Wout van Aert triomfeert in Herentals, lekke band nekt Mathieu van der Poel
foto: Cor Vos
woensdag 23 december 2020 om 16:03

Wout van Aert triomfeert in Herentals, lekke band nekt Mathieu van der Poel

Wout van Aert heeft zijn eerste zege van dit veldritseizoen te pakken. De thuisfavoriet kwam als eerste over de streep in Herentals. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met de tweede plaats, maar de wereldkampioen reed wel op een cruciaal moment lek.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Drie dagen na de wereldbekercross in Namen kregen we opnieuw een duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Tom Pidcock, de derde hoofdrolspeler in Namen, besloot vandaag niet van start te gaan in de X2O-manche van Herentals. Van der Poel en Van Aert lieten zich niet verrassen bij de start en doken als eerste het veld in.

Nieuw duel Van der Poel-Van Aert 
Niet veel later wisten de twee matadoren al definitief weg te rijden van de tegenstand. Europees kampioen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts keken na één ronde al tegen een behoorlijke achterstand aan en streden vandaag voor de ereplaatsen. Vooraan leek Van der Poel over de beste benen te beschikken.

De wereldkampioen, dinsdag nog winnaar van de Ethias Cross van Essen, vond ook in Herentals een perfecte speeltuin en wist op techniek wat voorsprong te pakken. Van der Poel wist als geen ander weer op te trekken na een bocht en het verschil met zijn grote uitdager Van Aert schommelde een tijd rond de vijf seconden.

Mathieu van der Poel tijdens de cross – foto: Cor Vos

Lekke band voor Van der Poel, Van Aert op weg naar zege 
Na goed dertig minuten crossen verdween de voorsprong van Van der Poel echter als sneeuw voor de zon. De Nederlander van Alpecin-Fenix moest een flink stuk van het parcours namelijk met een lekke band afwerken, werd bijgehaald door Van Aert en dook met een halve minuut achterstand de materiaalpost binnen.

De lekke band van Van der Poel bleek een beslissend moment in de koers. Van Aert reed plots alleen aan de leiding en moest nog een paar ronden een voorsprong van dertig seconden verdedigen. De ongelukkige Van der Poel klokte na zijn fietswissel nagenoeg dezelfde rondetijden, maar het gat dichtrijden op Van Aert bleek te hoog gegrepen.

Thuisfavoriet Van Aert komt als eerste over de streep
Die laatste wist na een solo als winnaar over de streep te komen, meteen ook zijn eerste zege dit veldritseizoen. Van der Poel kwam 35 seconden later als tweede binnen, Michael Vanthourenhout moest als nummer drie in de daguitslag meer dan anderhalve minuut toegeven. Toon Aerts en Eli Iserbyt maken de top-5 vol.

Wout van Aert soleert naar de zege – foto: Cor Vos

Iserbyt mag zich ook na de cross in Herentals leider noemen in de X2O Trofee. De Europese kampioen heeft nu meer dan tweeëneenhalve minuut voorsprong op Lars van der Haar.

X2O Badkamers Trofee
Vierde manche: flag-be Herentals
1. flag-be Wout van Aert in 58m15s
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 35s
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 1m32s
4. flag-be Toon Aerts op 2m15s
5. flag-be Eli Iserbyt op 2m18s
6. flag-be Laurens Sweeck op 2m26s
7. flag-be Quinten Hermans op 2m38s
8. flag-nl Lars van der Haar op 2m48s
9. flag-nl Corné van Kessel op 2m50s
10. flag-be Gianni Vermeersch op 3m25s

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 
Stand na vierde manche in flag-be Herentals
1. flag-be Eli Iserbyt in 3u59m23s
2. flag-nl Lars van der Haar op 2m32s
3. flag-be Toon Aerts op 3m04s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 3m22s
5. flag-be Quinten Hermans op 4m18s
6. flag-be Laurens Sweeck op 6m34s
7. flag-nl Corné van Kessel op 6m38s
8. flag-nl Ryan Kamp op 8m05s
9. flag-nl Mathieu van der Poel op 8m21s
10. flag-be Wout van Aert op 8m33s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.