Specialized lanceert nieuwe Tarmac SL8
foto's: Specialized
zondag 6 augustus 2023 om 16:03

Specialized lanceert nieuwe Tarmac SL8

Materiaalzone Daar is ‘ie dan: de langverwachte Specialized Tarmac SL8. De oplettende kijker zal hem vandaag tijdens het WK al in actie hebben gezien, maar nu toont Specialized de fiets officieel aan het grote publiek.

Lange tijd was het het best bewaarde geheim van de fietsindustrie: de nieuwe Tarmac SL8. Enkele weken geleden verschenen al enkele beelden waarop de fiets vermoedelijk te zien was en vandaag zagen we de fiets voor het eerst in actie tijdens het WK wielrennen op de weg. Nu doet Specialized de opvolger van de Tarmac SL7 definitief uit de doeken.

Het nieuwe model is volgens Specialized de snelste racefiets ter wereld, door een combinatie van aerodynamica, laag gewicht, stijfheid en comfort. Om de aerodynamica te verbeteren is er vooral gefocust op de voorzijde van de fiets, waar het balhoofd een make-over heeft gekregen en de fiets is voorzien van de nieuwe, volledig geïntegreerde Rapide cockpit.

Op het oog is het nieuwe balhoofd de grootste wijziging aan de Tarmac SL8. Door de balhoofdbuis naar achteren te verplaatsen, kan de voorzijde van het balhoofd van een scherper profiel voorzien worden, waardoor deze efficiënter door de luchtstroom zou moeten snijden.

Tegelijkertijd is er ook aan het gewicht geschaafd. Specialized heeft kennis toegepast die ze hebben opgedaan tijdens de ontwikkeling van de lichtgewicht Aethos, om de frameset van de Tarmac SL8 nóg lichter te maken dan zijn voorganger. Met het gewicht van 685 gram (56cm frame) is dat zonder meer gelukt: de SL8 is hiermee maar liefst 15% lichter dan de SL7.

Dat is volgens Specialized niet ten koste gegaan van stijfheid. Het stijfheid-gewichtsratio zou zelfs met 33% (!) verbeterd zijn. Dit zou de fiets niet enkel sneller maken, maar ook voor beter rijgedrag moeten zorgen. Opvallend genoeg zou de fiets desalniettemin comfortabeler geworden zijn. Zo zou Fabio Jakobsen tijdens een testrit op een van de eerste prototypes vooral zijn opgevallen dat de SL8 comfortabeler reed dan zijn voorganger.

De nieuwe Specialized Tarmac SL8 is als frameset beschikbaar vanaf €4.000,-. Vanaf €6.500,- haal je een afgemonteerde Tarmac SL8 in huis. Binnenkort lees je op WielerFlits een uitgebreide kennismaking met de nieuwe Tarmac SL8, evenals een eerste rij-indruk.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.