WK 2019: Superieure Dygert verovert tijdrittitel, Van Vleuten geklopt

dinsdag 24 september 2019 om 18:07
WK 2019: Superieure Dygert verovert tijdrittitel, Van Vleuten geklopt

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten is er niet in geslaagd om voor de derde opeenvolgende keer wereldkampioen tijdrijden te worden. De Nederlandse werd onttroond door een indrukwekkende Chloe Dygert, die een klasse apart was op het verraderlijke parcours in en rond Harrogate. Anna van der Breggen veroverde het zilver, Van Vleuten moest genoegen nemen met brons.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Vroege beslissers profiteren tijdelijk van een aantrekkelijke Early Bird-korting.

Het miezert weleens in Yorkshire, maar vandaag viel de regen echt met bakken uit de hemel, waardoor de tijdrit van de beloften mannen meer weg had van een waterballet. En ook voor de elitevrouwen was het enkele uren later voorzichtigheid troef op het spekgladde parcours. Het was vanuit Nederlands oogpunt uitkijken naar onder meer tweevoudig wereldkampioene Annemiek van Vleuten, die haar titel hoopte te prolongeren.

Rommelige aanloop 
De topfavoriete kon echter concurrentie verwachten van landgenotes Anna van der Breggen en Lucinda Brand, maar ook van de jonge Amerikaanse Chloé Dygert Owen, die misschien wel in de vorm van haar leven verkeert. Maar eerst ging de aandacht uit naar enkele ‘mindere tijdritgoden’. Zo had Noura Alomairi de eer om het WK tijdrijden in gang te schieten. De renster uit Koeweit begon echter een halfuur later aan haar tijdrit.

Chloe Dygert – foto: Cor Vos

De reden: de start werd uitgesteld wegens het slechte weer in Harrogate en omstreken. De UCI en het organiserend comité besloten de rensters om de minuut te laten vertrekken, met als doel om het oorspronkelijke tijdschema aan te houden. Daarnaast werden extra seingevers ingeschakeld, die op gevaarlijke plekken stonden om de deelneemsters op tijd te waarschuwen, waaronder de Wit-Russische Alena Amialiusik.

Dygert maakt indruk met knaltijd 
De 30-jarige renster – die normaal in het tenue van Canyon SRAM rondfietst – wist al snel enkele exoten in te halen, op weg naar de toptijd aan het tussenpunt. Amialiusik bleek veel sneller dan de eerste starters, maar de echte tijdritkanonnen moesten uiteraard nog passeren aan het meetpunt. Het was uitkijken naar ervaren specialisten als Lisa Brennauer en Amber Neben, maar toch vooral naar Chloe Dygert-Owen.

De 22-jarige Amerikaanse is in bloedvorm en dat liet ze zien op het verraderlijke parcours in en rond Harrogate. Ze wist dankzij een kanonstart al snel Brennauer in te halen, toch een voormalig wereldkampioene tegen het uurwerk. Dygert was op weg om de tussentijd van Amialiusik te verbeteren, maar het verschil bleek maar liefst anderhalve minuut in het voordeel van de jonge Amerikaanse. Een tussentijd van 18:58, de concurrentie was gewaarschuwd!

Annemiek van Vleuten – foto: Cor Vos

Amerikaanse blaast concurrentie – inclusief Van Vleuten – weg
Inmiddels waren ook Lucinda Brand, Anna van der Breggen en titelverdediger Van Vleuten begonnen aan hun tijdrit. De drie Nederlanders hadden één duidelijke taak: in de buurt komen van de (voorlopige) toptijd van Dygert. Dit bleek voor Brand echter te hoog gegrepen: de renster van Team Sunweb – die op het voorbije EK in Alkmaar nog brons wist te veroveren – bleek na 14,2 kilometer bijna twee(!) minuten langzamer dan de Amerikaanse.

En ook Van der Breggen, die vorig jaar in Innsbruck zilver veroverde achter Van Vleuten – kwam niet aan de tussentijd van Dygert. Sterker nog: de regerend wereldkampioene moest na ruim veertien kilometer al meer dan één minuut toegeven, waardoor ze een eerste wereldtitel tegen de klok wel kon vergeten. Maar ook andere (schaduw)favorieten als Amber Neben, Marlen Reusser en Lisa Klein gaven veel tijd toe aan het tussenpunt.

Superieure Dygert pakt goud, Nederland op het podium 
Het was eigenlijk alleen nog wachten op Van Vleuten, die vooraf toch werd gezien als de topfavoriete. De tweevoudig wereldkampioene reed ook zeker geen slechte tijdrit, maar de renster van Mitchelton-Scott bleek ook meer dan één minuut langzamer dan een indrukwekkende Dygert, die de concurrentie simpelweg wist te vernederen op het kletsnatte parcours in Yorkshire.

Ze overschreed de finish na 42:12, waarmee ze drie minuten sneller was dan vroege starter Amialiusik. Het was vervolgens wachten op de finish van de geklopten, al was er natuurlijk nog wel een strijd om de overige medailles. Van der Breggen wist dankzij een sterk slot nog het zilver te veroveren, terwijl de onttroonde Van Vleuten genoegen moest nemen met het brons, op bijna twee minuten van de nieuwe wereldkampioene.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair