Addy Engels: “Hij heeft een fantastische ronde gereden”
Addy Engels - foto: Sirotti
zondag 13 september 2015 om 09:20

Addy Engels: “Hij heeft een fantastische ronde gereden”

Voorafgaand aan de voorlaatste etappe was men bij Giant-Alpecin nog niet zeker van de eindoverwinning van Tom Dumoulin. Slechts zes tellen had hij voor op Fabio Aru. “Maar op het podium hadden we wel gerekend”, legt ploegleider Addy Engels uit tegen de NOS. “Het had gekund, op een klein moment is het misgegaan.”

Op de Puerto de la Morcuera, de voorlaatste klim van de dag, werd er een eerste aanval gedaan op Dumoulins rode trui. “Toen hij de eerste aanval pareerde had ik nog het gevoel dat het goed zou komen. Hij had alles onder controle en reed een eigen tempo”, aldus Engels, die daarna zag dat zijn kopman een tweede aanval niet kon volgen. Het rood glipte uit zijn handen.

“Juist vandaag blijkt dat hij de afgelopen dagen ietsje minder sterk was. Dat zie je niet aan waarden, hij levert de laatste dagen echt goede vermogens. Maar dat deed hij eerder mentaal dan fysiek. Dat wist niemand, alleen Tom gaf aan dat hij iets minder aan het worden was. Dat is normaal aan het einde van een grote ronde”, vertelt de Drentse ploegleider.

“Op minder dan vijftig kilometer van de finish zie je je droom in rook opgaan. Maar de grote winst is dat hij een ronde drie weken kan volhouden op dit niveau en daar moet je op blijven hameren, hoe moeilijk dat ook is na vandaag”, zegt Engels, die zijn pupil na de rit terugvond op de zesde plek in het algemeen klassement.

Ondanks de daling van plek één naar plek zes, is Engels alles behalve ontevreden over Dumoulin en de rest van de selectie. “Hij heeft een fantastische ronde gereden, met twee dagzeges. Hoed af voor heel de ploeg en groot respect voor wat hier gepresteerd is.”

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
13 september 2015 12:58
De kracht van de ploeg van Aru was uiteindelijk belangrijker dan de relatieve zwakte van de ploeg Dumoulin. Gisteren werd Dumoulin (weer) gelost door een knecht van Aru, die zelf gisteren eigenlijk alleen hem had hoeven volgen om de eindwinst binnen te slepen. Die factor Landa was vanaf de tijdrit een van de belangrijkste, en werd hier door een enkeling behoorlijk onderschat.

Neemt niet weg dat het een tactische blunder was om niemand vooruit te hebben in zo'n belangrijke etappe. In het volgtopic werd de situatie soms zelfs als ideaal bestempeld: 'Geef ze maar een minuut of tien.' Alsof Sanchez en Zeits niet in staat zouden zijn om tien minuten uit te rusten en te wachten op de plek waar dat de bedoeling was. Een knecht of twee van Dumoulin op diezelfde plek had een podiumplek kunnen betekenen. Weet niet of het had gelukt om in de kopgroep te belanden, maar het blijkt niet eens het plan te zijn geweest. Vreemd.
13 september 2015 13:24
@vlek
Goed verwoord. Tel daarbij op dat er nog een uitgesproken alliantie was met TLJ, die hadden dus ook als vooruitgeschoven pionnetjes kunnen dienen. Het is dus vooral achteraf jammer dat er een hele Vuelta goed en slim wordt gekoerst maar uiteindelijk die laatste dag niet.
13 september 2015 13:36
Tsja! Als Tom niet was gelost op de Morcuera waren de vooruit geschoven knechten van Aru natuurlijk ook zinloos. Wat dat betreft had Aru het geluk gewoon aan zijn zijde gisteren. Ik had kijkend naar de vorige twee etappes ook echt niet verwacht dat Tom direct zou lossen. Als je kijkt hoe hij zich donderdag vastbeet in Aru in vergelijking met gisteren.

In een interview voor de etappe gaf hij al aan dat hij vrijdag na de etappe niets nodig had om in slaap te komen. Hij was echt moe gaf hij zelf aan.
13 september 2015 13:41
Quote:
Als Tom niet was gelost op de Morcuera waren de vooruit geschoven knechten van Aru natuurlijk ook zinloos.

Helemaal waar, maar een tactisch plan zal rekening moeten houden met meerdere scenario's. Je kunt vanuit het perspectief van Giant niet speculeren dat het weer ging lukken om niet te lossen.
13 september 2015 13:59
@vlek
Eigenlijk kreeg Tom met hetzelfde te maken als Kruijswijk en Gesink dit jaar in hun ronde. Een beetje rond de kopman fietsen voor de beklimming en allemaal lossen als het er echt om ging. Zowel Giant als TLJ zouden eens vaker iemand mee moeten sturen in etappes zoals gisteren.
13 september 2015 14:03
@LL, ja dat heeft Tom gezegd en ik begrijp dat je zijn woorden inzet, maar ik zelf hield er direct bij het horen van die woorden uit Tom's mond al rekening mee dat die kwamen heel kort na de meet van een zwaar ontgoochelde uitgeputte jongeman die even daarvoor nog tegen zijn rustige aard in even tegen de wielerjournalisten schold. Dat waren m.i. dus niet de woorden van een Tom in normale doen, maar van een nog zwaar gedemoraliseerde renner die net een heuse martelgang achter de rug had waarin van alles en nog wat door zijn hoofd zal hebben gespookt (en hem verder mentaal en psychosomatisch heeft uitgeput). Ik denk dat hij er eigenlijk (nu al) anders over denkt dan hij toen sprak, of wanneer hij na de Vuelta eenmaal alles rustig geanalyseerd heeft en in perspectief gesteld. Dan nog zal hij waarschijnlijk zijn ploeg niet openlijk afvallen (maar de aap zal ooit wel uit de mouw komen).
13 september 2015 14:10
Een beetje, maar niet helemaal. Buiten het gegeven dat de situaties niet volledig vergelijkbaar zijn hadden zowel Kruijswijk als Gesink nog wel eens renners in de kopgroep. Keizer heeft bijvoorbeeld vanuit de kopgroep nog kunnen werken voor Kruijswijk in die etappe waar Kruijswijk niet scherp was in de afdaling en daaropvolgende bevoorrading (waar Astana vol doortrok op de klim die volgde). Gesink heeft in bergritten Vanmarcke (De Kort) en Kruijswijk (Craddock) vooruit gehad. Ik heb tijdens de Tour ook een etappe (de 18de) niet begrepen waarom het niet binnen het plan was opgenomen om iemand vooruit te sturen, maar dat was niet te vergelijken met het belang van de etappe van gisteren.
13 september 2015 14:23
Alleen al het feit dat renners voor een ploeg uitkomen en niet alleen voor zichzelf houdt in dat de woorden nooit helemaal 100% 'clean' zijn.
13 september 2015 15:00
Ik had toch ook Degenkolb en Craddock vooruit gestuurd, was de schade wel beperkter geweest.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.