‘Astana verliest definitief WorldTour-licentie’
Foto: Sirotti
maandag 30 maart 2015 om 08:17

‘Astana verliest definitief WorldTour-licentie’

Het doek lijkt deze week te vallen voor Astana. De Kazachstaanse wielerploeg verliest nog deze week haar WorldTour-licentie. Een bron binnen de UCI bevestigt dat aan De Telegraaf.

Het besluit is door de UCI nog niet bevestigd. Verwacht wordt dat de mondiale wielerbond komende donderdag, 2 april, uitsluitsel zal geven. Volgens De Telegraaf nam de licentiecommissie al op op 20 maart, twee dagen voor Milaan-Sanremo, de beslissing om de licentie af te nemen. Astana is in opspraak geraakt door verschillende dopinggevallen.

Het kwijtraken van de WorldTour-licentie zal grote gevolgen hebben voor de ploeg van teammanager Alexander Vinokourov. Zonder licentie verliest het startrecht in alle grote wedstrijden, waaronder de Tour de France. De ploeg van Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra is wellicht komend weekend, in de Ronde van Vlaanderen, al niet meer welkom. Astana kan alleen nog maar een continentale licentie aanvragen, waarvan het toekenningsrecht bij de nationale federatie ligt.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2015 11:07
@krypton
Augustus zou wel eens kunnen kloppen als transfermoment. Dennis heeft vorig jaar ook in die maand de overstap van Garmin naar BMC gemaakt.
30 maart 2015 11:09
@Krypton

Ik heb rekening gehouden met de max van 30 renners per WT ploeg, vandaar dat bijv. AG2R of Saxo er buiten is gelaten. Pro conti weet ik de max zo niet om heel eerlijk te zijn. Wat betreft budget geef ik je zeker gelijk (daarom ook de duurdere renners bij de grotere ploegen) maar je kan natuurlijk niet in de financiële huishouding kijken. Hoe dan ook, uiteindelijk blijft het natuurlijk altijd maar een idee van mij zelf.
30 maart 2015 11:12
Wat een nieuws! MAAR HET IS WEL DE TELEGRAAF! (Ondanks dat ze voor wielrennen wel hun best doen)
30 maart 2015 11:14
De UCI blinkt al enkele jaren uit in onduidelijkheid, de machtswisseling aan de top heeft daar blijkbaar weinig aan veranderd. Hoe geloofwaardig is het om een team midden in het seizoen te schorsen?

Het zal overigens denk ik nog wel een tijdje duren voordat een eventuele schorsing definitief zal zijn. Astana zal sowieso naar het CAS gaan. Het lijkt mij daarom dat Boom e.a. zich niet hoeven zorgen te maken over hun voorjaar.
30 maart 2015 11:15
@NME
De Telegraaf is een walgelijke schreeuwerige krant.

Echter, op het gebied van de wielerjournalistiek zijn ze echt wel serieus te nemen. Heel erg zelfs.
30 maart 2015 11:17
Astana gaat helemaal nooit continentaal rijden. Als ze hun WT-status verliezen gaat de stekker eruit.
En volgens mij mag een contractloze renner het hele seizoen door worden aangenomen...
(en als het even snel gebeurd kan LottoNL er met Boom, Westra en Fuglsang nog een seizoen van maken)
30 maart 2015 11:18
Volgens mij kan de UCI ook niet vroeger naar buiten komen met nieuws dan dat er een beslissing valt. Dus ja, ik weet niet of je in dit geval terecht van een gebrek aan communicatie kan spreken.
30 maart 2015 11:34
Ik denk niet dat Boom en Westra naar LottoNL zullen gaan en Fuglsang weet ik niet of die in de visie van LottoNL past.

Al zouden ze wat mij betreft alle drie welkom zijn.
30 maart 2015 11:35
Mijn grootste vraag op dit moment is raakt Astana dan ook met terugwerkende kracht al hun prestaties van dit seizoen kwijt. Zo ja, dan stijgt Kelderman weer een plekkie in Parijs-Nice.
30 maart 2015 11:38
@ Purito

Vorig jaar werd er ook gezegd dat Lars Boom naar Sky zal gaan. Niet gebeurd.

Maar je hebt inderdaad wel gelijk, Belkin, Lotto, Mollema en Trek hadden ze allemaal goed.
30 maart 2015 11:40
Wat zal die Vino balen, dat hij niet een wat betere dokter in dienst heeft genomen. Yvan van Mol had dit nooit laten gebeuren natuurlijk.
30 maart 2015 11:48
Er moet echt stront aan de knikker zijn wil je een licentie midden in het seizoen kwijtraken. Astana is het probleem niet dat is dictator Vinokourov. Die moet voor eens en voor altijd uit de sport verbannen worden. Lance Armstrong heeft levenslang en mag niks meer doen in het wielrennen en potentaat Vinokourov mag gewoon de scepter zwaaien bij een team.

Ik vind het sneu voor Boom,Westra,Nibali,Aru en LL Sanchez maar hopelijk vinden die snel een andere ploeg
30 maart 2015 11:51
@nickdt
Dat lijkt me niet, dat kan alleen als renners individueel eerder betrapt zijn op doping dan hun resultaat is gereden. Het zou ook raar zijn als een (op papier) schone renner zijn resultaten worden ontnomen.
30 maart 2015 11:54
Dat lijkt mij ook. Daarom vroeg ik het me alleen af, want ik zou het ook raar vinden. Maar ja, met de UCI weet je het nooit.
30 maart 2015 11:54
Ik kan me nog herinneren van het spel PCM dat je alleen contractloze renners mag cotracteren in de eerste weken van Januari en dan pas weer in Augustus. Geen idee of het spel een beetje op de realisme in het wielrennen was gebasseerd, en het is ook al weer heel wat jaartjes terug.

Ik hoop dat Boom snel een nieuwe ploeg vind, had me verheugd om hem te zien in P-R.
30 maart 2015 12:08
@nickdt,
Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Prestaties zijn op een geoorloofde manier behaald (tenminste er van uitgaande dat alle testen negatief blijken). Deze beslissing is alleen van toepassing op de toekomst.

@MooieMario,
Probleem lijkt mij cultuur binnen de ploeg. Mijn vertrouwen in Vino is nihil, ik heb echter ook geen vertrouwen dat als je hem weggehaald er in 1x niks meer mis is met de ploeg.

Verder is Vino 'slechts'1x keer betrapt (correct me if I'm wrong), als dat een criteria wordt om iemand buiten het wielrennen te houden dan raken we een hoop meer ploegleiders kwijt.

Hiermee wil ik niet zeggen dat ik hier tegen ben, maar alleen Vino erbuiten gooien op basis van vermoedens is niet heel sterk. Dit is volgens mij ook de reden dat de UCI Astana niet vanaf het begin van het seizoen eruit heeft gegooid. Als je zo'n beslissing neemt dan moet je wel steekhoudende redenen hebben.
30 maart 2015 12:13
Boom naar Trek is nog niet eens zo'n slecht idee, een overwegend jonge ploeg met als enige uitgesproken kopman in de Vlaamse koersen Cancellara die al aangegeven heeft na dit of volgend jaar te willen stoppen.
Een mooie kans voor Trek om weer wat ervaring binnen te halen, en een mooie kans voor Boom om weer eens wat van zijn tijdrit te maken.
30 maart 2015 12:20
Dit seizoen hebben er nog weinig renners van Astana wat laten zien, of ze gewild zullen zijn is niet de vraag maar hun marktwaarde zal niet echt gestegen zijn. Behalve juist een Guardini, dat is nou een gretige afmaker die ik zou binnenhalen.
30 maart 2015 12:28
De beslissing op zich, daar kan je voor of tegen zijn. Maar het moment van deze eventuele beslissing is toch weer uitermate slecht gekozen. Cookson houdt woord, maar nog steeds tegen een veel te traag tempo waardoor dit nu midden in het seizoen gebeurd. Dat is een slechte zaak, dit had veel eerder gekund en gemoeten. Weer een lekkere timing.
En al het bovenstaande geneuzel over dat renners voor die dopingploeg hebben gekozen... wanneer je voor het grote geld/ploeg kiest, kies je nog niet voor een dopingploeg. Dus niet een ieder over een kam scheren lijkt mij hier op zijn plaats.
30 maart 2015 12:45
Hopelijk vinden Westra en Boom makkelijk een andere WorldTour ploeg waar ze een belangrijke schakel in de ploeg worden. Als Cannondale - Garmin volgend jaar voor ze heeft zou ik ze graag daar terecht zien komen. Met Langeveld en Boom als kopmannen, en Van Baarle als knecht, voor de kasseiklassiekers en Slagter als kopman, en Westra als knecht, voor de heuvelklassiekers en kleine rondes zouden ze daar een mooie Nederlandse enclave vormen.
30 maart 2015 12:50
@Pistolero,
Waar baseer jij op dat het eerder had gekund? En waarom is dit uitermate slecht? Het lijkt mij ook erg belangrijk dat als je deze beslissing neemt je hem ook kunt verdedigen.
Waarom is deze timing zo uitermate slecht? Ik snap dat voor aanvang van het seizoen de beste timing is, maar ik had het slechter gevonden als deze beslissing een jaar was uitgesteld, omdat de UCI op dat moment deze beslissing nog niet voldoende kon verdedigen.
30 maart 2015 13:01
Een slimme manager die de belangen van de renners behartigd heeft natuurlijk al lang plan B klaar staan "in geval dat". De contacten zullen er ongetwijfeld al zijn met andere teams. Boom werd voor zijn Astana-overgang gelinkt met Sky en Nibali zal ongetwijfeld in a blink of the eye kunnen overstappen naar een topteam die hem kan betalen. De vraag is wanneer de eerste Astana-renners zullen overstappen, misschien deze week al?
30 maart 2015 13:31
Je zult nu maar zaakwaarnemer zijn, daar zal het zeker voorjaarsstorm zijn!
30 maart 2015 13:41
Ik begrijp sommige reacties niet. Wat heeft een renner van het kaliber Boom nou bij een team als roompot te zoeken ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.