#TourGemist: Tijdrit naar Espelette legt klassement in definitieve plooi
foto: Sirotti
zaterdag 28 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Tijdrit naar Espelette legt klassement in definitieve plooi

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de twintigste aflevering over de individuele tijdrit naar Espelette, waarin de regenboog jaagde op het geel.

Samenvatting


Verslag etappe 20

Sky en Sunweb waren op dreef vandaag. De renners van de Britse en Duitse ploeg reden stuk voor stuk goede tijdriten. Het was dan ook Søren Kragh Andersen die Michael Hepburn eindelijk uit de hot seat verdreef, maar lang kon de Deen er niet van genieten. Niet veel later passeerde Michał Kwiatkowski namelijk de meet en hij bleek nog iets sterker dan Kragh Andersen. Het werd snel duidelijk dat alleen de Pool de klassementsrenners van een dagsucces kon houden.

In de strijd om de podiumplekken maakte Thomas korte metten met de laatste ambities van Roglič, Dumoulin en Froome. Hij klokte de beste tussentijden en maakte duidelijk dat hij de verdiende winnaar van de Tour is. Aan de streep eindigde de geletruidrager alsnog achter Dumoulin en Froome. Dumoulin bleek op de slotklim de tijd van de twee Britten nog bijgehaald te hebben, waardoor hij zowel de rit won als de tweede plaats in het klassement veiligstelde.

Daarachter stelde Primož Roglič teleur. Hij kon niet mee in het duel Froome-Dumoulin om de tweede plaats en viel van het podium af. Ook de ritzege ging aan zijn neus voorbij, terwijl bijna de gehele wielerwereld er vanmorgen van overtuigd was dat de Sloveen de tijdrit zou winnen.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: niet uitgereikt.

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – 467 punten
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) – 196 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) – 183 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) – 170 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) – 91 punten
3. flag-pl Rafał Majka (BORA-hansgrohe) – 76 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) in 80u52m50s
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) + 5m39s
3. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) + 22m05s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar in 242u05m05s
2. flag-bh Bahrain Merida + 12m09s
3. flag-gb Sky + 31m14s


De Nederlanders

De Nederlanders kwamen zaterdag andermaal goed voor de dag. Waar Niki Terpstra eventjes moest vrezen voor de tijdslimiet, reden Wout Poels (zeventiende), Steven Kruijswijk (zestiende) en natuurlijk Tom Dumoulin een heel verdienstelijke tijdrit. De renner van Sunweb leek aanvankelijk genoegen te moeten nemen met de tweede plek achter Chris Froome, maar na afloop werd zijn tijd gecorrigeerd in diens voordeel. Geraint Thomas deed het in de slotfase rustig aan, waardoor Dumoulin de nodige tijd op hem goedmaakte. Dat bleek genoeg voor de dagzege én een bijna zekere tweede plek in het eindklassement van de Tour.

Een landgenoot op het podium van de Tour de France. Erik Breukink heeft 28 jaar na dato een opvolger.

flag-nl Nederlanders in de Tour: 13 renners



Reacties op video




Overige reacties

flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – Ritwinnaar en tweede in het klassement
“Ik kan het echt niet geloven! Dit einde had niemand verzonnen. Vanmorgen zaten we nog vol in de stress, omdat we de WK-trui kwijt waren. Etxeondo (kledingsponsor van Sunweb, red.) die op het laatste moment nog een trui in orde maakt en aflevert, echt geweldig! Er valt heel veel stress van me af nu en er is heel veel blijdschap. Hier ga ik echt van genieten met iedereen van de ploeg!” – NOS

flag-gb Geraint Thomas (Sky) – Geletruidrager en meer dan waarschijnlijk eindwinnaar
“Dit is krankzinnig. De emoties zijn nu wat aan het zakken, maar elke keer als ik erover praat moet ik huilen. Van mezelf mocht ik nooit denken aan dit moment. Elke keer was er nog een volgende etappe of een volgende aanval. Ik kwam vandaag over de streep en opeens werd mijn Tourzege werkelijkheid. Hoe is dit gebeurd? Voor mij was de eerste etappewinst in de Alpen het sleutelmoment. Daar kreeg ik het vertrouwen en wist ik dat ik even goed of beter was dan de andere klassementsrenners. Ik wist alleen nog niet of ik dit drie weken vol kon houden. De gedachte dat ik de Tour heb gewonnen… Ik zal er nooit aan kunnen wennen.” – NOS

flag-si Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) – kukelt van het podium af
“Als je kijkt naar de uitslag, dan was zaterdag zeker niet mijn beste dag. Ik heb echter geen zin om teleurgesteld te zijn, want als iemand mij voor de Tour de vierde plek had aangeboden, had ik zonder na te denken getekend. Ik produceerde voldoende power, maar de andere waren vandaag gewoon beter en dan moet ik daar vrede mee hebben. Ik heb alles gegeven wat ik had, maar meer zat er vandaag niet in. Al bij al was het een mooie Tour. Ik hou van deze wedstrijd. Ik eindig dan wel niet op het podium, maar met de vierde plaats in mijn tweede Tour de France ben ik heel blij. Het is een bevestiging dat ik het kan en dat belooft voor de toekomst.” – 24Ur/persbericht LottoNL-Jumbo

Overige reacties:
flag-nl Servais Knaven: “Dromen kunnen uitgroeien tot waarheid”NOS
flag-sk Peter Sagan: “Het doel is om morgen Parijs te halen” – flashinterview


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 145 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud Démare
*** Christophe Laporte, Alexander Kristoff
** Peter Sagan, John Degenkolb, Sonny Colbrelli
* Edvald Boasson Hagen, Ariel Maximiliano Richeze, Magnus Cort, Andrea Pasqualon

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op de afsluitende rit naar Parijs.


TourTweets



Poll van de dag

[poll id=”898″]

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.