Schachmann verstevigt koppositie in het Baskenland na ritwinst
foto: Cor Vos
woensdag 10 april 2019 om 17:44

Schachmann verstevigt koppositie in het Baskenland na ritwinst

Maximilian Schachmann heeft de derde etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam gezet. Op de lastige aankomst in Estibaliz was hij oppermachtig in de sprint van een uitgedund peloton. Julian Alaphilippe, tweede in het klassement, viel in de slotfase weg door een valpartij.

Julian Alaphilippe maakte gisteren zijn favorietenrol waar in de etappe naar Gorraitz. In het elitesprintje bergop stond er geen maat op de Fransman, die dit seizoen ook al de beste was in onder meer Strade Bianche en Milaan-San Remo. Op papier was ook de derde etappe hem op het lijf geschreven wanneer de finishlijn was getrokken in Estibaliz.

Acht renners in de vroege vlucht
In de beginfase van deze langste etappe (191,4 km) tekenden vijf renners voor de vroege vlucht, namelijk de Trek-ploeggenoten Julian Bernard en Toms Skujiņš, Nícolas Sessler, José Fernandes en José Joaquín Rojas. Even later sloten ook Ben King, Bruno Armirail en Garikoitz Bravo aan. Daarmee kwamen we aan acht koplopers op de eerste klim na 26 kilometer.

Half koers bereikte de kopgroep de maximale voorsprong van zo’n vier minuten. Daarna begon het tijdsverschil terug te lopen en op de tweede klim, naar Opakua na 134 kilometer, reden de vluchters nog een kleine twee minuten vooruit. Vanaf dat moment was het nog bijna zestig kilometer tot de finish, die ook vandaag niet vlak was.

In het peloton werkte Deceuninck-Quick Step intussen hard en de ploeg kreeg in de finale steun van onder meer Team Sky en CCC. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer dook de marge met de kopgroep, die steeds verder uitdunde, onder de minuut. Terwijl de laatste vluchters werden ingerekend op vijf kilometer van de meet, werd voorin het peloton hard gevallen.

Alaphilippe tegen de vlakte
Onder de slachtoffers van die val waren Julian Alaphilippe, Michał Kwiatkowski en Geraint Thomas. Alaphilippe werd vooraf nog gezien als een belangrijke kandidaat voor de ritzege, maar bij de crash was hij uitgeschakeld om mee te doen voor de winst. Intussen werd er niet gewacht, maar werd in sneltreinvaart gekoerst naar de aankomst in Estibaliz.

Alexey Lutsenko en Diego Ulissi gingen de sprint bergop van ver aan. Maximilian Schachmann, winnaar van de openingsrit én drager van de gele leiderstrui, wachtte geduldig zijn kansen af en sloeg op het juiste moment toe. Met groot machtsvertoon stoomde hij door naar een nieuwe etappezege. Ulissi eindigde op de tweede plek, Enrico Battaglin werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.