Katusha ontkomt aan schorsing na dopinggeval Caruso
woensdag 19 augustus 2015 om 12:58

Katusha ontkomt aan schorsing na dopinggeval Caruso

Katusha wordt na de positieve dopingtest van Giampaolo Caruso niet tijdelijk uitgesloten van wedstrijden. De Italiaanse wielrenner liep gisteren tegen de lamp naar aanleiding van een hertest van een staal die dateerde uit het jaar 2012. De nieuwe regelgeving is daarom niet op dit geval van toepassing, laat de UCI weten in een verklaring aan Cyclingnews.com.

Sinds dit jaar kan een ploeg geschorst worden na twee dopingovertredingen in een periode van twaalf maanden. Omdat Luca Paolini tijdens de Tour de France al werd betrapt op het gebruik van cocaïne, hing de ploeg plots een schorsing boven het hoofd. Omdat de staal echter drie jaar geleden al werd afgenomen, kan deze regel volgens de UCI niet met terugwerkende kracht worden ingeroepen.

Ook geen sanctie van MPCC
Ook de MPCC zal geen sanctie opleggen aan Katusha. Volgens de regels van de verenging voor een geloofwaardig wielrennen zou de ploeg, als tenminste ook de B-staal positief is, eigenlijk voor de volgende koers automatisch geschorst moeten worden. Ook in dit geval heeft Katusha echter het geluk dat het geen recent vergrijp is.

“Deze test dateert uit het verleden”, zegt voorzitter Roger Legeay aan Procycling.no. “Sinds ze in 2013 lid werden van onze organisatie, hebben ze zich aan onze regels gehouden. Dit is iets waar de UCI, de anti-dopingorganisatie en de beroepscommissie zich over zullen moeten buigen.”

Androni Giocattoli-Sidermec werd eerder wel slachtoffer van de nieuwe regelgeving van de UCI. Dopinggevallen van Fabio Taborre en Davide Appollonio houden de ploeg de hele maand augustus aan de kant.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2015 13:07
edit redactie: geen onzin svp
19 augustus 2015 13:13
Hoe onsympathiek en onbetrouwbaar ik Katusha als ploeg ook vind, ik ben toch wel blij met deze beslissing. Het zou toch wat zijn geweest als je als team voor een vergrijp van een van je renners drie jaar geleden nu nog geschorst kan worden, dan zou er wel heel veel willekeur kunnen ontstaan.
19 augustus 2015 13:18
Meer dan terchte beslissing. Trouwens als ze aantonen dat Caruso nu clean is, kan hij dan volgend jaar terug koersen als ze zijn resultaten van 2 jaar na de test verwijderen.
19 augustus 2015 13:38
@sagan
Als hij wordt geschorst met terugwerkende kracht kan dat.
19 augustus 2015 13:40
@ Sagan=Hulk: dat zou behoorlijk kansloos en tegenstrijdig zijn. 3 jaar geleden dachten ze ook dat hij clean was. Nee hoor, resultaten schrappen en liefdevol naar einde carierre bewegen.
19 augustus 2015 13:44
Zal Zakarin nu de plek van Caruso innemen, want ik zie geen andere mogelijkheid.
19 augustus 2015 13:45
Onterecht. In 2012 hadden ze ook Galymzianov. Als ze Caruso nu alsnog kunnen bestraffen, dan de ploeg ook. Een groot deel is nog gelijk aan het team van toen.
19 augustus 2015 13:48
@Linus
In 2012 was deze regel nog niet van kracht. Wat je ook denkt van dit dopinggeval je kunt tijdens het spel de regels veranderen dus terecht dat deze ploeg nu niet geschorst wordt. Ze hadden rond die tijd ook nog Kolobnev die betrapt werd.
19 augustus 2015 13:52
Nooit meer terug laten komen. Iedereen die epo gebruikt.
19 augustus 2015 13:53
@ Linus: zo werkt recht nu eenmaal. Je valt onder de regels van het moment dat je de overtreding begaat: en dat was drie jaar geleden, toen ze die regel nog niet hadden. Punt. (Helaas wat mij betreft. Katusha er een maand uit was een prima gebaar geweest)

Overigens zal het nu voor Caruso wel over en sluiten zijn. Het is de tweede keer dat hij gepakt wordt: 2003 gepakt voor gebruik nandrolon
19 augustus 2015 13:56
@Bertvd en Castroviejo Excuus ik was even verward door Astana die in 2007 na de positieve tests van Vino en Kashechkin werd geweerd voor de Vuelta. Dit was destijds het werk van de Vuelta organisatie zelf.
19 augustus 2015 14:10
Leuk, als bij hertesten plots zou blijken dat de helft van de ploeg in het verleden gedopeerd was, dan zou de ploeg zelf er nog mee wegkomen..
19 augustus 2015 14:27
@ koersmaniak: in de toekomst zal dat anders zijn. Maar je hebt nu eenmaal een kantelpunt dat de regel werd ingevoerd
19 augustus 2015 14:53
Belangrijk dat hier Katusha niet geschorst voor wordt denk ik. Nu gaat het nog om dezelfde sponsor, echter wat zou je krijgen als iemand betrapt wordt bij een ploeg terwijl een nieuwe sponsor net op de deur heeft geklopt? Dat schrikt nieuwe sponsors alleen maar af om in het wielrennen te stappen uit angst dat ze een ploeg krijgen waar vroeger wellicht iemand iets fout heeft gedaan. Denk dat voor deze situatie vaste regels moeten worden bedacht.
19 augustus 2015 14:54
Overigens wel super dat ze hertesten uitvoeren, dit zal toch menig dopinggebruiker van nu doen schrikken. Wat als ze in 2018 met nieuwe testen gaan testen? Goede zaak lijkt mij.
19 augustus 2015 15:21
@contador#N.1 dan kan dat niet, hij is namelijk al eerder gepakt.
19 augustus 2015 15:23
@LG: O ja, Galimzyanov. Dat was ook maart 2012, slechts 5 dagen eerder dan Caruso betrapt. Galimzyanov gaf toen direct toe (netjes), maar zei dat zijn ploeg er niets mee te maken had..
http://www.wielerflits.nl/nieuws/17754/galimzyanov-geeft-epo-gebruik-toe.html
Een weekendinterview met Galimzyanov zou ik nu wel interessant vinden.
19 augustus 2015 15:26
Laat die gasten toch hun gang gaan.
Ze flessen de boel toch wel, met of zonder al die tralala van controles, A staal, B staal, hertesten, controles na de wedstrijd, controles buiten de wedstrijd, nachtelijke controles, nieuwe regelgeving, uci, mpcc, bla, bla, bla.
19 augustus 2015 15:36
Volkomen terechte beslissing. De UCI heeft regels gecreëerd waarvan ze zelf niet eens weten hoe ze werken, en hoe realistisch ze zijn.

En Cookson is met dank aan Makarov (grote baas Katusha) aan de macht gekomen. Tot zover onze integere Brian.
19 augustus 2015 16:08
Wanneer is die regel precies van kracht geworden?
Vraag mij dan af of hertesten zoveel waarde zal hebben, behalve schrik aanjagen wat zal leiden tot nog nauwkeuriger die micro-doses inspuiten.
19 augustus 2015 16:57
@purito Wat bedoel je met 'De UCI heeft regels gecreëerd waarvan ze zelf niet eens weten hoe ze werken, en hoe realistisch ze zijn. ??

Volgensmij zijn hier de regels gewoon nageleefd en is dit een terechte beslissing, wat je zelf trouwens ook eerst beweerd.
19 augustus 2015 18:07
Als er al sprake van zou zijn om de ploeg bij een tweede vergrijp in korte tijd uit te sluiten van de Vuelta, dan zou dat toch pas kunnen nadat ook de contra expertise tot een positieve test leidt, en dat tweede vergrijp daarmee officieel is lijkt mij.

Om de ploeg voor deze combinatie van vergrijpen te straffen zou mij ook wat te ver gaan. Als het vergrijp dateert van de tijd dat die regel nog niet bestond kun je die regel wat mij betreft nu ook niet toepassen ook al is het vergrijp nu bekend geworden nu die regel er wel is.
19 augustus 2015 18:25
De MCPP kan ze niet schorsen, want ze waren nog geen lid. Waren de vergrijpen in 2013 gebeurd dan zouden ze wel een wedstrijd langs de kant gezet kunnen worden. Voor de UCI is de regel pas sinds begin dit jaar en kan net zoals bij Astana niet worden toegepast.

Wat mij betreft mogen ze hem bij een ontkenning tegen beter weten in zwaarder straffen. Ook mogen ze van bepaalde ploegen als b.v. Astana, Katusha, BMC, Sky, Tinkoff en Movistar veel testen doen. Bij die ploegen zijn er genoeg redenen om het een keer goed uit te zoeken.
19 augustus 2015 19:06
debarreman, de renner wordt toch alsnog bestraft, vind je dat niet reden genoeg?

Purito, een regel wordt van kracht vanaf het moment dat zij wordt ingevoerd. Dus de integriteit van Cookson betwijfelen, gaat in dit geval niet op vind ik.
19 augustus 2015 19:28
@Wim Kruithof
Ik twijfel meer aan zijn integriteit omdat hij tijdens zijn campagne gesteund werd door Makarov, de grote baas van Katusha.

Het is allemaal wat zo-zo en balanceren op een koord, als je het mij vraagt.

@richarddm
Ik bedoel dat Legeay aangeeft dat hij het probleem (hoe interpreteer je deze vergrijpen, en in welke tijd plaats je ze) in september zal aandragen tijdens de nieuwe UCI-vergadering. Daarmee zegt hij eigenlijk dat ze te weinig aandacht hebben besteed aan een definitieve afbakening en formulering van de regel in kwestie.

Daarnaast vraag ik me af hoe waterdicht het allemaal is, juridisch gezien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.