Zat 1 van die Italianen nou te juichen omdat hij dacht dat z'n landgenoot wereldkampioen werd? Zouden ze niet allemaal hebben geweten dat er nog iemand voorop reed?

Sterk staaltje fietsen van Johansen!
23 september 2017 12:49
Enorm sterk :o!
23 september 2017 12:49
"We are red, we are white, we are Danish dynamite", blijft echt wel overeind als slogan bij de jeugd...
23 september 2017 12:49
Op zijn tijdrit fiets?
23 september 2017 12:51
Die italiaan die de sprint wint denkt inderdaad dat zijn landgenoot wint, je ziet hem gebaren net over de finish naar zijn teleurgestelde landgenoot die 2e werd, hé man je hebt gewonnen, waarom juich je nou niet? hahaha
23 september 2017 12:52
Ik vind deze Deen een beetje eng groot.
Juichende Italiaan :)
23 september 2017 12:52
Echte pijn is om te zien dat iemand zo'n mooie overwinning afsluit met een dab.
23 september 2017 12:54
Tja het is een blijft een broekie he, kindjes doen dat soort dingen nu eenmaal. Groeit ie wel overheen.
23 september 2017 12:54
Nouja.. zo gek was die juichende Italiaan niet.. Johansen reed misschien wel voorop maar nooit in het vizier van het peloton. En probeer als iemand langs te kant maar in de slotronde toe te roepen dat er nog een bijna een minuut voor zit.
23 september 2017 12:56
Gisteren wist Cosnefroy ook niet dat Kämna voor hem reed toen hij wegreed uit de groep.
Geen oortjes en misschien wat chaos kan de oorzaak zijn van die misverstanden.
23 september 2017 12:58
Net 18 geworden! Wat heeft moeder Johansen haar zoon voorgezet? Vreselijk om te zien hoe die Italianen ook al op jonge leeftijd alleen maar zitten te profiteren.
De conclusie van dit WK is dat de resultaten van de Nederlandse jongeren tegenvallen.
23 september 2017 13:00
@ puffin, cap, Volgens mij juichten de Italianen voor hun tweede en derde plaats. Dat waren voor hen namelijk de hoogst haalbare plaatsen. Die Deen was gewoonweg te sterk.

@ Redactie, Jullie voorbeschouwing klopte werkelijk geen reet van. Alle door jullie genoemde "favorieten" waren onzichtbaar of zakten door het ijs (m.u.v. Michele Gazzoli).#achterafscoren is ook scoren.
23 september 2017 13:02
afgetekend
23 september 2017 13:06
Arensman was wel bij de sterksten in de koers. Uiteindelijk geen uitslag gereden.
23 september 2017 13:08
@tvm Märkl is gewoon 4de geworden en Heinschke heeft in de aanval gereden.
Verder werd de winnaar genoemd tussen de 20 outsiders.
23 september 2017 13:13
@Frits,
Je hebt gelijk, misschien ben ik iets te streng geweest. En het is natuurlijk ook moeilijk te voorspellen als je ziet hoe ze als onbevangen veulens koersten. Soms is het gewoon lekker om achteraf te scoren.
23 september 2017 13:27
@TVM
Thanks!
23 september 2017 13:29
@tvm
Lekker gemakkelijk om achteraf te "scoren". Met die voorbeschouwing was helemaal niks mis. Jij hebt blijkbaar liever dat wielrennen een voorspelbare sport is, ik niet.
Trouwens wat de Nederlanders betreft zakte Arensman absoluut niet door het ijs. Misschien iets teveel kopwerk gedaan, maar die twee Italianen speelden het spel keurig en gingen natuurlijk niet achter hun landgenoot rijden. De winnaar was trouwens imponerend sterk. Ik ben benieuwd wat we nog van hem gaan horen in de nabije toekomst.
23 september 2017 13:42
@nederbelg dat bekt beter dan Wij zijn rood blauw en wit en winnen alleen als bij de rest werkelijk alles tegen zit.
23 september 2017 13:45
Wat een onzinnige beetje goedkope opmerking tvm. Prima voorbeschouwing, het feit dat we een wielerkoers vooraf niet exact kunnen voorspellen is inherent aan het wielrennen en doet niets af aan de kwaliteit vd voorspelling.

Begrijp je dat niet, begrijp je het wielrennen niet ... .
23 september 2017 13:54
Dit wordt waarschijnlijk een eenmalige uitschieter.
23 september 2017 13:58
Wat is dit trouwens voor slechte samenvatting...
Rastelli wordt Gastelli genoemd en Zana is ineens de Italiaan die op 10 seconden van Johansen kwam..

Het was Rastelli die nog vrij dicht bij Johansen kwam op de klim, Zana reed nog achter de groep Arensman op dat moment. Die kwam pas in de afdaling aansluiten.

Daarnaast was Heinschke een van de zwakkere in de uiteindelijke kopgroep, reed zeer weinig op kop en had het lastig op oplopende stroken.
23 september 2017 14:05
Vermakelijke koers met een oververdiende winnaar en een sterke Arensman gezien. Ontzettend veel valpartijen trouwens, waarvan net die ene zonder Belgen volgens Wuyts duidelijk te wijten was aan een gebrek aan stuurvaardigheid.
23 september 2017 14:36
@LutsenkoFan Net als zijn andere 2 wereldtitels van dit jaar ;)? En zonder pech in de tijdrit (lek na 1 km, toen op een totaal andere fiets moeten rijden waar hij schakel problemen had), misschien nog wel een wereldtitel erbij.
23 september 2017 14:50
@Lutsenko
Net als bij Alexey?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.