Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin
foto: ASO
vrijdag 3 augustus 2018 om 07:00

Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin

Meer dan ooit tevoren heeft Nederland de komende jaren de kans om een opvolger van Joop Zoetemelk te begroeten. Tom Dumoulin bewees de afgelopen weken dat hij de uitverkorene is. Maar voordat ‘Tom-mie wint de Tour de France’ over de Champs-Élysees galmt, heeft Sunweb het nodige werk te verrichten. Onze landgenoot heeft meer ondersteuning in de bergen nodig. WielerFlits zet een aantal opties op een rij.

Dumoulin heeft zich de afgelopen seizoenen ontpopt tot een renner die grote rondes kan winnen. In de Vuelta a España van 2015 deed hij tot in het laatste weekend mee om de eindzege. Het bleek een openbaring. Na het olympische jaar in 2016, wilde de Limburger de Giro d’Italia van 2017 aangrijpen om te kijken of hij kon meedoen voor de eindzege in een grote ronde. Dumoulin slaagde met vlag en wimpel. Na drie weken Italië stond hij in een roze truitje te poseren met de Trofeo Senza Fine. Als eerste Nederlander ooit schreef hij de Giro op zijn naam, nota bene de honderdste editie – ’n speciale.

Huidige selectie Sunweb
Wat de Vuelta van 2015, de Giro van 2017, de Giro van dit seizoen en de jongste Tour hebben bewezen, is dat Dumoulin met name in de bergen een tekort aan sterke ploeggenoten heeft. Natuurlijk beschikte hij in de Giro van 2018 over een ijzersterke Sam Oomen, die zelf heel knap negende werd in het eindklassement. Natuurlijk kon hij altijd terugvallen op de taaie, maar o zo sterke Laurens ten Dam. Natuurlijk was Wilco Kelderman – die zelf in potentie ook kan meedoen voor eindzeges in grote rondes – normaal gesproken een superknecht geweest in de Giro van 2017 en de afgelopen Tour. Juist het ontbreken van Kelderman (wegens blessures) in de laatste twee gevallen, maakte pijnlijk duidelijk hoe weinig vuurkracht Sunweb heeft als het gaat om ondersteuning in de bergen.

(17 augustus: Laurens ten Dam is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Uiteraard heeft de Duitse formatie met Lennard Kämna, Jai Hindley en Michael Storer enkele grote talenten binnen de ploeg, die in de toekomst hun bijdrage kunnen leveren. Louis Vervaeke werd daarom aan boord gehaald, maar de 24-jarige Belg laat nog geen onuitwisbare indruk achter. Blijven over: Simon Geschke, Chad Haga en Martijn Tusveld. Sterke renners, geen superklimmers. In enkele rondes moest Dumoulin zelfs terugvallen op Michael Matthews en Søren Kragh Andersen. Twee coureurs met exceptionele kwaliteiten, maar Alpen- en Pyreneeëncols bedwingen staan niet bepaald bovenaan.

(17 augustus: Geschke is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Het mag dus duidelijk zijn waar het bij Sunweb aan schort: pure klimmers, die niet vies zijn om het vuile werk voor hun kopman op te knappen. Dumoulin zou naar verluidt na afloop van de jongste Giro een lijstje met versterkingen hebben ingeleverd bij teambaas Iwan Spekenbrink. Met het vastleggen van klassiekertalent Cees Bol, snelle jongeling Max Kanter en de crossende Joris Nieuwenhuis voor komend seizoen, lijkt Spekenbrink nog niet direct gehoor te hebben gegeven aan de wensen van Dumoulin. En dat is wel nodig, wil het team de komende jaren daadwerkelijk willen meedoen om de eindzege in de Tour. Daarom stelt WielerFlits een lijstje op met zeven potentiële klimknechten voor onze landgenoot.

  1. flag-er Merhawi Kudus (24) – Dimension Data

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

De afgelopen tien jaar komen Afrikaanse wielrenners zich steeds vaker mengen in de strijd met de mondiale wereldtop. Op bijzonder jonge leeftijd leek Merhawi Kudus een rijzende ster te zijn. De Eritreeër is al vijf jaar prof en dingt ook in 2019 – weliswaar voor het laatst – mee om jongerenklassement. Voor een renner van 24 jaar oud, heeft Kudus al een rugzak vol ervaring. De Afrikaan heeft echter het stempel van eeuwig talent. Zijn prestaties zijn grillig, maar op goede dagen behoort hij tot de beste klimmers van het peloton.

Kudus heeft vijf grote rondes op zijn naam staan, maar boekte tot op heden slechts één profoverwinning. Eind juni kroonde de jongeling zich tot kampioen van Eritrea. Hoewel de klimmer al een aantal mooie ereplaatsen noteerde in verschillende zware etappekoersen, kan Kudus het kopmanschap bij een WorldTour-ploeg nog niet dragen. Wanneer Sunweb hem goed op de rit krijgt, kan de Afrikaan een heel bruikbare klimmer voor Dumoulin zijn. Naar verluidt heeft Dimension Data besloten om Kudus’ contract niet te verlengen.

  1. flag-ie Nicolas Roche (34) – BMC
Nicolas Roche

foto: Sirotti

Jarenlang was BMC een van de grootste wielerploegen ter wereld. Desondanks stond de toekomst van het team van manager Jim Ochowicz onder grote druk dit jaar. Pas tijdens de recente Tour diende zich met CCC een nieuwe hoofdsponsor aan. Greg Van Avermaet wordt het gezicht van die ploeg, die zich focust op de klassiekers en waarschijnlijk geen kopman voor het rondewerk zal aantrekken. Voordat de deal rond was, hadden al veel renners besloten om eieren voor hun geld te kiezen. Door de hele situatie zat de markt lang op slot.

Een van de renners die door het hele debacle ’transfervrij’ werd, is Nicolas Roche. De Ierse routinier heeft zijn waarde als klimmer al lang en breed bewezen. De 34-jarige zoon van Stephen Roche reed tijdens zijn loopbaan negentien grote rondes. In acht van deze gevallen reed hij zichzelf bij de eerste zestien van het eindklassement. De laatste jaren vertolkte hij bij achtereenvolgens Tinkoff-Saxo (Alberto Contador), Sky (Chris Froome) en BMC (Richie Porte) de rol van meesterknecht. In dat rijtje zou de naam van Tom Dumoulin niet misstaan.

  1. flag-ee Tanel Kangert (31) – Astana

foto: Sirotti

Ook bij Astana is er een ervaren klimknecht in het bezit van een aflopend contract. Tanel Kangert genoot zijn opleiding bij AG2R La Mondiale, waar hij in 2008 ook zijn profdebuut maakte. Na twee seizoenen moest hij de Franse ploeg verlaten en dreigde hij in de vergetelheid te raken. Het was echter Astana dat hem in 2011 oppikte en van hem een niet te onderschatten renner maakte. De inmiddels 31-jarige Est schikte zich in een knechtenrol en dat bleek hem bijzonder goed te liggen. Vooral bergop bleek hij van waarde.

Zo speelde Kangert een cruciale rol voor Vincenzo Nibali. Hij hielp de Italiaan aan Giro-winst en een tweede plek in de Vuelta van 2013, om een jaar later als meesterknecht de Italiaan ook naar de eindzege in de Tour te rijden. In 2016 stond de Est weer aan de zijde van Nibali toen hij de Giro won. In de Ronde van Italië van 2017 kwam hij zwaar ten val en brak hij meerdere botten. Dit jaar kwam hij terug op niveau en eindigde hij als meesterknecht van Jakob Fuglsang als zestiende in de Tour. Kangert zou daarom een zeer bruikbare knecht zijn.

  1. flag-de Maximillian Schachmann (24) – Quick-Step Floors

foto: Sirotti

Waar Kudus, Roche en Kangert alle drie al meerdere grote rondes op hun naam hebben staan, is dat bij Maximillian Schachmann niet het geval. De tweedejaars prof – die wél ouder is dan Kudus – is vooral een sterke tijdrijder. De 24-jarige Duitser liet bij de beloften zien redelijk goed te kunnen klimmen. Ook bij de profs gaf hij daar tekenen van. De jongeling kleurde in het voorjaar nog de diepe finale in de Waalse Pijl. Daarna reed hij een goede Giro, waarin hij als 31ste eindigde en een rit wist te winnen.

Wat betreft zijn tijdrit- en klimkwaliteiten is Schachmann een beetje vergelijkbaar met Dumoulin. De coureur van Quick-Step Floors had voor 2019 diverse opties. Zo was ook LottoNL-Jumbo geïnteresseerd in zijn diensten, maar viel de Nederlandse formatie als laatste af. Of de keuze van Duitser uiteindelijk op Sunweb is gevallen, valt te bezien. Desondanks zou Schachmann een prima versterking voor kopman Dumoulin kunnen zijn, zij het in de laatste fase voor de finale van een bergrit begint. Als een soort tempomaker, bijvoorbeeld.

  1. flag-us Joe Dombrowski (27) – EF Education First-Drapac

foto: Sirotti

In de Verenigde Staten waren ze er al snel over uit. Op zeer jonge leeftijd kreeg Joe Dombrowski het stempel ‘opvolger van Lance Armstrong’. Heel gek was dat ook niet, want bij de beloften gold de Amerikaan als een van de allergrootste talenten van dat moment. Zo hield hij in de Baby Giro van 2012 jongens als Fabio Aru, Davide Formolo en Ilnur Zakarin achter zich. De jongeling maakte vervolgens zijn profdebuut bij Sky, waar hij in een keurslijf terechtkwam. Dombrowski moest er meer knechten dan hem lief was.

In 2015 stapte hij over naar Cannondale-Garmin. Na een sterk eerste jaar leek hij alsnog een goede ontwikkeling door te maken, maar die groei stagneerde vorig seizoen. In de zes grote rondes die Dombrowski de laatste drie jaren reed, kwam hij niet verder dan een 34ste plaats (Vuelta ’16) in het eindklassement. Nu de Amerikaan inmiddels 27 jaar oud is, heeft hij zijn kans gehad om voor eigen rekening te rijden. Zijn kwaliteiten als klimmer staan buiten kijf. Wellicht dat een rol als klimknecht bij Sunweb hem goed zou doen.

  1. flag-cz Roman Kreuziger (32) – Mitchelton-Scott

foto: Sirotti (archief)

Dumoulin heeft vooral veel jonge klimmers om zich heen, Ten Dam niet meegerekend. Iets meer ervaring in de ploeg op klimgebied kan daarom geen kwaad. Wat dat betreft is Roman Kreuziger misschien wel een van de beste keuzes die bij Spekenbrink op tafel liggen. De 32-jarige Tsjech is bezig aan zijn dertiende seizoen als prof en werkte in die periode zestien grote rondes af. Daarin werd hij meermaals zelf naar voren geschoven als kopman, met een vijfde plek in de Tour van 2013 en dezelfde plaats in de Giro van 2011 als beste resultaat.

De oud-winnaar van de Amstel Gold Race heeft zich na zijn periode bij Tinkoff-Saxo als klimmer verbonden aan Mitchelton-Scott. Hij staat daar tot dienst van Johan Esteban Chaves, Adam en Simon Yates. Tijdens de Tour van vorig seizoen hielp hij de laatstgenoemde aan een zevende plaats in het eindklassement. Dit jaar leek Kreuziger lang uit te kunnen kijken naar een roze feestje in Rome, totdat Simon Yates capituleerde in de laatste paar etappes. Een klimmer waarop Dumoulin kan bouwen.

(17 augustus: Kreuziger is niet langer vrij. Hij zette zijn krabbel onder een contract bij Dimension Data)

  1. flag-de Emanuel Buchmann (25) – BORA-hansgrohe

foto: Sirotti

Kelderman en Oomen bewezen tijdens hun laatste grote ronde zelf ook een klassement te kunnen rijden. Hoewel Iwan Spekenbrink met de gedachte speelt om beide renners volgend jaar in dienst van Dumoulin de Tour te laten rijden, blijven er niet veel renners over die namens Sunweb een rol van betekenis kunnen spelen in andere grote rondes. Vandaar dat het voor de Duitse formatie misschien wel van belang is om eenzelfde soort coureur als de twee Nederlanders aan te trekken. Die lijkt zich aan te dienen: Emanuel Buchmann.

Als Duitser zou hij heel goed bij Sunweb passen. De 25-jarige coureur ontwikkelt zich de laatste jaren gestaag. Buchmann heeft er na dit jaar vier seizoenen bij BORA-hansgrohe opzitten. Hij reed daarin vier grote rondes. Met een vijftiende plek in het eindklassement was de Tour van 2017 zijn beste uitslag. Dit seizoen heeft hij opnieuw een stap gezet, getuige een vierde plek in de Ronde van het Baskenland en stek zes in het Critérium du Dauphiné. Misschien is Buchmann daardoor wel dé perfecte meesterknecht voor Dumoulin.


Welke aanwinsten zijn volgens jou het meest aannemelijk? Laat het weten in de reacties!

RIDE Magazine
88 Reacties
Sorteer op:
3 augustus 2018 10:35
Geen idee hoe groot de verschillen zijn qua budgetten tussen Sky en Sunweb. Las ergens dat Froome, 4,5 miljoen euro per jaar verdient en dat Thomas na zijn Tourzege een aanbod van 4 miljoen van Sky heeft gekregen, de topknechten (oa Poels en Kwiatkowski) zouden dicht tegen de 1 miljoen zitten. Sky zou een jaarlijks budget hebben van tussen de 35 en 40 miljoen. Ik schat zo in dat Sunweb op de helft daarvan zit: 17-20 miljoen. Conclusie: om topknechten te kunnen aantrekken moet het budget omhoog met een paar miljoen.
3 augustus 2018 10:47
SOSA...
3 augustus 2018 11:08
Wat een hoop middelmaat of over de top renners.
3 augustus 2018 12:12
@hugenholz
Sky heeft een budget van 35 miljoen euro en het budget van Sunweb is 18 miljoen euro maar dat is inclusief de opleidings- en vrouwenploeg.
3 augustus 2018 12:52
Je moet gewoon 1 hele goeie (dure) hebben die er vaak bijzit op de laatste col. Een die niet aan eigen kansen denkt maar geen 'beloftevol' talent.
3 augustus 2018 13:42
Baukema Tomoulin - 3 augustus 2018 om 07:35
Ciccone, Denifl, Weening, Bart de Clerq, Mas, Foliforov, Jetse Bol, Tejay, Majka, Kiryiekna, Caruso, Felline, Sioutsou, Bookwalter, Atapuma, Pantano, Mollema, Polanc, Clarke

Snap niet dat nog niemand hier op gereageerd heeft, dit is idd een heel mooi lijstje en volgens mij de vijver waar ze uit moeten vissen, wellicht plus Buchmann en Schachman & G. Martin!
3 augustus 2018 14:04
Ik zou geen van de namen aantrekken. Je kunt Sky op hun terrein toch niet verslaan. Tom zal het grotendeels zelf moeten blijven doen met Wil en Sam aan zijn zij.
3 augustus 2018 17:24
Renners die passen zijn Clement, Jungels en Van Garderen, in ieder geval niet Kangert of Kreuziger.
3 augustus 2018 17:46
Onlangs heeft er een stuk in volgens mij de volkskrant gestaan over het budget van de WT ploeg. Precieze cijfers wilde ze niet geven maar het lag boven het gemiddelde van de WT ploegen en dat ligt op 18 miljoen. Dus Sunweb heeft op zijn minst een budget van dat bedrag.
3 augustus 2018 19:06
Ten eerste zitten er een aantal goede renners bij BMC die nog geen contract hebben voor volgend seizoen en Dumoulin zouden kunnen bijstaan:
1. Damiano Caruso. Steengoede renner die aardig kan klimmen, tijdrijden en aankomen. Kan gebruikt worden als knecht, maar ook als rittenkaper. Kan daarnaast ook Matthews e.a. ondersteunen in de Ardennen.
2. Rohan Dennis. Steengoede tijdrijder die zich wil omscholen tot ronderenner zoals Dumoulin. Zou bij Sunweb deze stap kunnen maken in dienst van Dumoulin.
3. Tejay van Garderen. Een goede tijdrijder die ook bergop een tijd meegaat. Ambieerde een rol als kopman, maar is te licht bevonden. Wellicht zou hij als knecht voor Dumoulin willen werken.
4. Stefan Kung. Een van de opkomende renners van het moment. Tevens goede tijdrijder en kan ook aardig lang mee in de bergen. Kan daarnaast in het voorjaar ook gebruikt worden als knecht, zowel voor de kasseien als voor de heuvels.
5. Alessandro De Marchi. Tevens goede knecht.
6. Nicolas Roche. Tevens goede knecht.


Kijken naar de renners die verder nog geen contract hebben voor volgend jaar, zou ik de volgende renners aanraden:
7. Bauke Mollema – Kan zelf nog een klassement rijden, maar zou ook goed uit de voeten kunnen als knecht. Daarmee offert hij wel het kopmanschap in de Tour op.
8. Jesper Hansen – Een vrij onzichtbare kracht, maar eens vaker top 50 in GTs. Daaruit blijkt dat Hansen ook redelijk lang mee kan in de bergen. Een knecht bij uitstek.
9. Roman Kreuziger – Een eeuwig talent, dat er nooit echt uitgekomen is. Heeft zich vervolgens ten dienste gesteld. Inmiddels voor de gebroeders Yates en Chavez. Zou deze rol als knecht ook voor Dumoulin kunnen vervullen in de bergen en voor Matthews in de Alpen.
10. Fabio Felline – Vorig jaar een van de opkomende renners. Dit jaar nog weinig laten zien. Heeft de potentie om mee te kunnen op de kasseien, in de heuvels en bergop in de grote rondes. Daarnaast kan hij ook als kopman voor kleine rondes dienen. Een steengoede knecht.
11. Robert Kiserlovski – Net als Kreuziger, maar in minder mate, een eeuwig talent die zich uiteindelijk in dienst heeft gesteld van andere kopmannen.
12. Sebastien Reichenbach – Een van de knechten van Pinot. Zou wellicht de overstap naar Sunweb kunnen maken. Kan lang mee in de bergen.

Dan nog een aantal renners die ik minder goed bij Sunweb vind passen, maar ook als knecht gehaald zouden kunnen worden:
13. Sergio Henao – Een waggonetje van Sky. Zou dat ook voor Dumoulin kunnen doen.
14. Kenny Elissonde – Een van de waggonetjes van Sky in de afgelopen Giro. Eindigde uiteindelijk rond de 50ste plek, zoals veel bergknechten doen. Zou ook Dumoulin op een vergelijkbare manier kunnen bijstaan.
15. Kanstantsin Siutsou – Een voormalig waggonetje van Sky. Zou dat ook voor Dumoulin kunnen doen.
16. Vasil Kiryienka – Een voormalig waggonetje van Sky. Zou dat ook voor Dumoulin kunnen doen.

Daarnaast zouden de volgende renners voor andere disciplines kunnen worden gehaald:
17. Niki Terpstra – Kopman voor de kasseien.
18. Edvald Boasson Hagen – Goede renner die Tom, Matthews en dan eventueel Terpstra zou kunnen ondersteunen, maar ook voor eigen kansen kan gaan.
19. Maurits Lammertink – Een Nederlandse renner die bij Sunweb meer tot bloei zou kunnen komen. Kan knechten voor Matthewus en Tom.
20. Luke Durbrigde – Een knecht voor het vlakke, goed voor de Autralische inbreng.
21. Rory Sutherland – Een knecht voor het vlakke, goed voor de Autralische inbreng.
3 augustus 2018 23:03
Alles op hardrijder/rittenkaper MvdP voor spektakel en extra moraal binnen de ploeg. Is er zoveel kritiek op sky vanwege 't treintje spelen wordt er vooral op een nieuwe trein gezinspeeld... Sky (Postal) is al de perfecte trein voor Dumoulin. Haal van Baarle er ook maar bij in' s lands belang.
6 augustus 2018 12:42
@deux-Vitesse. Van Garderen lijkt mij idd de beste optie. Bergop knechten voor Dumoulin en heel goed voor de ploegentijdrit. Mollema lijkt mij mss nog wel beter, waarom knechten voor Porte als dat voor Dumoulin kan. Wss heeft hij het erg naar zijn zin en goed salaris. Boy van Poppel om Curvers volgend jaar te vervangen.
Preview tourselectie ;): Dumoulin, Kelderman, Oomen, Matthews, Andersen, Arndt, Haga, en voor de laatste plaats evt van Garderen als ze die halen anders Geschke of Kamna. zonder van Garderen is dit ook een heel sterk team, zeker als Kelderman op zijn fiets blijft zitten en Oomen nog een stap zet. Met dit team winnen ze de ploegentijdrit wat ze al hadden gedaan dit jaar als Kelderman er bij was geweest. Dat mensen zeggen dat Sunweb een zwak team is is totale onzin.
17 augustus 2018 14:07
Het aparte is dat ploegen als EF en CCC straks als kippen zonder kop rondrijden in de Tour, terwijl Tom een kop zonder kip is bij Sunweb.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.