WK 2023: Biniam Girmay niet naar WK Glasgow te midden van visum-problemen
foto: Cor Vos
woensdag 2 augustus 2023 om 12:15

WK 2023: Biniam Girmay niet naar WK Glasgow te midden van visum-problemen

Update Het WK op de weg in Glasgow moet het doen zonder Biniam Girmay. GCN meldt dat de visumaanvraag van de Eritreeër is geweigerd, waardoor deelname logistiek een lastig verhaal lijkt te worden. Zijn ploeg meldt echter dat de renner uit Eritrea te veel last heeft van zijn valpartij in de Clásica San Sebastián om deel te kunnen nemen.

Volgens GCN is bij meer dan de helft van de Eritreeërs de aanvraag voor een visum geweigerd. Op dit moment hebben drie van de in totaal zeven renners uit Eritrea een visum gekregen voor het WK. Dit zijn Natnael Berhane, Henok Mulubrahn en Dawit Yemane. Vier renners mogen op dit moment nog niet afreizen. Dit zijn Biniam Girmay, Natnael Tesfatsion, Merhawi Kudus en Amanuel Ghebreigzabhier. Het is nog onbekend op welke gronden de visumaanvragen werden afgewezen.

Een nieuwe aanvraag voltooien is een logistiek lastige kwestie. Zo rijdt Merhawi Kudus momenteel de Tour de l’Ain, maar moet hij terug naar Andorra om zijn aanvraag in te dienen. Girmay, Tesfatsion en Ghebreigzabhier wonen allen in San Marino. De meeste leden van de ploeg waren echter van plan om vrijdag naar Schotland te reizen. Een ding is nu wel zeker: Girmay staat niet aan de start in Schotland.

Valpartij in Spanje
Na enkele tientallen kilometers in de Spaanse eendagskoers ging Biniam Girmay afgelopen zaterdag met hoge snelheid tegen de grond. De Eritreeër reed de koers niet uit, maar leek geen ernstige verwondingen over te hebben gehouden aan de valpartij. Zijn ploeg meldt echter dat Girmay te veel last heeft van zijn heup om deel te kunnen nemen aan het WK in Glasgow.

“Ik ben natuurlijk erg teleurgesteld dat ik me terugtrek uit de selectie voor het WK, dat sinds afgelopen winter een hoofddoel was van dit seizoen”, aldus Biniam Girmay. “Ik had een goed gevoel na de Tour de France, maar mijn valpartij in de Clasica San Sebastián veroorzaakte te veel pijn om mijn kansen in het wereldkampioenschap te kunnen verdedigen. Mijn prioriteit ligt nu bij het herstel van deze valpartij.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.