Zaterdag vijfde editie Tour de Rotterdam voor het goede doel
vrijdag 26 juni 2015 om 12:30

Zaterdag vijfde editie Tour de Rotterdam voor het goede doel

Komende zaterdag staat in Rotterdam voor de vijfde keer de Tour de Rotterdam op het programma. Dit is voor de lezers van WielerFlits een unieke kans om een rit af te leggen, dat voor een groot deel over het parcours van de Tour de France trekt. De opbrengsten van deze vijfde editie zullen volledig ten goede komen aan het goede doel.

 De Tour de Rotterdam kent drie mogelijkheden
– Vrije toertocht (VTT) 135km langs het parcours van de eerste etappe van Tour de France
– Vrije toertocht (VTT) 85km langs stukken van eerste etappe Tour de France
– Pelotonstoertocht (PTT) 134km Verkeersvrij over 1e Tour-etappe inclusief passage Coolsingel en Eramsusbrug
Het oorspronkelijke idee ontstond nadat in 2009 de geruchten gingen dat de Tourstart van 2010 in Rotterdam. zou plaatsvinden. Het plan was om de eerste etappe één dag eerder en zonder verkeer te rijden richten Antwerpen. Veel WielerFlitsers van het het eerste uur waren erbij, waaronder ook de hoofdredacteur van deze site. Na een jaar pauze kwam deze unieke belevenis in 2012, ondersteund door het vriendenfonds van het Erasmus Medisch Centrum, weer terug op de kalender. Bijgestaan en gepromoot door enkele oud-kopstukken uit de Nederlandse wielergeschiedenis (onder andere Gerben Karstens, Johan van der Velde en Rini Wagtmans) was deze doorstart met 1.500 deelnemers een groot succes. Nu de Tour de France wederom door de Rotterdam komt, pakt Tour de Rotterdam met hun vele jaren ervaring deze gelegenheid aan, om wederom over exact hetzelfde parcours verkeersvrij deze Tourervaring te beleven. Speciaal voor deze gelegenheid zal Rini Wagtmans samen met Joop Zoetemelk aanwezig zijn om dit wielerevenement te ondersteunen.
Foto: Jan de Waard

Foto: Jan de Waard

De voorbereidingen starten zoals altijd al in het najaar. De routes zijn inmiddels vier keer verkend op de fiets, één keer met de begeleidende motoren en hulpdiensten, drie keer met de auto en eenmaal vanuit de lucht. Ook de rustplekken worden weer groots aangepakt, mede door ondersteuning van onze sponsor Albert Heijn. De fietsservice is ook dik in orde; deze wordt verzorgd door FietsNed en de medische dienst is natuurlijk in handen van het EMC zelf. De PTT voert vanuit hartje Rotterdam, waar je wordt verwelkomd door de blusboten onderaan de Erasmusbrug. Als we het Hofplein zijn opgedraaid richting de Coolsingel, zal burgemeester Aboutaleb ons uitzwaaien, waarna we het Tourparcours vervolgen richting Rhoon en Spijkenisse. Vanaf Spijkenisse is het nog maar een klein stukje voordat we de kust zien. Bij goed zicht is het daar mogelijk om de zeehonden te zien liggen. Al het verkeer wordt vijf minuten voor onze passage al stilgezet door de zeven begeleidende politiemotoren en vijftig motards.
Foto: Jan de Waard

Foto: Jan de Waard

Als we Stellendam naderen, buigen we af van het Tourparcours. Na Stellendam zorgen de veertig Road Captains (herkenbaar door hun schitterende unieke shirt) dat je feilloos over de dijken en door de oude havendorpjes wordt geloodst richting de pauzeplek in Den Bommel. Na de pauze, die we afstemmen op de opening van de brug over het Haringvliet, rijden we met 28 km/h gemiddeld langs het schitterende natuurgebied van de Volkerak. Als we nabij Willemstad afbuigen, laten we je nog een schitterend deel van de Hoekse Waard zien dat nog zeer ongerept is. Ook hier rijden we via havenplaatsjes en niet geremd door het verkeer richting het Spui. Deze rivier volgen we tot aan Oud-Beijerland. Na Oud-Beijerland kunnen de oplettende deelnemers de hoogbouw van Rotterdam al zien. Als we de Heinenoord tunnel door zijn, bevinden we ons weer op Rotterdams grondgebied en is het nog vijftien kilometer tot aan de finish.
Na de finish kun je douchen, eten en gezellig wat drinken op het terras buiten. Hopelijk zien we veel WielerFlitsers aankomende zaterdag bij één van de tochten.
Belangrijk om te weten:
– Daginschrijving is nog mogelijk in de ochtend. Je steunt met je inschrijving direct het goede doel.
– Voor wie ook op zondag in Utrecht bij de plaatselijke toertocht start, hebben we een Tour-brevet. Dit in samenwerking met de Tourstart in Utrecht.
– De opbrengsten van de Erasmus MC-Tour de Rotterdam zullen ten goede komen voor de bestrijding van dementie. In het Erasmus MC zit een Alzheimercentrum waar artsen onderzoek doen om de ziekte zo goed mogelijk te begrijpen.
– De PTT start om negen uur stipt. En voor deze tocht geldt hetzelfde als voor de Tour: we wachten op niemand, dus wees op tijd.
RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2015 11:23
Generale repetitie voor de politie? ;)
26 juni 2015 13:15
Thanks Bijls...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.