Adrien Costa verliest been bij klimongeluk
woensdag 8 augustus 2018 om 21:31

Adrien Costa verliest been bij klimongeluk

Adrien Costa is door een ongeluk tijdens rotsklimmen een been verloren. Het rechterbeen van het toptalent kwam vast te zitten tussen een steen die tijdens het klimmen loskwam. In het ziekenhuis in Reno hebben de artsen het been moeten amputeren, dat meldt zijn voormalige ploeg Hagens Berman Axeon op Twitter.

De 20-jarige Amerikaan was 29 juli aan het klimmen op Mount Connes in Californië. Terwijl hij een zogenaamd Talus Field (een helling met losse stenen) opliep kwam zijn been vast te zitten tussen een rots van ruim 1800 kilo die naar beneden viel. Twee wandelaars in de buurt wisten de lokale hulpdiensten te alarmeren waarna de nationale garde hem uit het gebied heeft opgepikt.

Ondanks het snelle handelen van de wandelaars kwam hij in kritieke conditie in het ziekenhuis aan, waar zijn been boven de knie is geamputeerd. Ondertussen is er door de ploeg waar hij tot vorig jaar reed een crowdfunding opgezet om de medische kosten te kunnen betalen.

Tot vorig jaar gold Costa als een van de grootste talenten in het beloftencircuit. In 2017 nam hij al een pauze vanwege extreme vermoeidheid. Dit jaar zou hij terugkeren bij Hagens Berman Axean maar de ronderenner besloot daar van af te zien en niet een profcarrière na te jagen.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2018 21:33
Wat een verhaal. Goed dat ze bij Axeon nog zo betrokken zijn.
8 augustus 2018 21:34
Vreselijk. Veel sterkte gewenst
8 augustus 2018 21:34
Enorm tragisch. Uit de bron wordt mij niet helemaal duidelijk of het been in het ziekenhuis of op de plek van het ongeluk geamputeerd is.
8 augustus 2018 21:35
Wat een horrorverhaal voor deze man.
8 augustus 2018 21:39
Hij was al wielrenner af toch?
8 augustus 2018 21:40
2 jaar geleden de grootste wielerbelofte ter wereld. Maakt de dappere beslissing zijn eigen weg te gaan en te stoppen met fietsen en dat dit. Wens hem een goed herstel en draag zeker mijn steentje bij!
8 augustus 2018 21:43
Zjoske
Denk het.. maar doet er niet echt toe.
8 augustus 2018 21:43
Inderdaad een horrorverhaal. Geamputeerd boven de knie, dat is ook een stuk vervelender nog dan wanneer er nog een werkende knie overblijft.
Quote:


Costa besloot vorig jaar te gaan reizen en heeft ook een tijdje in Frankrijk gewerkt. Dit jaar keert hij terug naar zijn universiteit in Oregon om zijn studie Outdoour Leadership and Tourism af te maken met wellicht een minor psychologie. “Ik wil Axel en de rest van de begeleiding van Axeon uit de grond van mijn hart bedanken. Ik kijk ernaar uit om tijd op de fiets door te brengen en wie weet wat de toekomst brengt. Als ik iets heb geleerd is dat alles mogelijk is.”

Tja ook die carrière sowieso voorbij, hopelijk heeft hij nog een ander idee qua opleiding.
8 augustus 2018 22:08
Tragisch dit, was een erg groot talent. Nu hopelijk een spoedig herstel.
8 augustus 2018 22:10
Lijkt me dat je die studie toch kan doen met een lichamelijke beperking?

Wat een verhaal inderdaad. Kende die jongen verder niet op een berichtje op WF na. Lijkt me, ondanks de beperkte info die ik heb, wel een doorzetter. Zal ongetwijfeld nog veel mensen gaan inspireren later!
8 augustus 2018 22:12
pff heftig, dat wensen je niemand toe. Doorzetten zal hij wel inderdaad. Hopelijk kan hij het snel in perspectief plaatsen en de draad oppikken zover mogelijk.
8 augustus 2018 22:32
Ik heb toevallig op dat Twitter bericht geklikt, maar vind het persoonlijk een beetje vreemd dat de twee mensen die bij hem staan zo lachend op de foto staan. Een amputatie van een been lijkt mij toch een vrij ernstige zaak.
8 augustus 2018 22:37
Bijzonder heftig en triest nieuws, dit wens je niemand toe.

Hoop dat hij snel herstelt en zijn leven op een positieve manier een nieuwe draai kan geven na deze heftige tijd.
8 augustus 2018 23:25
Brr heftig!
8 augustus 2018 23:31
@fort Wat moet je met een studie gericht op Outdoor en woeste natuur en daar zelf niet meer uit de voeten kunnen... Laat staan alle fieldtrips die je maakt met je studie.
9 augustus 2018 07:03
The student, je kunt met speciale protheses zeker de outdoor door lopen . Geen enkel probleem.
Ik hoop dat hij blijft denken en handelen in mogelijkheden..
9 augustus 2018 07:58
Heftig! Veel sterkte voor hem en zijn familie!
9 augustus 2018 08:45
Enorm verbaasd over de foto die erbij stond. 2 lachende mannen terwijl van de 3e persoon een been geamputeerd is, wat zijn leven volledig zal veranderen. Hij was al mentaal onstabiel (vandaar dat hij stopte met wielrennen) en dan dit er ook nog eens bij. Ik vrees met grote vrezen voor die jongen, hoop op het beste voor hem en dat hij ooit weer zo'n enorme lach mag hebben als die 2 flapdrollen die naast hem op de foto staan te lachen
9 augustus 2018 08:56
@jvh93
Ik meen gelezen te hebben dat hij geen lol meer had in het wielrennen nadat een vriend van hem was omgekomen bij een ongeluk tijdens het fietsen. Dat noem ik niet mentaal instabiel, eerder een vrij normale menselijke reactie. Dan over de foto: die gasten proberen die jongen een hart onder de riem te steken, ze kunnen daar ook als twee doodgravers gaan zitten maar daar wordt niemand beter van.
9 augustus 2018 09:24
Jemig wat een horrorbericht. Vreselijk voor die jongen.
9 augustus 2018 09:45
@tendam ik meen iets anders gelezen te hebben, maar het kan absoluut zijn dat ik het fout heb hoor dus pin me daar niet aan vast.
Wat betreft de foto: uiterst opmerkelijk dan om een foto te maken om die jongen een hart onder de riem te steken
9 augustus 2018 09:48
@jessevdalen
In dit geval is "een steentje bijdragen" wellicht niet de meest gelukkige opmerking.
Los van het feit of we Costa nog ooit in het peloton terug hadden gezien natuurlijk een drama voor deze jongen. Hoop dat hij in zijn nabijheid veel ondersteuning vind.
9 augustus 2018 12:13
Een ongeluk bij een ongeluk is het feit dat je in "the greatest nation on earth" (sic) crowdfunding nodig hebt om de medische kosten te betalen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.