Review: de Sportful Fiandre winterkleding, voor wisselende omstandigheden
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
maandag 6 november 2023 om 10:15

Review: de Sportful Fiandre winterkleding, voor wisselende omstandigheden

Materiaalzone Het Nederlandse najaar vraagt met zijn onstuimige en wisselvallige weersomstandigheden een hoop van je fietskleding. Het moet wind tegen kunnen houden, een regenbui kunnen weerstaan en het liefst ook nog een ademend vermogen hebben. Die verschillende kwaliteiten heeft Sportful in hun Fiandre winterkleding proberen te verenigen. WielerFlits onderwierp de kleding aan een test.

Een vertrek in de kou, onderweg een paar korte buien, windkracht 4 en tot slot thuiskomen terwijl de temperatuur flink gestegen is. Het zou een prima beschrijving kunnen zijn van een najaarsrit in de lage landen. De omstandigheden veranderen snel dus je moet op een hoop weertypen voorbereid zijn.

De Fiandre kledinglijn van Sportful is precies daarvoor ontwikkeld: je warm en droog houden tijdens gure najaarsritten maar er tegelijkertijd voor zorgen dat je het niet té warm krijgt als de temperatuur stijgt of de zon opeens doorbreekt. Ik test een outfit die bestaat uit een jack, een bibshort, beenstukken en overschoenen.

Te beginnen bij het Fiandre Jacket. Dit jack bestaat uit zogenaamd Gore-Tex Infinium; een populaire, hoogwaardige stof van Gore-Tex die bekend staat om de combinatie van ademende en waterafstotende kwaliteiten. Als ik dat lees, heb ik gelijk al hoge verwachtingen, want kleding met deze stof is in mijn ervaring altijd heel veelzijdig.

Om het jack nog wat warmer te maken, is aan de binnenzijde van de rits een extra laagje stof geplaatst, zodat er geen wind door de rits naar binnenkomt. Tevens heeft het jack een peached interieur: dit is een techniek die wordt gebruikt om een stof zachter te maken door het een soort vachtje te geven zoals aan aan de buitenkant van… Precies ja, een perzik. Dat komt ook met een ferme prijs, want het jack kost €219,90,-.

Het broekje is de zogenaamde Fiandre Norain 2 Bibshort. Deze bibshort is voorzien van NoRain-stof, welke aan de buitenzijde water afstoot maar aan de binnenzijde juist een zacht fleece-achtig gevoel heeft. Om water zoveel mogelijk buiten de deur te houden is het gebruikt van naden beperkt. Aan de uiteinden van de pijpen is de binnenkant voorzien van een siliconen stipjespatroon, om de broek op zijn plek te houden. De broek heeft een prijskaartje van €119,90,-.

Ook de Fiandre beenstukken zijn deels waterafstotend. In dit geval komt het niet door het gebruik van de NoRain-stof, maar doordat de stof een waterafstotende behandeling heeft gehad. Net als bij het broekje is het aantal naden beperkt (tot één), waardoor de kans dat opspattend water binnendringt wordt beperkt. De beenstukken kosten €59,90,-.

Door een siliconen gripper blijft de broek goed op zijn plek zitten

De overschoenen delen dan weer enkele karakteristieken met het jack, want ze bestaan uit Gore-Tex Infinium. De rits aan de achterzijde is ook voorzien van een extra laagje stof aan de buitenkant, om water zoveel mogelijk buiten te houden. De overschoenen zijn niet goedkoop, met hun prijs van €79,90,-.

Veelzijdig
Doordat de overschoenen aan de onderkant geen klittenbandsluiting of andere losse bevestiging hebben, moet je ze over het plaatje van je schoen trekken. Dat maakt het aantrekken wat lastig, maar daarna zitten de overschoenen wel heel goed. De pasvorm van de overschoenen sluit mooi aan rond de enkel, terwijl hij ook niet afzakt door siliconen grippers aan de binnenzijde van de bovenkant.

De verschillende kledingstukken uit de Fiandre lijn schitteren allemaal in hun veelzijdigheid. Sportful heeft niet alleen gepoogd de kleding geschikt te maken voor de wisselende omstandigheden, maar is daar ook daadwerkelijk in geslaagd.

Vooral het Fiandre jack is bijzonder veelzijdig. Iedere keer als ik vertrek in het jack heb ik het in het begin zeker niet koud, waardoor ik soms bang ben dat ik het té warm ga krijgen na verloop van tijd. Dat gebeurt echter nooit, omdat het jack een erg goed ademend vermogen heeft. Zodra ik een beetje begin te zweten, koel ik ook weer af, waardoor er vanzelf sprake is van goede thermoregulatie.

De Gore-Tex Infinium stof is daarnaast ook enigszins waterafstotend. Niet waterdicht, maar wel waterafstotend genoeg om af en toe een bui tegen te houden. In de stromende regen zal je alsnog doorweekt thuiskomen, maar de plotse najaarsbui zal je er goed mee doorstaan. Dat geldt ook – in mindere mate – voor het broekje en de beenstukken. De waterafstotende kwaliteiten hiervan zijn net goed genoeg om een korte bui of opspattend water tegen te houden. Ook weer fijn om het niet koud te krijgen.

In de drie ruime zakjes kan je behoorlijk wat spullen meenemen

De bibshort zit aangenaam strak, zonder dat de naden of bretels ergens knellen. Daardoor sluit de zeem goed aan en biedt deze voldoende comfort tijdens lange ritten. Het enige kleine puntje van irritatie is het plooien van de beenstukken in de knieholte; tijdens het trappen knellen deze plooien soms een beetje, wat net enkele drukpunten oplevert. Gedurende de rit valt het niet vaak op, maar toch voel je het soms even.

Of je de kledingset mooi vindt of niet, blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar het simpele design van de kleding maakt het in ieder geval toegankelijk. Door de rode details op de linkerzijde van zowel het broekje als de beenstukken en de overschoenen is het kledingsetje net wat minder eenheidsworst en krijgt het tegelijk een uniforme uitstraling.

De rode strepen op de linkerzijde zijn een fraai detail

De Fiandre kledinglijn van Sportful is ideaal voor het onstuimige najaarsweer in de lage landen. Alhoewel je er wellicht geen keiharde stortbuien mee doorstaat, is de kleding net waterafstotend genoeg om een korte bui te kunnen trotseren.

Daarnaast combineert de kleding ademende kwaliteiten en thermoregulatie erg goed, waardoor het je warm houdt, zonder dat je oververhit tijdens intensieve inspanningen of als de temperatuur wat stijgt. Die combinatie van kwaliteiten kost wat, maar maakt de Fiandre kleding wel enorm bruikbaar voor fietsritten in wisselende weersomstandigheden.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Sportful is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.