Review: de fietstasjes van The Pack
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
woensdag 27 september 2023 om 15:45

Review: de fietstasjes van The Pack

Materiaalzone Voor die ene lange rit door de bergen, die grote toertocht of als de weersomstandigheden snel om kunnen slaan; er zijn genoeg voorbeelden te verzinnen waarbij een klein tasje op je fiets handig kan zijn om wat extra spullen mee te nemen. Daarvoor ontwikkelde het Nederlandse The Pack een drietal fietstasjes, welke WielerFlits aan een test onderwierp.

In 2019 starten de broers Stefan en Maikel het bedrijf The Pack. In eerste instantie produceren ze etuitjes waarin je makkelijk kleine spullen kan plaatsen die je tijdens je fietstocht meeneemt zoals een binnenbandje, pasjes, cash geld of een CO2-patroon. Dat blijkt een hit te zijn, waarna de broers hun assortiment al gauw uitbreiden met verschillende tasjes die je direct op je fiets kan monteren.

Die collectie fietstasjes bestaat uit een tweetal verschillende stuurtasjes, een frametas en een klein zadeltasje. Verwacht niet het kaliber tassen waarin je je hele hebben en houwen voor een week lang bikepacken kwijt kan, maar tasjes waarin je die paar extra accessoires, binnenbandjes, wat extra eten en een regenjack in kwijt kan. Ideaal voor die bijzonder lange dag in het zadel dus.

De drie tasjes hebben een uniforme uitstraling door het gebruik van de zelfde stoffen, details en ritsen. De belangrijkste eigenschap van de tasjes is dat ze zo ontwikkeld zijn dat ze in nagenoeg alle omstandigheden je spullen droog houden. Compleet waterdicht zijn ze officieel niet – dat is in feite onmogelijk met een ritssluiting – maar in realiteit komt er geen druppel water doorheen.

Dat komt doordat The Pack heeft gekozen voor waterdichte stoffen, die van een afstandje wat doen denken aan nepleder. Daarnaast zijn alle naden getapet, wat ervoor zorgt dat ook kleinere druppeltjes niet binnen kunnen dringen. De ritsen zijn ook voorzien van een laag waterdichte stof, waardoor de gaatjes tussen de verschillende tandjes van de rits afgesloten zijn. Dit brengt één nadeel – en dat is gelijk één van de weinige nadelen – met zich mee: de ritssluitingen gaan hierdoor wat stug open en dicht.

Gebruiksgemak
Het stuurtasje heeft een inhoud van 2,5 liter, waarvan het merendeel één groot vak is. Naast dit hoofdcompartiment zijn er nog twee kleine vakjes met een ritssluiting en een derde vakje wat je met een klittenbandje kan sluiten. Het voordeel hiervan is dat je dus makkelijk ook wat grotere spullen zoals een regenjack kwijt kan in het tasje. Anderzijds is een nadeel hiervan dat als het tasje niet helemaal vol is, spullen makkelijk door het tasje gaan stuiteren. Op de voorzijde van het tasje zit nog een elastiek, waaronder je nog een jasje of ander kledingstuk kwijt zou kunnen.

Bevestiging van het stuurtasje is erg simpel: met twee rubberen bandjes bevestig je het tasje aan je stuur, terwijl een elastiek rondom je balhoofdbuis het tasje goed op zijn plek houdt. De eerste keer is het even zoeken hoe je die rubberen bandjes precies moet oriënteren, maar los daarvan loopt de bevestiging en ook het loshalen van het tasje heel simpel. Daarnaast blijft het tasje goed op zijn plek zitten.

Naast het feit dat de rits wat lastig opent en sluit, komt het lusje aan het uiteinde hiervan een keer los als ik er hard aan trek. Dat blijkt achteraf te komen doordat dit lusje niet goed aan de ritssluiting is bevestigd en het is gauw verholpen, maar het is toch net even onhandig. Het stuurtasje kost €64,95,-.

Mooi detail: er wordt een schuimblokje meegeleverd om je frame te beschermen tegen beschadigingen van het tasje als deze gaat schuiven

Ook het frametasje bevestig je makkelijk: drie klittenbandbevestigingen om de bovenbuis en één elastische lus om het balhoofd en het tasje zit op zijn plek. Ook de inhoud van dit tasje – 2 liter – is nagenoeg geheel in één vak verdeeld, al zijn er ook nog twee kleinere netjes waar je nog wat kleine spullen in kwijt kan.

Een mooi detail is het ringetje aan de binnenzijde van het tasje, waar je bijvoorbeeld je sleutels aan kan bevestigen. Wat het frametasje makkelijk in gebruik maakt naast het simpele bevestigen, is het feit dat aan beide zijden van het tasje een rits zit. Hierdoor kan je al fietsend makkelijk iets uit het tasje halen doordat je deze altijd met je dominante hand kan openen. Tegelijkertijd kleeft hier een klein nadeel aan, want de lusjes van de rits kunnen – als je heel erg met je benen naar binnen fietst – tegen je benen gaan schuren. Het frametasje kost €54,95,-.

Eén klein nadeel: bij een klein frame kan het tasje tegen je bidon aan komen

Ik val in herhaling, maar ook het zadeltasje bevestig je uitermate makkelijk. Met grote voorsprong het makkelijkst van de drie zelfs, want het is enkel een kwestie van twee lussen door je zadelrails halen en deze vervolgens met het klittenband aan elkaar bevestigen. Simpel en elegant maar tegelijk doeltreffend.

Ook dit tasje heeft één groot vak, met daarnaast een klein vakje waar je nog iets in kan schuiven. In dit geval is dat ideaal, want de relatief kleine ruimte die het zadeltasje biedt kan je zo optimaal benutten. Het zadeltasje kost €27,45,-.

Uniforme uitstraling
De verschillende tasjes van The Pack lijken dus in een heleboel opzichten op elkaar. Stuk voor stuk zijn ze zo goed als waterdicht en schitteren ze in gebruiksgemak. Alhoewel ze niet enorm groot zijn, kan je de inhoud van de tasjes optimaal benutten omdat ze allemaal uit nagenoeg één groot vak bestaan.

Wat de tassen misschien nog wel het meest onderscheidt van andere merken, zijn de strakke looks. Over smaak valt te twisten, maar de tassen hebben zonder meer een eigen uitstraling dankzij hun simpele esthetiek. Het enige nadeel van de tasjes zijn de wat stroeve ritsen. Zet dat tegenover de waterdichtheid die dat type rits oplevert en van een nadeel kunnen we al bijna niet meer spreken.

Alhoewel ze niet enorm grote inhoud hebben en dus niet geschikt zijn voor meerdaagse bikepackingtrips, zijn de tasjes van The Pack ideaal voor lange ritten waar je net wat extra spullen mee wil nemen zonder dat de zakjes van je shirt vol zitten. Tel daar de waterdichtheid en het elegante uiterlijk bij op en je hebt een uitermate aantrekkelijke set tasjes voor op de racefiets of gravelbike.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.