Ackermann klopt Kittel in Clásica de Almería
foto: Cor Vos
zondag 17 februari 2019 om 17:46

Ackermann klopt Kittel in Clásica de Almería

Pascal Ackermann heeft de Clásica de Almería gewonnen. De Duitse kampioen van BORA-hansgrohe was in de sprint van een klein peloton de betere van zijn oudere landgenoot Marcel Kittel van Katusha-Alpecin. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) sprintte naar de derde plaats na ruim 190 kilometer koers.

Twee Nederlanders in de kopgroep
Justin Timmermans (Roompot-Charles) en Jetse Bol (Burgos-BH) zaten in de vlucht van de dag. Zij kregen daar bijval van Carlos Verona (Movistar), Juan Antonio López-Cózar (Fundacion Euskadi), Axel Journiaux (Direct Energie), Emerson Oronte (Rally-UHC) en Petr Rikunov (Gazprom-Rusvelo). Groter dan vier minuten werd de voorsprong niet.

Verona ging voor alle bergpunten onderweg en bleek ook op de laatste klim (Alto de Turrillas, 2e categorie) over de beste benen te beschikken. Hij liet zijn medevluchters, die snel opgeslokt werden door het uit elkaar geslagen peloton, achter zich. Vanaf daar was het echter nog bijna honderd kilometer dalend en vlak naar de finish.

Peloton breekt in twee delen
Negentig kilometer voor de streep was het boek dan ook gesloten voor Verona. Hij werd gegrepen door het eerste deel van het peloton, dat veertig seconden voorsprong had op een tweede groep. Onder aanvoering van Mitchelton-Scott groeide de voorsprong naar anderhalve minuut.

Duits sprintgeweld
De winnaar zou bij het dertigtal vooraan zitten. De grootste namen waren Matteo Trentin, Pascal Ackermann en Marcel Kittel. Die drie ploegen wilden er dan ook een ideale sprint van maken voor hun kopmannen. Bij Mitchelton-Scott ging men niet voor Trentin, maar voor Mezgec. De Europees kampioen trok de sprint aan voor zijn Sloveense ploeggenoot, maar hij was niet opgewassen tegen het Duitse sprintgeweld. Ackermann perste er een ferme sprint uit, waarmee hij Kittel nipt achter zich wist te houden.

De beste Belg was Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) op plek zeven, Lars Boom (Roompot-Charles) werd op plaats acht de beste Nederlander.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.