Astana ontvangt WorldTour-licentie na onderzoek
foto: ASO
maandag 9 november 2015 om 13:06

Astana ontvangt WorldTour-licentie na onderzoek

De licentiecommissie van de UCI heeft Astana een nieuwe licentie verstrekt. De Kazachstaanse ploeg is daardoor ook in 2016 actief op het hoogste niveau.

Volgens de commissie heeft de ploeg van onder andere wielrenners Lars Boom en Lieuwe Westra voldoende antidopingmaatregelen genomen. Begin dit jaar dreigde de ploeg haar licientie te verliezen nadat verschillende leden van de ploeg waren betrapt op doping.

De afdeling Institute of Sport Sciences (ISSUL) van de Universiteit van Lausanne deed in opdracht van de UCI onderzoek naar het antidopingbeleid van de ploeg. Na vier maanden onderzoek werd het anti-dopingbeleid als voldoende beoordeeld. De licentiecommissie heeft op basis van dit onderzoek de licentie verstrekt.

Astana heeft veel verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de situatie in december 2014. Zo is onder meer de communicatie tussen de verschillende onderdelen van het team erop vooruit gegaan”, meldt het ISSUL in een persbericht.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
9 november 2015 13:12
leden van de ploeg?
9 november 2015 13:36
Die leden het hardst. Vooral om in de regel daarvoor een licientie te verliezen
9 november 2015 13:39
kan me niet voorstellen dat het niet-verstrekken van een licentie, ooit echt een topic is geweest.
9 november 2015 14:13
Communicatie is er op vooruit gegaan, nieuwe telefoons waarschijnlijk en een vette bonus naar de Uci, wat een farce.
9 november 2015 14:44
Haha oke, omdat ze een nieuw communicatiesysteem hebben (iets wat continue herhaald wordt) wordt de licentie, die in opspraak was door 5 dopinggevallen, niet teruggetrokken. Staat verder echt vrij weinig in dat stuk van de licentie commissie. Makkelijk verdiend, zowel voor de onderzoekers als voor Astana! (Dit staat trouwens los van mijn mening over Astana en doping, maar het lijkt erop dat dit onderzoek daar niet echt veel inzicht in biedt)
9 november 2015 15:32
Gezien de ontwikkelingen die nu kenbaar worden gemaakt in de persconferentie omstreeks de omkopingen en het laten verdwijnen van positieve dopinggevallen in Rusland en dat zelfs tot op het politieke niveau men hier van wist, heb ik heel weinig vertrouwen dat er echt helemaal niets meer aan de hand is in bijvoorbeeld een land als Kazachstan. Zeker omdat de stad Astana de hoofdsponsor is.
9 november 2015 15:45
De schande van de UCI. Ze doen alleen maar aan zelfbehoud en PR. Maar bon ik blijf erbij zolang het nog kan blijven duren...er komt wel nog een nieuwe Astanabom vroeg of laat.
9 november 2015 16:02
Mooi dat dit team gewoon een licentie krijgt. Een team met deze renners moet gewoon een licentie krijgen, of al in augustus te horen krijgen dat dat niet gaat gebeuren. In november nog een licentie weigeren van een team met Aru en Nibali is natuurlijk gewoon geen optie.

Ik zie ook niet zo veel in het straffen van een team (waar bijna per definitie onschuldigen de dupe worden). Onschuldigen moeten in het wielrennen beter beschermd worden, kunnen nu te snel de dupe zijn van de dopingjacht.
9 november 2015 16:09
Tja het is zoals je bekijkt. Vanaf jz tekent of werkt bij Astana ben je superschuldig in mijn ogen en die moeten minder beschermd worden maar meer gecontroleerd.
9 november 2015 16:11
@zoetepap: dat kun je natuurlijk net zo goed over (bijna) elk ander team zeggen en eigenlijk over de hele wielersport. Ik heb liever dat er 10 schuldigen hun straf mis lopen, dan dat er wel een schuldige gestraft wordt (zie het verhaal De Breyne, maar ook de Chinees Fuyu Li en Di Gregorio die hun carriere verpest hebben zien worden zonder schuldig te zijn).
9 november 2015 16:38
Dit jaar is er niks gebeurt bij Astana, ze hebben overal keurig aan meegewerkt. Dus een terechte licentie.
9 november 2015 17:01
@Verweggistan dat is helaas wel heel naïef om zo te denken. Meerdere ploegen hebben openlijk hun twijfels over Astana gehad. Het cortisolgevalletje Boom er nog bij. Kortom niemand betrapt, maad wellicht zijn ze de controleurs weer een stapje voor? Deze ploeg heeft dopig als een rode draad door haar bestaan lopen. Van Vino, Kashechkin, Mazzoleni tot aan Contador en de Iglinsky's en de vage zaak Kreuziger toe. Waarom zou hetzelfde management ineens haar leven beteren?
9 november 2015 17:04
@LG: er is nog een ploeg die dit jaar een clenbuterolgevalletje hadden met veel dopinggevallen in hun geschiedenis...
9 november 2015 17:06
@LG: Ik zeg niet dat ik de ploeg vertrouw, maar er is dit jaar geen grond om ze te weigeren.
9 november 2015 17:15
@Hakkie2 Clenbuterolgevalletje? Helpme even... of bedoel je het gevalletje LottoNL-Jumbo met Bennet en zn cortisol?

Dat is een hele onnodige en domme vergelijking. Rabobanks dopingprogramma staat volledig los van de huidige lottoploeg. Die hebben na de Rasmussen affaire al de knop omgegooid en langzaam ook alles eruit gegooid. Zelfs LLS waar opzich geen verplichting toe was, maar wel buiten koers werd gehouden. Of moet ik Astana ook nog even vergelijken met voorgangers Liberty Seguros en Once eroski?
9 november 2015 17:40
Ik bedoel alleen maar dat een clenbuterolgeval onzinnig is om aan te halen en gelukkig geen reden om een licentie van een heel team in te trekken.
9 november 2015 17:53
@Hakkie2 als je nou even goed leest dan zie je ook dat ik dat helemaal niet doe.
9 november 2015 18:10
Zo, de heel Russiche atletiek wereld op zijn bek, nu de rest nog, en dan de andere (duur)sporten, zoals tennis en bv voetbal. Vergeleken met al die andere vuilnisbakken heeft het wielrennen zijn straatje al aardig leeggeveegd..

On: deze beslissing is een logische nadat Astana vorig jaar onder voorwaarde de licentie kreeg. Aan die voorwaarden is voldaan.
9 november 2015 19:57
Pfff allemaal veel te braaf meneer. Ze worden beschermd omdat ze een paar Italiaanse toppers hebben. Opdoeken die maffia.
9 november 2015 21:13
Goed dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden. En mooi dat de uitkomsten positief zijn. Of het onderzoek onafhankelijk is uitgevoerd, weet ik niet. Maar verkeerd lijkt het allemaal niet.
9 november 2015 22:44
En er zijn nog steeds leden hier die geloven in de onschuld van de Russische ploegen. Ik noem ze de "struisvogeltjes" , en als ze dit morgen nog steeds geloven (na alle georganiseerde dopingspraktijken van vandaag in Rusland, WADA rapport) zijn het ook zelfs "domme struisvogeltjes".
9 november 2015 23:02
kan ik er ook iets aan doen om te stoppen dat dat filmpje automatisch gaat spelen? Ik heb dat gedownhill in een favela nu wel een keer gezien
10 november 2015 09:20
Ik vind het helemaal niet goed dat er geen grondelijk en openbaar onderzoek is geweest. Communicatie redenen vind ik echt belachelijk als vooruitgang. De UCI zou beter kenbaar maken welke extra tests er zijn uitgevoerd en welke personen er zijn ondervraagd. Die ploegleider van Astana2 loopt er nog zeker. Er was het geval,Boom,gevalletje Aru&Nibali. En het is niet eerlijk dat ze een bevestiging krijgen als 1 vd eerste. Achja er moet een clowneske act zijn in elk circus.
10 november 2015 09:46
Russen, Kazakken. Met het openbaarmaken van het Wada-rapport over het totaal verrotte russische sportsysteem vertrouw ik geen enkele sporter meer die uitkomt voor ploegen uit deze landen. Het zou me niet verbazen als Astana en Katoesja ook zo rot als een mispel zijn.
10 november 2015 10:14
In de Vuelta was al klaar duidelijk dat Astana een beschermde rol had toen Aru gelanceerd werd bergop en zelfs geen tijdstraf werd ingediend. Communicatie is inmiddels zo ver verbeterd met de Uci dat ze weken van tevoren worden gewaarschuwd en evt acuut in het ziekenhuis kunnen worden opgenomen om controle te vermijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.