STOX Energy Socks: Dopingsokken voor wielrenners
Foto's: Marcel Koch
woensdag 26 augustus 2020 om 18:00

STOX Energy Socks: Dopingsokken voor wielrenners

Om als wielrenner te kunnen presteren, moet je naast stevig trainen ook goed rusten. ‘De Tour win je in bed’ luidt immers het advies van ervaringsdeskundige Joop Zoetemelk. Vandaag de dag is plat liggen alleen niet genoeg. Zo maken onder andere de renners van Team Jumbo-Visma gebruik van de herstelsokken van het Nederlandse STOX Energy Socks. Een geplande fietstocht naar Parijs leek mij een mooie aanleiding voor een kennismaking. Heeft deze sokdoping ook voor mij als actieve wielerliefhebber een positief effect?

Missie Parijs

Een wielrenner heeft uitdagingen nodig. De coronatijd maakt creatief en dus koos ik ervoor om zelf een extreme tocht uit te zetten. Ik had het idee opgevat om samen met een fietsmaat in één dag vanuit mijn woonplaats Veenendaal naar Parijs te fietsen. Van de Boslaan naar de Bosberg en via het Bos van Wallers naar de Rue Forest in de Franse lichtstad. Een onderneming van meer dan vijfhonderd kilometer.

Om 1 uur ‘s nachts vertrokken we voor een tocht die uiteindelijk meer dan 19 uur zou duren. Voldoende tijd dus om de sokken te proberen.

Wat meteen opvalt, is de structuur van de sokken. Je ziet aan alles dat er een gedachte achter zit. De verschillende compressie gedeeltes zijn op je benen afgestemd. Rondom de enkel is het strakker en aan de bovenkant iets losser. De sportsokken zijn rondom de hiel en tenen nog eens extra versterkt. De herstelsokken zijn een stuk dunner van stof. Wat ervoor zorgt dat ze ook met warme dagen prima te dragen zijn.

Het aantrekken van de sok gaat vanwege de compressie iets anders dan gebruikelijk, maar dit is een kunstje wat je snel onder de knie hebt. Op de fiets is het in het begin is het even wennen. Hier zijn korte sokken immers gebruikelijker dan lange exemplaren die aan voetbalkousen doen denken. Ook zitten de sokken iets strakker dan ik gewend ben. Hier wen je echter snel aan. De sok voelt comfortabel en na een tijdje merk ik niet meer dat ik ze aan hebt.

Bijkomen in een Ibis Budget Hotel

Rond de klok van tien fietsten we de Champs-Élysées op. We waren dan ook behoorlijk gaar toen we om 11 uur het Ibis Budget hotel net boven de stad binnenstapten. En hoe lekker centraal dat hotel ook lag, de toevoeging ‘budget’ maakte zijn naam waar.

Op dat moment is je bed het enige waar je naar verlangt. Slapen is met alle adrenaline lastig. Dus gaan je gedachten al snel naar het gevoel in je benen. Door de compressiesokken voelde je dat het bloed in je benen aan het werk ging om zodoende het herstel op gang te brengen. De ‘dikte’ van de stof, of juist het feit dat het heel dun is, zorgt ervoor dat je niet met zweetvoeten op je airco-loze kamer ligt. Hoewel het eigenlijk afgeraden wordt, ben ik met deze sokken vredig in slaap gevallen.

De volgende dag deed alles pijn, maar waren het de benen die nog het meest fris aanvoelden. Dat kan je zeker toeschrijven aan de sokken. Je kan het zien als een soort massage waardoor de afvalstoffen goed worden afgedreven. Doordat de bloedcirculatie optimaal wordt gehouden, herstellen je benen sneller. Dat merk je wanneer je een dag later weer op de fiets stapt. De volgende dag wachtte immers de terugreis.

Compressie

Sokhoogtes zijn in de wielerwereld best een dingetje. De UCI voerde in 2018 een regel in die aangeeft dat tijdens wedstrijden een sok maximaal tot het midden van de knieschijf en de enkel mag komen. Die regel is vooral bedacht omdat renners tegenwoordig aerodynamische sokken dragen. Daarvan is de stof sneller dan menselijke huid, dus worden de sokken zo hoog mogelijk opgetrokken.

Tijdens persconferenties, in het vliegtuig of op andere momenten dat coureurs niet in het zadel zitten, zijn renners vaak wel met lange sokken te zien. Deze compressiekousen, oftewel herstelsokken, zorgen ervoor dat er een betere bloedcirculatie wordt gecreëerd. Dit zorgt voor herstel en dus ook het voorkomen van spierpijn en blessures. Veel profs zweren erbij en dragen de sokken daarom zo veel mogelijk.

Goedgekeurd door de profs

Herstelsokken zijn in verschillende sporten al een tijdje gemeengoed. Zo is het bijvoorbeeld in Amerika ondenkbaar dat een sporter in het vliegtuig stapt zonder deze sokken. In het wielerpeloton maakt Team Jumbo-Visma al een tijdje gebruik van dergelijke sokken. Sinds dit seizoen dragen ze sokken van STOX.

Vooralsnog gebruiken de renners van de geel-zwarte succesformatie alleen nog maar de reis- en herstelsokken. En dat ligt vooral aan de regels. De UCI is daarin onverbiddelijk.

Nederlands product

STOX Energy Socks is een Nederlands onderneming, gevestigd in Amsterdam. Een ambitieus bedrijf waar momenteel acht mensen werken. Het heeft zich gespecialiseerd in sokken die de doorbloeding bevorderen. Dat zijn sokken voor de medische wereld, voor dagelijks gebruik, tijdens het reizen en tijdens en na het sporten.

De sokken komen in 3 verschillende maten, M1, M2 en M3 voor de mannen en W1, W2 en W3 voor de vrouwen. Om je maat te bepalen, kies je op de site van STOX je geslacht, je schoenmaat en de omtrek van het breedste gedeelte van je kuit.

Multisportief

De sportsokken van STOX hebben een versterkt gedeelte rondom de tenen en de hiel. Hier zorgen ze ervoor dat de sok goed in de schoen blijft zitten. In het wielrennen is dat handig, maar in andere sporten nog belangrijker. Denk maar aan hockey, tennis, golf en voetbal, waar de voeten de nodige druk krijgen te verduren.

De sportsokken voor de verschillende sporten zijn bijna identiek. Uitzondering is de speciale hardloop editie, die een wat dunner voetbed heeft. Voor het skieën wordt dan weer een dikkere sok gebruikt.

STOX doet wat het belooft

Hoe hoger de sok, hoe harder de snok. Het aloude credo als het gaat om de hoogte van je sokken. Hoe hoger, hoe beter en hoe mooier volgens velen.

In wedstrijden zijn de sokken van STOX niet toegestaan, maar tijdens trainingsritjes mag je ze gewoon dragen. Lange sokken op de fiets zijn in het begin even wennen, maar zeker de moeite waard. STOX doet wat het belooft. Een betere bloedcirculatie is niet alleen van belang tijdens het herstel, maar ook tijdens het sporten. Met als gevolg: geen kramp en minder vermoeide benen.

De STOX Energy Socks zijn wat mij betreft dan ook een prima toevoeging aan de de garderobe van een wielrenner. Je merkt echt het verschil en voor de prijs hoef je het niet te laten.

De meeste sokken uit het STOX assortiment zijn 39 euro en zijn hier te bestellen. Als je het mij vraagt, een prima investering in het voorkomen van pijnlijke benen.

Verantwoording:
STOX Energy Sox is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met STOX tot stand gekomen, maar het is geschreven door een redacteur van WielerFlits.

RIDE Magazine