‘Astana verliest definitief WorldTour-licentie’
Foto: Sirotti
maandag 30 maart 2015 om 08:17

‘Astana verliest definitief WorldTour-licentie’

Het doek lijkt deze week te vallen voor Astana. De Kazachstaanse wielerploeg verliest nog deze week haar WorldTour-licentie. Een bron binnen de UCI bevestigt dat aan De Telegraaf.

Het besluit is door de UCI nog niet bevestigd. Verwacht wordt dat de mondiale wielerbond komende donderdag, 2 april, uitsluitsel zal geven. Volgens De Telegraaf nam de licentiecommissie al op op 20 maart, twee dagen voor Milaan-Sanremo, de beslissing om de licentie af te nemen. Astana is in opspraak geraakt door verschillende dopinggevallen.

Het kwijtraken van de WorldTour-licentie zal grote gevolgen hebben voor de ploeg van teammanager Alexander Vinokourov. Zonder licentie verliest het startrecht in alle grote wedstrijden, waaronder de Tour de France. De ploeg van Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra is wellicht komend weekend, in de Ronde van Vlaanderen, al niet meer welkom. Astana kan alleen nog maar een continentale licentie aanvragen, waarvan het toekenningsrecht bij de nationale federatie ligt.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2015 08:55
ASO weerde eerder Astana inderdaad met toen ook toprenners, maar Nibali is toch van onbesproken gedrag? Ik moet het nog zien. Zuur voor de schone, eh ik bedoel niet betrapte renners.
Verder terecht en ook nog eens een goed signaal.
30 maart 2015 08:56
@oud: op zich heb je gelijk, zo lang de ploeg mag starten volgens de regels. WT-ploegen mogen starten in WT, .HC en .1 koersen, proconti in .HC, .1 en in eigen land in .2, conti ploegen mogen starten in .1 en .2.
Mocht Astana dus conti worden, dan verliezen ze startrecht en startplek in WT en .HC koersen...
30 maart 2015 08:57
@oud
Volgens regel 2.1.005 van de UCI mogen aan WT-races alleen WT-teams en PC-teams meedoen, enkele uitzonderingen met nationale teams daargelaten.
30 maart 2015 09:09
Eerst zien dan geloven dit.
Jammer voor Westra en Boom, maarja dit hadden ze zien aankomen natuurlijk.
30 maart 2015 09:18
Neeeee :(
Nibali, Aru, Guardini, Fuglsang etc... Zonde voor het plezier in heel veel wedstrijden.
Ik vind dit te ver gaan, aangezien zij hier weinig mee te maken hebben. Ook denk ik niet dat Astana een uitzondering is op de regel. We kunnen net zo goed 5 andere licenties afnemen.
30 maart 2015 09:21
Giro rijden ze sowieso, vuelta hoogstwaarschijnlijk een wildcard met zo'n sterke ploeg en zou de tour de titelverdediger weren? Volgens mij hebben ze dat al eens in 2008 gedaan met Contador die net bij Astana zat. Slechte beslissing trouwens mocht het waar zijn, symboolpolitiek want in elke ploeg wordt er nog, al dan niet marginaal, opeigen titel of 'klassikaal' met dope gerommeld. Niet meer of minder dan bij Astana.
30 maart 2015 09:28
Mooie voorjaarskoersen en nu dit bericht, het nieuwe wielerjaar begint goed.
30 maart 2015 09:32
Lekker bericht om de ochtend mee te beginnen.
30 maart 2015 09:36
Ik heb geen medelijden met renners die bewust voor een dubieuze ploeg hebben gekozen.
30 maart 2015 09:39
@Roman: continentale ploegen mogen niet op WT-niveau rijden, uitgenodigd of niet.

Qua timing en manier van doen niet helemaal mijn stijl eerlijk gezegd, maar ik ken natuurlijk het dossier niet. Als ze een hoop lulkoek hebben aangeleverd bij wijze van 'anti-doping-programma' dan is het wel terecht dat ze een douw krijgen.
Dat maakt dan ook de renners belachelijk en 'medeplichtig': kennelijk is er helemaal niet zo'n waterdicht anti-dopingprogramma als iedereen roept? Dan zou ik als renner liever een andere ploeg zoeken. Maar natuurlijk niet begin april.
30 maart 2015 09:40
Ik begrijp het punt dat de UCI wil maken, maar zo tijdens het seizoen... Ik vind het erg ver gaan.
30 maart 2015 09:40
Denk vooral als continentaal team dat ze het moeten hebben van de Italiaanse semi klassiekers, verwacht in dat geval dat minimaal de helft van de renners vertrekt. Hoe veel renners mag een continental team überhaupt hebben?
En iedereen heeft het gelijk over Boom en Westra. (Boom wel logisch in de week van RVV) Maar die zullen toch wel een plekje vinden als ze genoeg salaris willen inleveren, maar ik vraag me vooral af welke ploegen budget hebben voor Aru en Nibali? Paniek Tinkoff misschien?
30 maart 2015 09:53
Ik vind het in tegenstelling tot een aantal hier wel goed dat er onmiddelijk gehandeld wordt. Als ze nog door zouden mogen koersen staat bij elke overwinning van Astana dit seizoen een vraagteken
30 maart 2015 09:55
Mag er zo midden in het seizoen getransfereerd worden? Weet iemand dat? Of is dat weer afhankelijk van het contract? Aan de andere kant zijn er natuurlijk een hoop ploegen die denken; prima, weer een concurrent minder. Als niemand ze aanneemt heeft er ook. niemand last van. Ben benieuwd hoe dit gaat.
30 maart 2015 09:55
Betekent dit niet, dat Nibali, Aru en Boom vrij zijn om te vertrekken? Dan zal zeker Nibali en Aru wel een ploeg vinden, die hen nog mee willen nemen naar de Tour.
30 maart 2015 09:56
Is het sowieso wel mogelijk om halverwege het seizoen als renner te vertrekken, zonder de ploeg zomaar een bak geld te geven.
En eerst maar even het definitieve bericht van de UCI afwachten. Misschien hebben zij wel nagedacht over een iets genuanceerdere oplossing dan wat de Telegraaf kopt.
30 maart 2015 09:57
Waarschijnlijk is dit contractbreuk voor de meeste renners die hierdoor transfervrij zijn. Ik denk dat er nog wel een hoop (PCT) ploegen waar de sponsor een beetje extra wil betalen om wat toppers voor een paar maanden vast te leggen.
30 maart 2015 10:01
1 april!!
30 maart 2015 10:03
Een renner van een procontinentale ploeg mag ter aller tijde overstappen naar een world tour ploeg, omdat dit een 'stap hoger' is.
Als Astana echt terug wordt naar een continentale status zouden alle renners dus zonder problemen kunnen overstappen naar een procontinentale of worldtour ploeg
30 maart 2015 10:04
Ik vind het op zich wel weer sneu voor de Kazachse renners als Lutsenko en Tleubayev. Voor hen is de keuze voor Astana volkomen begrijpelijk, ze zijn gewoon op de 'verkeerde' plek geboren. De 'buitenlanders' hadden wel beter moeten weten.

Zolang het trouwens alleen in de Televaag staat wil ik het nog wel eens zien.
30 maart 2015 10:05
@123poetertjes: vooral voor Lutsenko. Mooie renner!
30 maart 2015 10:06
Westra zal wel balen, want hij ging enkel voor de Kazachse cultuur!
30 maart 2015 10:12
Goed dat de UCI doorpakt en de lijn die onder Cookson is ingezet nu ook echt zichtbaar gaat worden. Dit is natuurlijk wel tragisch voor de renners. Het zijn uiteindelijk allemaal broodwinnaars voor een gezin. En ze mogen dan niet eens meedoen in de koersen waar ze al jaren van dromen.

Denk dat onze vrienden bij TLJ even een belletje moeten doen naar Specialized, er zal wel wat mooi materiaal vrijkomen indien dit doorgaat.
30 maart 2015 10:13
@Romans
Ik ben er blij mee. Je kan het symboolpolitiek vinden en wijzen naar andere ploegen die naar alle waarschijnlijkheid ook niet volledig schoon rondrijden. Echter, je moet ergens beginnen met schoon schip maken en dan lijkt mij Astana prima. Ik geloof oprecht dat er een gedeelte van de renners bij Astana schoon is, maar ook een te groot gedeelte van de renners en de complete ploegleiding is niet schoon. Dat er bij Astana "niet meer of minder" doping gebruikt wordt dan bij andere ploegen lijkt mij niet meer dan jouw hoop en wens, geen uitspraak gesteund door bewijs. Daarvoor is de lijst met dopinggevallen van Astana te lang geworden.
30 maart 2015 10:13
@Stelvio-fan Lutsenko zal zo een nieuwe ploeg gevonden hebben, groot talent. Voor de andere Kazachse renners zal dit waarschijnlijk een moeilijker verhaal worden. Al zitten er zeker een aantal tussen die voor de meeste WT-ploegen een prima aanwinst zouden zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.