Van der Poel tankt vertrouwen met zege in thuiscross, Aerts wint Wereldbeker
Foto: Cor Vos
zondag 27 januari 2019 om 16:04

Van der Poel tankt vertrouwen met zege in thuiscross, Aerts wint Wereldbeker

Mathieu van der Poel heeft zijn generale repetitie voor het wereldkampioenschap succesvol afgerond. De Europese kampioen nam pas in de voorlaatste ronde afstand van Belgisch kampioen Toon Aerts, die wel de eindzege in de Wereldbeker op zak steekt.

Dubbele strijd
De slotmanche van de Wereldbeker in Hoogerheide had vanmiddag een dubbele strijd in petto. Enerzijds die om de dagzege, waarbij alle druk op de schouders van thuisrijder Mathieu van der Poel lag, maar anderzijds lag ook de strijd om de eindzege in de Wereldbeker nog volledig open. Wout van Aert telde vooraf amper drie punten voorsprong op Belgisch kampioen Toon Aerts.

Toen Aerts zag dat zijn grootste opponent Wout van Aert zijn start gemist had en tot overmaat van ramp binnen moest rijden in de materiaalpost, twijfelde hij dus geen seconde om vol door te gaan. Zelfs al moest hij dan wel Europees kampioen Mathieu van der Poel mee nemen in zijn wiel.

Van der Poel komt zich zelf even tegen
Na een kwartier koers kregen we een klein wonder te zien. Van der Poel kwam zowaar zichzelf tegen en moest Aerts gewoonweg laten rijden. Heel even kregen we een flashback naar de Koppenberg. Van der Poel straalde bizar weinig kracht uit en werd zelfs voorbijgereden door Wout van Aert, die zich nog altijd niet gewonnen had gegeven.

Van Aert hield het verschil met leider Aerts steeds beperkt tot een vijftien- á twintigtal seconden en hield zo ook Van der Poel, die zich vastbeet in het spoor van de wereldkampioen, in koers. Iets na halfweg straalde Van der Poel weer wat meer kracht uit en maakte hij zelfs weer aanstalten om de kloof met Aerts kleiner te maken. De Europese kampioen vlamde Van Aert weer uit het wiel en reed in één ruk weer naar de leider.

Comeback Van der Poel, eindzege Aerts
Aerts wist niet wat hij zag, maar liet zich toch niet uit zijn lood slaan. Zelfs met Van der Poel in het wiel bleef Aerts maar op één doel gefocust: Van Aert op achterstand houden en dus de eindzege in de Wereldbeker op zak steken. Bij het ingaan van de slotronde begonnen de inspanningen wel door te wegen voor Aerts. Van der Poel gaf er nog een extra lap op en gunde zijn thuispubliek zo de overwinning. Aerts hield daarachter stand ten opzichte van Van Aert en won zo de Wereldbeker.

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 8: flag-nl Hoogerheide

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 13s
3. flag-be Wout van Aert (Cibel-Cebon) op 32s
4. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea) op 2m29s
5. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-777) op 2m38s
6. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb) op 2m51
7. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea) op 3m01s
8. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) op 3m07s
9. flag-fr Francis Mourey (S1Neo Connect) op 4m07s
10. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus) op 4m09s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.