Oppermachtige Casper van Uden snelt naar zege in Rund um Köln
foto: Cor Vos
zondag 26 mei 2024 om 15:35

Oppermachtige Casper van Uden snelt naar zege in Rund um Köln

De 106e editie van Rund um Köln is gewonnen door Casper van Uden. De Nederlander van dsm-firmenich PostNL wist een lastige wedstrijd te overleven en bleek vervolgens in de eindsprint over de snelste benen te beschikken. Van Uden bleek veel te sterk voor Biniam Girmay en Louis Blouwe.

Rund um Köln is misschien niet de grootste koers op de wielerkalender, het is wel een wedstrijd met een rijke geschiedenis. Vandaag stond alweer de 106e editie van deze Duitse eendagskoers op het programma. Met Pascal Ackermann, Biniam Girmay, Sam Welsford, Florian Sénéchal, Casper van Uden, Amaury Capiot en Visma | Lease a Bike-toptalent Matthew Brennan stonden er heel wat interessante namen aan het vertrek.

Deze renners konden zich opmaken voor een wedstrijd over 194,8 kilometer, in de glooiende omgeving van Köln, goed voor 2.700 hoogtemeters. Naast de sportieve strijd om de zege, stond Rund um Köln 2024 ook in het teken van het afscheid van Rick Zabel. De 30-jarige zoon van de legendarische oud-sprinter Erik Zabel besloot vandaag – in zijn thuiskoers – echt af te zwaaien als beroepswielrenner.

De afscheidnemende Rick Zabel werd voor de start in het zonnetje gezet – foto: Cor Vos

Opvallend moment
De vlucht van de dag kwam al vrij vroeg tot stand en bestond uit acht renners. Michal Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA), Anton Lennemann (BIKE AID), Patrick Reißig (Maloja Pushbikers), Tobias Buck-Gramcko (Rad-Net Oßwald), Julian Borresch, Sebastian Niehues (REMBE Pro Cycling Team Sauerland), Mil Morang (Team Lotto Kern-Haus PSD Bank) en Ole Theiler (Team Storck-Metropol Cycling) waren de namen.

Deze acht koplopers werden op 115 kilometer van de finish onaangenaam verrast. Bij het afraaien van een rotonde schrokken de koplopers van een overstekende vrouw met een rollator. Met kunst- en vliegwerk konden de rensters nog om de vrouw heen sturen, alleen nam Theiler in zijn uitwijkbeweging wel de rollator van de vrouw mee. Gelukkig bleef de vrouw ongedeerd en kon ze een paar meter verderop haar rollator weer oppakken.

Finale barst los, drie renners rijden weg
En ook de renners konden hun weg zonder kleerscheuren weer vervolgen. De acht koplopers reden op een bepaald moment vier minuten voor het peloton uit, maar het verschil werd richting de finish flink teruggeschroefd. Met nog tachtig kilometer te gaan, was de voorsprong al gezakt tot iets meer dan twee minuten. De avonturiers waren met andere woorden een vogel voor de kat en werden weer bij de lurven gegrepen, in een fase waarin er in het flink uitgedunde peloton slag om en slinger werd gedemarreerd.

Adrià en Brennan reden een zeer sterke wedstrijd – foto: Cor Vos

In de lastige heuvelzone bleken drie renners bij machte om weg te rijden, met Anders Halland Johannessen (Uno-X Mobility), Roger Adrià (BORA-hansgrohe) en Matthew Brennan (Visma | Lease a Bike). Dit drietal wist al snel een halve minuut uit te lopen op een eerste achtervolgende groep van negen renners, met onder meer Girmay, zijn ploeggenoot Hugo Page en Marco Haller. Het peloton – of wat daar nog van over was – volgde nog iets verder en werd aangevoerd door Alpecin-Deceuninck.

Wel of geen sprint?
De Belgische formatie wist de vaart erin te houden in de derde groep kwam zo al vrij snel weer terug tot bij de negen achtervolgers. De drie koplopers – met Brennan, Adrià en Johannessen – hadden echter al een mooie voorsprong te pakken. Op 35 kilometer van de streep, was het verschil al opgelopen richting de minuut. Was dit genoeg om uit de greep te blijven? Met het verstrijken van de kilometers werd het verschil wel steeds kleiner, en dus moesten de koplopers nog een tandje zien bij te steken.

Adrià en Brennan besloten het tempo nog wat te verhogen in aanloop naar Schloss Bensberg (900 meter aan 6,4%) en dit bleek funest voor de kansen van Johannessen. De Noor zat door zijn beste krachten heen en moest zijn twee medevluchters laten rijden. Johannessen werd zo weer gegrepen door de achtervolgende groep, maar eenzelfde lot was ook Adrià en Brennan beschoren. Met nog dertien kilometer te gaan kwam er ook een einde aan hun vluchtavontuur, en zo konden we ons toch opmaken voor een groepssprint.

Een prestigieuze zege voor Casper van Uden! – foto: Cor Vos

Er staat geen maat op Casper van Uden
In deze sprint werd er onder meer gekeken naar thuisfavoriet Ackermann, Girmay en Capiot, maar zij werden allemaal geklopt door een Nederlander. Casper van Uden kwam er op een overtuigende manier uit in de spurt en won uiteindelijk met een royaal verschil. De 22-jarige renner van dsm-firmenich PostNL boekte zo zijn tweede zege van het seizoen en zijn profcarrière, nadat hij in februari al de openingsrit won van de AlUla Tour. Girmay moest zich tevreden stellen met de tweede plaats, de Belg Louis Blouwe van Bingoal WB werd knap derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.