Bianchi slaat terug na beschuldigingen Sénéchal: “Onze instructies zijn genegeerd”
foto: Cor Vos
donderdag 11 april 2024 om 17:41

Bianchi slaat terug na beschuldigingen Sénéchal: “Onze instructies zijn genegeerd”

Update Florian Sénéchal kende tijdens Parijs-Roubaix de nodige pech, waardoor hij maar liefst vier keer van fiets moest wisselen. Na de koers uitte hij zijn ontevredenheid over de fietsen van sponsor Bianchi. Het Italiaanse fietsenmerk is nu met een reactie gekomen op die uitspraken, waarin ze onder meer stellen dat de ploeg specifieke instructies voor de assemblage van sturen zou hebben genegeerd.

Na de forse materiaalproblemen van Sénéchal in de Hel van het Noorden moest Bianchi, fietssponsor van Arkéa-B&B Hotels, het ontzien. “Ik heb in totaal vier keer van fiets moeten wisselen. Op het Carrefour de l’Arbre kwam zelfs het stuur van mijn reservefiets los. Ik denk dat we een technisch probleem hebben met onze fietsen. We zullen ernaar moeten kijken. Het is vervelend om altijd problemen te hebben”, zei de Fransman.

Door die uitspraken zag Bianchi zich genoodzaakt met een reactie te komen, waarin ze stellen dat hun fietsen gewoon aan alle veiligheidseisen voldoen. “Wij namen met verrassing en zorg kennis van de uitspraken door Florian Sénéchal na Parijs-Roubaix, over de betrouwbaarheid van de fietsen die wij aan de ploeg leveren.”

“Na een discussie met de ploeg en het vaststellen van de details van het incident, willen we de volgende zaken verduidelijken. Alle Bianchi frames en onderdelen hebben met succes de testprotocollen van de ISO 4210-5 (internationale veiligheidsstandaarden omtrent fietsframes, red) gehaald, wat hun geschiktheid voor geheel veilig gebruik bevestigd, zowel voor onze klanten als profs die op onze fietsen rijden.”

Florian Sénéchal – foto: Cor Vos

Ook voor de ruwe omstandigheden van Parijs-Roubaix, zouden de fietsen veilig moeten zijn. “Arkéa-B&B Hotels heeft verschillende tests uitgevoerd die het gebruik van de Bianchi Specialissima RC en de Oltre RC modellen valideerde. De verschillende tests voor wedstrijden en het continue gebruik in wedstrijden door Arkéa-B&B Hotels, inclusief Luca Mozzato’s tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen op de Oltre RC, demonstreren de total efficiëntie en effectiviteit van de Bianchi Reporta Corse modellen, zelfs in de zwaarste koersen.”

Fouten door mechaniekers
Toch erkent het Italiaanse merk ook dat er iets fout is gegaan met het materiaal van Sénéchal. Opmerkelijk genoeg lijkt het de schuld daarvoor deels bij de ploeg te leggen. “Na discussies tussen Bianchi en de technische staf van de ploeg, bleek dat onze specifieke instructies voor de assemblage van de sturen in sommige gevallen zijn genegeerd, wat verschillen in de omgang van de fietsen in competitie heeft veroorzaakt”, stellen ze. Exact welke instructies zijn genegeerd, wordt niet gespecificeerd.

Ondanks de problematiek, onderstreept Bianchi hun steun voor Arkéa-B&B Hotels in het persbericht. “We herhalen onze steun voor Arkéa-B&B Hotels met hernieuwde positiviteit, terwijl we uitkijken naar de aankomende belangrijke evenementen met het doel om meer overwinningen te pakken en een top-10 positie in de UCI WorldTour ranking te consolideren.”

Update 17.41

Arkéa-B&B Hotels is inmiddels met een persbericht gekomen. De ploeg en Sénéchal bieden Bianchi daarin hun excuses aan. Ze verontschuldigen zich voor de uitspraken van Sénéchal na Parijs-Roubaix.

Ook geeft Arkéa-B&B Hotels, na gesprekken met Bianchi, toe dat de dat binnen de ploeg specifieke instructies voor de montage van de sturen zijn qgenegeerd. Tot slot, bevestigt het team dat -manager Emmanuel Hubert en de renners alle vertrouwen in de fietsen van Bianchi hebben. Daarbij wordt onder meer gewezen op de vijf zeges die de mannenploeg dit jaar al boekte en de tweede plaats van Luca Mozzato in de Ronde van Vlaanderen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.