Addy Engels: “Hij heeft een fantastische ronde gereden”
Addy Engels - foto: Sirotti
zondag 13 september 2015 om 09:20

Addy Engels: “Hij heeft een fantastische ronde gereden”

Voorafgaand aan de voorlaatste etappe was men bij Giant-Alpecin nog niet zeker van de eindoverwinning van Tom Dumoulin. Slechts zes tellen had hij voor op Fabio Aru. “Maar op het podium hadden we wel gerekend”, legt ploegleider Addy Engels uit tegen de NOS. “Het had gekund, op een klein moment is het misgegaan.”

Op de Puerto de la Morcuera, de voorlaatste klim van de dag, werd er een eerste aanval gedaan op Dumoulins rode trui. “Toen hij de eerste aanval pareerde had ik nog het gevoel dat het goed zou komen. Hij had alles onder controle en reed een eigen tempo”, aldus Engels, die daarna zag dat zijn kopman een tweede aanval niet kon volgen. Het rood glipte uit zijn handen.

“Juist vandaag blijkt dat hij de afgelopen dagen ietsje minder sterk was. Dat zie je niet aan waarden, hij levert de laatste dagen echt goede vermogens. Maar dat deed hij eerder mentaal dan fysiek. Dat wist niemand, alleen Tom gaf aan dat hij iets minder aan het worden was. Dat is normaal aan het einde van een grote ronde”, vertelt de Drentse ploegleider.

“Op minder dan vijftig kilometer van de finish zie je je droom in rook opgaan. Maar de grote winst is dat hij een ronde drie weken kan volhouden op dit niveau en daar moet je op blijven hameren, hoe moeilijk dat ook is na vandaag”, zegt Engels, die zijn pupil na de rit terugvond op de zesde plek in het algemeen klassement.

Ondanks de daling van plek één naar plek zes, is Engels alles behalve ontevreden over Dumoulin en de rest van de selectie. “Hij heeft een fantastische ronde gereden, met twee dagzeges. Hoed af voor heel de ploeg en groot respect voor wat hier gepresteerd is.”

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
13 september 2015 10:52
Sterk staaltje journalistiek van de NOS. Waar zijn de kritische vragen? Waarom hebben ze niemand in de ontsnapping meegestuurd? Dat moet toch minimaal een vraag zijn van een beetje journalist.
13 september 2015 10:55
Laten we het positief proberen te bekijken. Ik vond het al knap dat hij het gat bijna dicht reed. Je kunt ook niet van een sprintersploeg verwachten dat die dergelijke etappes volledig aankan. Ik twijfel ook aan het verhaal dat Tom Dumoulin per se naar een andere ploeg toe moet. Het klimaat (o.a. antidoping) van dit team is juist prima. Het gaat erom dat de volgende keer ook klimmers worden opgesteld, dat er renners bij gaan komen die in de bergen iets kunnen bijdragen en dat de ploegleiding iets leert van de gemaakte tactische fouten.
13 september 2015 11:00
Gesink zou misschien ook nog eens de vuelta als mikpunt moeten overwegen: Kruijswijk frank en vrij in de giro (focus: rit/bergtrui eventueel AK), Kelderman (toch wel) als 1e man voor de tour (focus: Top 10) en Gesink in de vuelta (focus: alles of niets), zo zou ik ze persoonlijk verdelen. NOS wielrennen mag wel eens overwegen om de sport wat nadrukkelijker op de kaart te gaan zetten want dit was toch wel het beste Nederlandse wielerjaar sinds lange tijd.

Wat Dumoulin + ander team betreft vind ik niet dat hij dit overhaast moet beslissen, Giant kan LtD (voorbeeld) aantrekken als loods en overal mee sturen. Barguil in dienst stellen vind ik minder logisch (kapitaalvernietiging, goede aanvaller) maar eventueel ook nog mogelijk indien het parcours 100%-Tom is.
13 september 2015 11:01
Tom volgend jaar gewoon naar Sky of BMC, dan heeft hij geen probleem meer met zwakke teammaten in de bergen! (dit doet niets af aan de grote inzet van zijn ploeggenoten)
13 september 2015 11:03
Ik heb genoten van Tom deze Vuelta. Veel meer dan van Gesink en Mollema samen in de Tour. Voor Kelderman blijf ik het een gemiste kans vinden dat ie koste wat kost anonieme zonodig de Tour moest uitrijden. Ten Dam zou ik graag bij Giant willen zien rijden.
13 september 2015 11:16
Ik ben benieuwd of Giant wel het budget heeft om zowel voor Dumoulin als Barguil voldoende klim knechten te kunnen halen voor meerdere grote rondes in een jaar. Met wat ze nu aan mannen hebben kun je misschien net een team rond Tom bouwen maar dan zijn Barguil en Geschke je belangrijkste knechten in de bergen. Ze moeten dus snel rond de tafel bij Giant en plannen gaan maken voor volgend jaar.
13 september 2015 11:19
Dat noemen ze dan je eigen straatje schoonvegen !!!
Gewoon dom laten rijden de laatste etappe !
13 september 2015 11:21
Ik wil nogmaals aanduiden dat van Barguil een knecht maken geen voor de hand liggende optie is. Die jongen heeft veel kwaliteiten en kun je rustig in de tour de bergen inschoppen en zijn eigen ding laten doen zonder een hele ploeg er omheen te bouwen. Staat ie goed? Rij maar voor top 10-5, staat ie achter? Ga maar voor ritten. Ik zie het m daarnaast niet doen, ik zou het ook niet pikken en een ander programma eisen dan wel vertrekken. Haal LtD en met Geschke heb je 2 prima adjudanten voor Dumoulin.
13 september 2015 11:23
Wat zal Tom balen!
13 september 2015 11:34
Dat Vuelta a Espana een klimmersbal pur sang is (naast wat ondergeschikt sprintwerk ter afwisseling, en een TTT voor de show en een ITT waarin te weinig kan worden goedgemaakt door de niet-klimspecialisten), wordt naast de jaarlijkse eindklassementen dit jaar des te meer bewezen bijv. door een supermuis als Chaves die pijnlijk net voor powerreus Tom eindigt. Het enge is dat zo'n muis ook nog een geweldige TT blijkt te kunnen rijden. Je zag Tom na de TT dan ook niet echt blij zijn.
13 september 2015 11:37
@fietsvriend: die Garmin-man was House.

Wat de discussie over die kopgroep zonder Giant betreft: ik maakte me helemaal geen zorgen, helaas onterecht. Maar/en: van de 20 keer dat zoiets gebeurt, is er 19 keer geen effect op het klassement, omdat de kopmannen aan elkaar gewaagd zijn.
Of onze Addy dat had kunnen weten? Niet echt.
Het ging fout toen alle andere gelosten behalve Nieve vlak onder de top in 300 meter het gat met Aru en co overbrugden en TemmerTom niet kon versnellen. Als hij op topsnelheid op 10-12 sec over die top was gekomen, had ie mss nog aan kunnen sluiten.
Dan had podium mogelijk gekund, aangezien Rodriguez ook niet zo geweldig meer was.
13 september 2015 11:37
Ik heb al eerder aangegeven dat Tom niet alleen een ploeg miste en alles alleen op moest knappen in de laatste 40 km, maar ook een ervaren ploegleider en dat bleek gisteren nog maar eens. Jammer van de gemiste kans. Nu maar hopen dat Tom zich daar zo kwaad over maakt dat hij de komende jaren eens flink huis gaat houden in het peloton.
13 september 2015 11:42
Addy is gewoon een Nobody. Als renner heeft hij nooit iets bereikt en nu kost hij Dumoulin een grote ronde. Ga toch weg man.
13 september 2015 11:44
Ik denk ook dat Addy teveel net als de afgelopen dagen de tot dan toe succesvolle tactiek hanteerde van Tom redt zichzelf wel. Een man vooruit is een abctje en elke ploeg in de top vijf behalve Giant deed dat dan ook.
Tom is slim genoeg voor dit spel. Van Addy vraag ik me dat af. Mijn voorspelling: Dumoulin gaat in 2017 naar nieuwe ploeg en dan vol voor de Tour.
13 september 2015 12:05
Achteraf is het altijd makkelijk praten als Dumoulin eraan was blijven hangen hadden we het nu niet over de tacktiek, de ploeg en de ploegleider. Dumoulin heeft geen ploeg voor dit soort etappes. Ik snap, dat het een ongeschreven wet is dat je als leider in een etappekoers met je ploeg op kop moet rijden. Dit was ook al niet zo slim. Natuurlijk had een Koen de Kort en Degenkolb zich in de voorste groep moeten nestelen en zich mee laten voeren zonder in het rood te gaan op de eerste 2 klimmen, waarna ze op 3e klim zich langzaam hadden kunnen laten uitzakken om daarna Dumoulin op sleeptouw te nemen.
Inderdaad deze tacktiek is op papier zeer eenvoudig en ook voor een ploegleider die het routeboek bestudeerd heeft. Blijkbaar beschikken wij helaas in Nederland niet over de ploegleiders met uitgekiend tactisch koersinzicht en slim/sluwheid.
13 september 2015 12:11
Super vuelta voor tom en zijn ploeg. Dit had je van te voren niet kunnen dromen. op de voorlaatste dag in de rode trui mogen starten met 2 rit overwinningen op zak. Maar het had zoveel mooier kunnen zijn. Het klinkt makkelijk en je moet het maar ff doen maar ze hadden echt wel moeten proberen om een of twee man mee te sturen in die kopgroep, craddock en degenkolb of zo, die kunnen allebei wel redelijk een berg op. Toen Astana, Movistar en ook katusha mannetjes vooruit stuurden kon je op je theewater wel aanvoelen dat ze iets van plan waren op die voorlaatste klim, en dat hadden ze ook wel van te voren kunnen bedenken want die voorlaatste klim was het meest lastige van die twee. Dan had je tenminste 1 of 2 personen gehad die zich leeg hadden kunnen rijden in de afdaling en op het vlakke om tom weer te laten aansluiten bij de groep favorieten, op een gegeven moment was het gat nog maar 9 seconden en dat was tot het moment dat astana zijn vooruit geschoven pionnen in het spel betrok. erg jammer dit en echt een gemiste kans om Tom alsnog op het podium te laten eindigen want die laatste klim was echt niet de zwaarste. ok rood was misschien wat te hoog gegrepen maar een plek op het podium behoorde echt nog wel tot de mogelijkheden
13 september 2015 12:19
De ploeg was gewoon niet sterk genoeg om Tom daar te helpen, ik denk niet dat een mannetje in de kopgroep mee hem op dat beslissende moment voldoende had kunnen helpen.
Achteraf gezien kun je zeggen dat Tom de pech had dat hij de leiderstrui had. Want als Aru die al had gehad, was er een compleet andere koers geweest en was er een meer controlerende situatie geweest. Dan had Tom waarschijnlijk op de laatste col wel wat tijd verloren, maar niet per se het podium.
Nu is de zesde plaats wel een beetje zuur, en voor de scorebord journalist is de prestatie van Tom niet zo opvallend ten opzichte van andere Nederlandse klassementsrenners de afgelopen jaren. Maar ja, het is zoals het is, en het blijft een prachtige prestatie van Tom.
Ik kijk uit naar de komende jaren met zoveel Nederlandse klassementsrenners!
13 september 2015 12:20
P.S. Respect voor ene LTD wat hij heeft gepresteerd in zijn wielerloopbaan, en hij zal zeker een leuke maat zijn in de training met Tom in Limburg en Ardennen, maar ik zie hem niet als de sleepdienst/gatendichtrijder waar Tom echt het nodige nut van zou hebben, zoals een Landa/LLS voor Aru. Ik kom op Wout Poels en Kruijswijk, als we het in een Nederlander van (bijna) dat niveau zoeken.....
13 september 2015 12:25
Ik lees dat men het heeft over een ploeg rond Tom (en Barguil) bouwen, maar volgens mij vergeten jullie wat hij zelf gezegd heeft. Ik denk dat je er vanuit kan gaan dat ie zeker volgend jaar niet voor een klassement gaat rijden, dat lijkt me met het oog op de Spelen uitgesloten. Of ie het daarna gaat doen betwijfel ik ook ernstig, ik denk eerder dat er wellicht ooit één Wiggins jaartje voor hem in zit, en dat ie verder de sacrifices er niet voor wilt doen. En ik neem het hem zeker niet kwalijk, heb niet het idee dat ie het nou allemaal heel leuk vindt, zo'n klassement verdedigen.

Er komt nu meteen een druk op hem, en mensen verwachten klassementen, maar ik vraag me echt af of dat ooit zijn main focus gaat worden. Je hart moet er wel liggen, om je zo te kunnen geven drie weken lang, en die roofbouw op je lichaam en hoofd te plegen. Bovendien vindt ie het tijdrijden gewoon gaver.

Oh en kom op, houd nou toch even op over het zogenaamde verlies van deze ronde door gebrek aan ploeg. Hij was bergop gewoon niet opgewassen tegen Aru, dat bleek gisteren maar ook in alle andere etappes natuurlijk. Hij had 1 opdracht en dat lukte niet. Super jammer, en helemaal niks ergs aan, maar daar hadden twee knechten in de vlucht niets aan veranderd. En of ie nou 4e of 6e wordt uiteindelijk.. Boeiend. Uitspraken als "Engels is gewoon een nobody, kost Tom nu een grote ronde" zijn echt onzinnig, onjuist, en nergens voor nodig.
13 september 2015 12:33
LL, respect voor je meeste bijdragen, maar wil jij nu ajb wel even ophouden te blijven hameren dat Tom kansloos was en dat falende ploegtaktiek geen belangrijke factor was ? Dat staat m.i. dwars op het wielerinzicht dat je meestal wel toont.
Zoals de hele wereld gezien heeft, moest Tom in de afdaling zowel energie hervinden (stopte zich vol met alles wat nog in zijn zakken zat en bidon) als het groeiende gat dichtrijden. Op miraculeuze wijze hield hij de schade solo (Nieve m.i. verwaarloosbaar) nog zeer redelijk beperkt in dat lange segment. Als hij daar een paar geweldige piloten bij zich had gehad, was hij redelijk hersteld, aangesloten bij gruppo Aru, en met nog ambitieus moraal aan de slotklim, plateautje en laatste afdaling begonnen....en had het anders kunnen aflopen.
13 september 2015 12:45
@LL
Je blijft maar hameren dat zijn enige opdracht was om in het wiel van Aru te blijven. Dat is ook zeker zo, als dat lukt.
Maar waarom zou je geen plan B hebben voor als dat niet lukt? Een podiumplek verdedigen met mannetjes vooruit had er echt wel ingezeten hoor. Ik sluit me ook aan bij de reactie van procycling
13 september 2015 12:46
Laat ze eerst maar eens Barguil binnen de ploeg houden. Die kan volgend jaar waarschijnlijk voor een veel hoger bedrag een transfer gaan maken naar een Franse ploeg. Als ik zie welke exposure die jongen hier in Frankrijk had, dan zullen alle Franse ploegen proberen hem aan te trekken. Voor wat betreft Tom, die heeft gewoon een geweldige Vuelta gereden, zijn ploeg ook en hopelijk leert de ploegleiding hier ook snel van, zodat tactische fouten als in deze ronde niet meer worden gemaakt. Degenkolb is niet de sprinter (meer) om vele ritten in een grote ronde te winnen, dus niet meer een hele ploeg om hem heen bouwen. Degenkolb heeft zich op andere vlakken heel goed ontwikkeld dus kan hij zich daar beter op concentreren. Hopen dat Kittel sterk terugkomt en ondertussen meer en meer investeren in een degelijke ondersteuning van Dumoulin en Barguil.
13 september 2015 12:47
@ ikbenprocycling en zjoske

Als je het niet erg vindt volg ik dan toch eerder de woorden van Dumoulin zelf, die aangaf dat zelfs als ie was aangesloten (wat met ploegmaten helemaal niet zeker was geweest, LLS was er tenslotte vanaf dat moment ook!) hij meteen weer gelost zou zijn. In zijn eigen woorden: "het was gewoon op". Dus waar doe ik precies "alsof"? Het is gewoon onrealistisch om te denken dat ie op een andere manier dan het kunnen volgen van Aru deze Vuelta gisteren nog kon redden. Dat zegt ie zelf ook, maar door de begrijpelijke teleurstelling wordt hier naar factoren gewezen die wel een plek of 2 gescheeld hadden, maar hem nooit de winst hadden kunnen opleveren.

Voor het podium ben ik het met jullie eens trouwens, hoewel dat denk ik ook erg lastig was geworden, maar ik heb het over de winst waarvan velen zeggen dat ie hem door de ploeg is ontnomen. Dat is gewoon echt niet waar, en geeft een door emotie vertekend beeld van wat er gisteren gebeurde.
13 september 2015 12:53
Nee, de winst had er uiteraard nooit ingezeten als je zag hoe kapot hij zat.
Maar ze hadden een vrije val kunnen voorkomen in het klassement.
13 september 2015 12:58
Kennelijk heeft niemand hier Nu-wielrennen gelezen:
" Ploegleider Addy Engels van Giant-Alpecin moest zaterdag na de voorlaatste etappe van de Vuelta toegeven dat zowel zijn ploeg als kopman Tom Dumoulin tekort kwam om de leiderstrui in bezit te houden.
"We wisten dat Astana iets gepland had voor vandaag, maar we hadden simpelweg niet de ploeg om het initiatief te nemen in een lastige rit als vandaag", zei Engels op de site van Giant-Alpecin"
Kortom, stuurlui aan wal, je kunt wel bedenken dat het slim is om mee te gaan met de ontsnapping (zoals eerder gezegd is de vooruitgeschoven renner een truc uit de prehistorie, die kennen ze bij Giant echt wel) maar je renners moeten het wel kunnen. Gezien de ploeg is de prestatie van Tom en het team deze Vuelta gewoon ver boven verwachting. In de vorige finale zaten ze, kennelijk op karakter, nog mooi mee en hielpen ze Tom aan een gat met Aru.

Voor de toekomst zie ik Tom eerder een soort Cancelara worden. Die heeft ook wel eens in interviews gesproken over de mogelijkheid langere klassementen te rijden en (terecht denk ik) aangegeven dat het niet bij hem past. Laat Tom ajb z'n eigen plan trekken en geen gehoor geven aan de Nederlandse dwangneurose met klassementen. En zeker niet in het klimmersbal dat de Vuelta is.

En ja, ook ik hoopte heel erg, en wellicht tegen beter weten in, dat Tom het zou houden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.