Basso over zijn afscheid: “Dit was het juiste moment”
Foto: Marcel Koch
maandag 5 oktober 2015 om 17:09

Basso over zijn afscheid: “Dit was het juiste moment”

Er is als wielrenner een tijd van komen en een tijd van gaan. Zo luidt ongeveer de uitleg die Ivan Basso geeft voor zijn beslissing om te stoppen als prof. “Iedere atleet weet dat het licht niet zijn hele carrière kan blijven schijnen. Het is onvermijdelijk dat het lampje op een gegeven moment minder fel wordt. Een verstandig atleet weet dat het dan tijd is om het uit te schakelen”, zegt hij op de website van Tinkoff-Saxo.

Om er nog een seizoen aan vast te plakken, was volgens de volledig van teelbalkanker herstelde Italiaan onverstandig geweest. “Ik moet een meerwaarde zijn voor het team en geen excuus. Ik wil mijn fans niet belazeren. Ik had door kunnen gaan, maar niet meer echt mee kunnen strijden. Ik had me naar de finish kunnen worstelen. Als adrenaline plaats maakt voor angst, is het tijd voor verandering.”

Hoewel de kanker die tijdens de Tour de France bij hem werd vastgesteld zeker een rol heeft gespeeld bij zijn besluit, twijfelde hij ook voor die tijd al over de voortzetting van zijn carrière. Basso vond al een tijdje dat hij niet meer het niveau haalde dat hij voor ogen had. “Toen ik naar Tinkoff-Saxo kwam was dat om kwaliteit toe te voegen aan het team. Op het moment dat je dat niet meer kan, heeft het geen zin meer.”

Andere rol voor Basso, samenwerken met Steven de Jongh
Zijn besluit om te stoppen, betekent niet het einde van Basso bij de ploeg. De 37-jarige Italiaan zal aan de slag gaan in een nieuwe functie waarbij hij bestuurlijke en technische aspecten moet combineren. Over de exacte invulling zal hij de komende weken meer duidelijkheid krijgen, maar hij gaat sowieso nauw samenwerken met algemeen manager Stefano Feltrin en sportdirecteur Steven de Jongh.

“Ik heb het geluk dat dit team in me gelooft en me de kans geeft aan een nieuw hoofdstuk te beginnen”, zegt Basso. “Ik kijk uit naar de samenwerking met het management, de ploegleiders en de renners.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
5 oktober 2015 17:21
Wel mooi dat zijn team hem een andere rol aanbiedt. Geen zwart gat enzo.
5 oktober 2015 18:10
Pfff die Tinkov sluit Basso in de armen en stuurd zijn grootste mentor wandelen. Ik zie niet veel verschil. Maar goed wie weet kan Basso nog iets positiefs bijdragen.
5 oktober 2015 18:19
grappig @zoetepap wielerliefhebber?
5 oktober 2015 18:31
Fijn dat hij volledig genezen is. Oude wielrenner, maar natuurlijk nog een jonge man en vader!
5 oktober 2015 20:02
'Ik wil mijn fans niet belazeren'
Een carrière in de comedy lijkt me een prima idee....
Maar zeker fijn dat hij weer gezond is en ook een verstandige keuze. Al het goede en geniet ze Ivan!
5 oktober 2015 20:33
@don hamstre, met of zonder doping, hij heeft fans die wat hopen/verwachten van hem. Als hij dat niet meer denkt te halen dan is die zin helemaal niet zo gek.

Daarnaast heb ik het idee dat basso al een poosje behoorlijk/helemaal clean rondrijd. Dus misschien moet je dat comedy advies nog maar eens heroverwegen :)

Mooi dat hij in ieder geval iets te doen heeft voor na het fietsen
5 oktober 2015 21:46
Ga deze man missen in het peloton. Sympathieke gast, goede renner. En weer eentje van de generatie waarmee ik begon het wielrennen te volgen die stopt.... blijven er weinig meer over helaas. Dat waren nog echte helden voor me. Tegenwoordig kan ik dat gevoel bij sporters niet meer krijgen.
5 oktober 2015 22:28
Een van de weinige ex-pakhazen die mijn sympathie heeft, omdat hij na zijn comeback volgens mij echt clean heeft gereden (zie ook zijn opgedroogde palmares).
5 oktober 2015 23:41
Aan het begin van zijn loopbaan leek het de opvolger van Lance te worden, zo jong al zo goed die kerel... Maar helaas niet helemaal van gekomen.
6 oktober 2015 10:47
@linus: +1, denk er precies hetzelfde over
6 oktober 2015 17:17
@Dmenchov
Uiteindelijk heeft hij meer overeenkomsten met Armstrong dan hem lief zal zijn...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.