Renners spreken zich uit tegen stemprocedure CPA: “Ga mee met de tijd!”
David Millar als renner van Garmin Sharp - foto: Sirotti
donderdag 20 september 2018 om 09:16

Renners spreken zich uit tegen stemprocedure CPA: “Ga mee met de tijd!”

Wordt het David Millar of Gianni Bugno? Eén van deze twee oud-renners zal op donderdag 27 september worden gekozen als nieuwe voorzitter van wielervakbond Cyclists Professional Associés, kortweg CPA. Er is onder renners de laatste dagen echter veel commotie ontstaan over de manier waarop de nieuwe voorzitter wordt verkozen. “Ga eens mee met de tijd, CPA”, zo vat Luke Rowe de kritiek samen. 

De CPA is in het leven geroepen tijdens de Giro d’Italia van 1999 om de belangen van de renners te verdedigen en te verbeteren. Zo pleitte het voor een minimumloon voor rensters en bemoeide het zich met het klassement voor de snelste daler, die de organisatie van de Giro d’Italia wilde instellen. In de bijna 20-jarige historie van de CPA werd de strijd om de voorzittershamer nooit betwist: aan het einde van elke termijn werd telkens één naam naar voren geschoven. Bugno leek op weg naar een derde opeenvolgende termijn als voorzitter.

Dit jaar is het anders. Onlangs maakte oud-renner David Millar bekend dat hij zich mengt in de strijd om het voorzitterschap. “Ik heb de laatste acht jaar van mijn carrière gevochten om de sport te veranderen van een doping- naar een anti-dopingcultuur. Nu wil ik vechten om de renners en hun rechten als profs te vertegenwoordigen”, schreef Millar. Nu er wat te kiezen valt, wringt voor veel renners echter de schoen.

Zo vindt Luke Rowe het ouderwets dat renners fysiek aanwezig moeten zijn bij de verkiezingen in Innsbruck om hun stem te kunnen laten horen. “De enige manier om te stemmen is door fysiek aanwezig te zijn tijdens het WK in Innsbruck. Dit is 2018 en niet 1990, ga eens met de tijd mee, CPA”, schreef hij op Twitter. Ook Daniel Martin laat van zich horen in soortgelijke bewoordingen. “Dit is de 21e eeuw, elektronisch stemmen is minder gevoelig voor corruptie dan wat mensen in een zaal die hun handen moeten opsteken.”

Stemrecht
Ook de invloed van enkele nationale wielerbonden stuit renners tegen de borst. Binnen de vakbond hebben alleen Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland hun eigen tak en daarmee stemrecht. Van deze zes landen mogen de voorzitters én renners die fysiek aanwezig zijn bij de stemming in Innsbruck hun mening geven.

Een afvaardiging van deze zes landen stemt echter namens de renners. De renners zelf stemmen dus niet – de afvaardiging bepaalt. Dit mogen ze doen zonder overleg met hun renners. Vooral dit laatste stuit meerdere renners tegen de borst. “Er komt een verkiezing voor een nieuwe voorzitter van onze rennersvakbond CPA, maar de afvaardigingen van de bonden van Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland stemmen namens hun renners. Zij houden geen verkiezing om de meningen te peilen, zij beslissen gewoon. Als je uit die landen komt, kan je dus niet stemmen”, schreef Geraint Thomas onlangs op Twitter.

Ook is hij het er niet mee eens dat het aantal WorldTour- en ProContinentale renners per lidstaat staat voor het aantal stemmen dat één afvaardiging uitbrengt. “Alle andere renners moeten lijfelijk aanwezig zijn in Innsbruck om te kunnen stemmen. WTF! Elke renner moet het recht hebben om zijn stem uit te brengen, ongeacht zijn nationaliteit of locatie. Dat betekent dat we allemaal de mogelijkheid krijgen om te bepalen wie ons vertegenwoordigt”, aldus Thomas.

“Als je Frans, Italiaans, Spaans, Zwitsers, Portugees of Amerikaans bent, kán je niet eens stemmen. Ik begin me af te vragen wie deze vakbond eigenlijk vertegenwoordigt”, voegt Chris Froome eraan toe.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
20 september 2018 09:20
Goed zo, en nu zelf iets oprichten wat democratisch is.
20 september 2018 09:37
Nou Wout... Ga je nu ook daad bij het woord voegen of wilde alleen even aan het baasje laten merken dat zijn kont nog steeds gelikt wordt?
20 september 2018 09:41
Hoe presteert Millar het om er maar aan te denken dat hij deze club kan/ mag voorzitten... die kerel wil dus een zoveelste keer zijn dopingebruik te gelde maken, eerst op de fiets, dan met een jammerboek, dubieus gewouwel op tv en nu een postje waar hij nog eens kan cashen...
    20 september 2018 10:23
    Is het een betaalde baan?
    20 september 2018 12:25
    Vergeet z'n (boeiende) documentaire niet!
    21 september 2018 19:29
    Hij is wel constant geweest in zn anti doping verhaal, jarenlang. En daarmee voor mij erg geloofwaardig. Een renner als bugno met z'n top begin jaren negentig?? Of heb je liever iemand als virenque?
20 september 2018 10:28
Grappig dat (vooral) de Engelstaligen zich hier druk om maken. Terecht overigens.

Ik ben voor de renner die van deze twee de meeste doping heeft gebruiikt in zijn carriere. Van Bugno weet ik het niet zeker, dus dan ga ik toch voor Millar.
    20 september 2018 17:37
    Weet je het zeker? Je kunt nog terug.
    21 september 2018 19:35
    Die bestuurscultuur was hier vroeger ook normaal. Stemmen via afdelingen doen sommige politieke partijen nog bij conservatief links. En één kandidaat hebben gebeurd bij ons helaas ook.
    Ik denk dat zuidelijke landen dit nog veel normaler is dan bij ons. Gebaseerd op dat noord Europa vaak snel achter vs aanloopt en Zuid Europa wat langzamer.
    Dat engelse specifiek hier over beginnen is wellicht omdat Scandinavische landen nauwelijks wielrenners hebben. Dat engeland zo'n dom vertegenwoordiger systeem hebben en dat ze elkaar allemaal volgen en dus snel op idee komen zich ook uit te spreken
20 september 2018 10:39
Als renner zou ik me verre van dit type gewauwel houden. Het zijn met name de HeyMates die zich kennelijk geroepen voelen om allerlei betrokken tweets met bozige ondertoon de wereld in te slingeren zie ik, die Millar lijkt me een uber-bobo in spe trouwens.
20 september 2018 11:13
CPA heeft natuurlijk een probleem. Zij organiseren iedere keer een incestueuze verkiezing en geen haan die erom kraait. Zo ook dit jaar.

Probleem is nu dat een paar weken van tevoren David Millar zich ineens verkiesbaar heeft gesteld. En een lobby van (voornamelijk) Britse toprenners op poten heeft weten te zetten. Probleem 1 is dat ineens duidelijk is dat de incestueuze manier van stemmen duidelijk is geworden. Probleem 2 (en dan gun ik het CPA de voordeel van de twijfel); ze hebben geen tijd meer om een fatsoenlijke verkiezing op poten te zetten.

Overigens heeft de Nederlandse renners vakbond volgens mij zich volledig teruggetrokken uit de CPA dacht ik gelezen te hebben?
20 september 2018 14:04
Die David Millar heeft echt kilo's boter op zijn hoofd. Enge vent zeg. Als je nu zijn boek terugleest en de lovende woorden over Brailsford....
    21 september 2018 19:37
    Niet meer dan vrijwel iedereen uit dezelfde tijd. En was boogerd of e dekker daarna maar zo consistent en uitgesproken tegen doping en de -cultuur. Boogerd beschermd zn mede plegers nog steeds met kinderachtige schoolplein argumenten over klikken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.