Barguil gaat vol voor jongerentrui in de Tour
Barguil in gelegenheidswit tijdens de Tour 2015 - foto: Sirotti
woensdag 8 juni 2016 om 12:34

Barguil gaat vol voor jongerentrui in de Tour

Warren Barguil gaat in de komende Tour de France proberen om een trui naar Parijs te brengen. De 24-jarige kopman van Giant-Alpecin mikt namelijk op het jongerenklassement en wil graag in het wit de Champs-Élysées opdraaien, vertelt hij aan Cyclingnews.

Ontspannen
De Fransman komt op basis van zijn leeftijd dit jaar voor het laatst in aanmerking voor de jongerentrui, maar hoopt zich in zijn tweede Ronde van Frankrijk – in 2015 werd hij veertiende in het eindklassement – te verzekeren van het witte kleinood. “Vorig jaar was ik erg ongerust”, biecht Barguil op. “Ik wist niet hoe het zou zijn, terwijl iedereen zei: ‘O, het is zo’n hoog niveau met heel veel druk’. Maar nu weet ik hoe het is en ben ik dus meer ontspannen in aanloop naar de Tour. In de laatste Tour-week van vorig seizoen (toen Barguil zakte vanuit de top-10 naar plek veertien, red.) was ik totaal naar de filistijnen door mijn zware val eerder in die ronde. Dit jaar is het mijn doel om te proberen het wit naar Parijs te brengen.”

Belangrijke etappes
Naast dat doel, heeft Barguil bovendien een aantal dagen gemarkeerd in zijn agenda. “De tweede rit ligt me heel goed, omdat het een klassiekerprofiel heeft en aankomt op een klim van drie kilometer lang. Ik hoop daar op de eerste rij van het peloton te zitten. Daar kun je denk ik al vijftien tot dertig seconden verliezen, zoals vorig jaar op Mur de Bretagne.” Op 14 juli, de Franse nationale feestdag, heeft de organisatie een rit uitgetekend met aankomst op de Mont Ventoux en ook daar kijkt De Sprinkhaan van Hennebont naar uit. “Die berg heb ik nog nooit beklommen, dus dat moeten we zien. Maar het is een erg mooie klim. Ik hoop dat ik het goed ga doen. Maar omdat de Ventoux lang en steil is, moet hij me goed liggen.”

Nederlands gevaar

Kelderman won al eens wit in een andere ASO-koers, het Critérium du Dauphiné 2014 - foto: Sirotti

Kelderman won al eens wit in een andere ASO-koers, het Critérium du Dauphiné 2014 – foto: Sirotti

Barguils voornaamste concurrentie voor het jongerenklassement komt uit Nederlandse hoek. Ook Wilco Kelderman (25) maakt dit jaar voor het laatst kans om de witte trui op zijn naam te brengen. Kelderman zou na Joop Zoetemelk (in 1970 won hij de Grote Prijs der Jongeren, een voorloper van de witte trui), Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) de zevende Nederlandse winnaar van het jongerenklassement zijn. Barguil is bij een witte trui in Parijs de Franse opvolger van Jean-René Bernaudeau (1979), Laurent Fignon (1983), Fabrico Philipot (1989), Gilles Delion (1990), Benoît Salmon (1999), Pierre Rolland (2011) en Thibaut Pinot (2014).

Lijstje met kanshebbers voor wit is klein
Op basis van de voorlopige deelnemerslijst, lijken Julian Alaphilippe (23), Louis Meintjes (24), Eduardo Sepúlveda (24) en de gebroeders Adam en Simon Yates (23) de andere uitdagers voor het jongerenklassement. Het is echter nog maar de vraag of de laatstgenoemde van de partij is, omdat de UCI nog altijd geen uitspraak deed in Simon Yates’ dopingzaak. Renners als Nairo Quintana, Romain Bardet, Fabio Aru, Tom Dumoulin en Pinot komen niet meer in aanmerking voor de witte trui; zij zijn inmiddels te oud. Met Quintana, Pinot, Tejay van Garderen, Rolland en Alberto Contador staan er vijf van de laatste zeven winnaars aan de start. Damiano Cunego (2006) en de gestopte Andy Schleck (2008 tot en met 2010) ontbreken.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
8 juni 2016 12:41
Zou hem gegund zijn.
8 juni 2016 12:43
Yates vs barguil vs kelderman in principe, of meintjes moet zn benen weer hebben gevonden. Alaphilippe en sepulveda verwacht ik minder van. Tot noch toe heeft wilco zowiezo de meeste kans op de witte trui gezien z'n uitslagen in grote rondes op de voet gevolgd door Barguil.
8 juni 2016 12:43
Hoop dat Kelderman kort blijft in het klassement, witte trui voor TLJ zou natuurlijk mooi zijn.
8 juni 2016 12:50
Sepulveda is 24?? Die zit er uit als 34, haha
8 juni 2016 13:09
Ik realiseer me hierdoor dat die strijd eindelijk weer eens 'leuk' kan worden, nu iemand als Quintana niet meer in aanmerking komt én er een NL-er kansrijk zou kunnen zijn (ik zeg het maar heel voorzichtig). Barguil ben ik toch ook benieuwd naar. Dit jaar nog niet veel van gezien, de echte doorbraak (na die 2 Vuelta-etappes) laat nog wat op zich wachten.
8 juni 2016 13:13
Als Kelderman in goede doen is kan het een leuke strijd hem en Barguil worden. Het zou geweldig zijn als LottoNL en Kelderman de jongeretrui kunnen winnen. Na de geweldige prestatie van Kruijswijk in de Giro en van Dumoulin in de Vuelta zou dat weer een prachtige prestatie zijn voor de Nederlandse klassementsrenners.
8 juni 2016 13:16
Ik zou Konrad ook bij de kanshebbers schuiven. Dat is iemand die in de luwte naar zijn eerste grote ronde (op zijn 24e pas) toewerkt, maar die in de jeugd en in de kleinere koersen bergop zeer veelbelovend presteert.
8 juni 2016 13:17
Mooi dat Barguil voor een klassement wil gaan. En niet alleen voor ritten, zoals bij het maken van de longlist werd gemeld. Een goede renner als Barguil moet gewoon voor een klassement gaan.

@Orakel: Konrad is een goede renner. Maar ik zie hem geen top 15 rijden, eigenlijk. En om Kelderman, Barguil en Yates alle 3 te verslaan is dat denk ik wel nodig.
8 juni 2016 13:33
Normaal gesproken moet die voor Barguil zijn, maar ik hoop toch op Kelderman! Yates broertjes hebben tot nu toe nog niet geïmponeerd in drie weken koers, dus die verwacht ik eerlijk gezegd ook nu niet.
8 juni 2016 13:43
Fransman, 24 jaar en nog nooit de Ventoux beklommen, wat doen die mannen in hun vrije tijd? Sommigen doen hem 6 keer op een dag.
8 juni 2016 13:52
Barguil maakt veel kans. Zeker met een goede Ten Dam als knecht. Jammer dat er geen tijdrit van 50km of zoiets in de tour zit. Dan had Kelderman meer kans gemaakt. Eerst maar is even kijken wie van de twee sterker is in Zwitserland.
8 juni 2016 14:23
Laat Kelderman eerst een keer een ronde lang op zijn fiets blijven zitten, dan zien we daarna wel wie er nog voor hem staan.
8 juni 2016 14:30
Op basis van resultaten uit het verleden zou ik Kelderman zeggen maar op het moment is hij voor mij één groot vraagteken. Adam Yates lijkt goed in orde te zijn maar vind ik nog erg grillig voor een AK man. Barguil misschien wel de grootste kanshebber.
8 juni 2016 15:38
Op basis van resultaten uit het verleden zou ik Barguil zeggen.
8 juni 2016 15:46
Snap de doelstelling, is topfavoriet en Fransman. Bij een lullige 9:17 aan de broek in een vlakke etappe kan hij nog altijd voor een rit gaan.
8 juni 2016 16:45
Alain Phillipe zou zomaar kunnen verrassen, maar is een vraagteken / onzekerheid. Barguil en Kelderman zouden inderdaad zomaar eens kunnen vallen, al hoop ik het natuurlijk niet.
8 juni 2016 17:01
Barguil zat vorig jaar mee in de etappe naar Neeltje Jans. Als hij Dumoulin goed volgt gaat hij weinig verliezen in dat soort etappes en dan maakt hij een goede kans voor op een top 10 plek. In de Vuelta van 2014 was hij al best of the rest bergop.
8 juni 2016 17:13
@assen
Wie??
8 juni 2016 17:44
De broertjes Yates maken in mijn ogen ook wel een redelijke kans. Beide zijn nog nooit voor een klassement gegaan, vandaar ze zich nog niet hebben bewezen. Vorig jaar was slechts het kapen van ritten hun doel.
8 juni 2016 18:06
@ Schipperaar.
Ik was ook verbaasd dat Barguil de Ventoux nog nooit heeft gedaan.
Maar geef eens een naam van iemand die 'm 6x gedaan heeft op één dag ??
8 juni 2016 18:08
Het zou mij niks verbazen als alaphillipe op zn jungels ook tot de 3e week die witte trui behoudt. Het blijft toch etix en hij zal em in etappe 2 al wel pakken
8 juni 2016 18:23
@retro
Sporza gaat elk jaar en sommigen beginnen al om 5 uur s'ochtends, anderhalf uur klimmen, 20 min dalen, malaucene, en 10min koffie met appeltaart, om vijf uur thuis. Maar je zou toch verwachten dat die badgasten op 15 jaar de Ventoux oprijden, slechte opvoeding.
8 juni 2016 20:59
Barguil komt uit het verre westen van Frankrijk. Er zijn veel bergachtige gebieden en mooie wielerplaatsen in Frankrijk. De Mont Vantoux staat erom bekend vrij solitair te liggen en dus zijn er wellicht betere of in elk geval veel andere alternatieve om te trainen op klimmen.
Alhoewel ik ook had verwacht dat hij er wel eens op was geweest, vind ik de reacties van schipperaar met een minachtende toon daarom totaal uit de band. Er is geen enkele indicatie dat Barguil, of enig ander Frans wielrenner, geen goede trainingsarbeid zou verrichten.
8 juni 2016 21:22
@titaantje
Heeft niks met minachting van doen, maar als ie op le quatorze geschiedenis wil schrijven, zou het geen kwaad kunnen om hem minstens een keer te verkennen. De 1e keer vanaf Bedoin wil je liefst terug na 10km, geen bochten maar recht omhoog aan 10% door het bos.
8 juni 2016 21:42
Als het geen minachting is dan mogen woorden als badgasten en slechte opvoeding wel weg blijven. Hij kan hem nog verkennen na de RvZ, op z'n minst met de auto.

Overigens vind ik dat obv historische resultaten Kelderman meer heeft laten zien dan Barguil. Altijd significant hoger geeindigd in de eindstand van de WorldTour. Kelderman in zn eerste drie grote rondes 16e, 7e en 14e. Alleen vorig jaar pech in de tour. Hopelijk di tjaar meer geluk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.