Ben Hermans kan pas in mei de competitie hervatten

woensdag 19 februari 2020 om 08:30
Ben Hermans kan pas in mei de competitie hervatten

foto: Cor Vos (archief)

In de tweede rit van de voorbije Tour Down Under liep het op anderhalve kilometer van de finish grondig mis. Een vijftiental renners gingen hard tegen de grond. Het grootste slachtoffer? Ben Hermans van Israel Start-Up Nation. Hij liep een complexe schouderbreuk, een sleutelbeenbreuk en drie gebroken ribben op. Pas in mei verwacht hij weer te kunnen koersen.

Wat er precies gebeurd is op weg naar Stirling in de Tour Down Under weet Hermans ook niet precies. “We waren op weg naar een sprint bergop met best al een uitgedunde groep. Door wat duw- en trekwerk zal er iemand ten val zijn gekomen en aan die snelheid neem je natuurlijk enkele renners mee. Maar wie de aanleiding voor de val was, weet ik niet. Er zijn ook geen goede beelden van de val zelf.”

Toen Hermans op de grond lag, wist hij meteen dat het game over voor hem was. “Ik voelde wel dat ik niet meer verder kon, maar ik besefte nog niet dat het zo ernstig was. Aanvankelijk voelde ik dat mijn sleutelbeen gebroken was en dat was vreemd genoeg bijna een opluchting: “Oef, het is maar mijn sleutelbeen. Binnen zes weken kan ik weer koersen”. Pas in het ziekenhuis bleek dat het toch veel ernstiger is.”

Trainen zit er voorlopig dan ook niet in voor de onfortuinlijke Hermans. “Ik heb met een draagdoek een soort constructie gemaakt om op de rollen te kunnen rijden, maar ik heb het maar twee keer een half uur volgehouden. Het is niet te doen om zo te fietsen. Vooral de schouder speelt me parten. Pas begin april verwacht ik op de weg te kunnen fietsen om dan in mei de competitie te hervatten.”

“Een selectie voor de Spelen zal nu extra moeilijk worden”
Hermans’ schouderbreuk was zeer complex en bestond uit drie afzonderlijke breukjes. “In Australië ben ik gezien door een gespecialiseerde arts maar die wou er niet aan beginnen omdat het te complex was. Via contacten in mijn ploeg in België en Duitsland ben ik dan in München terechtgekomen. Vijf dagen na de val ben ik geopereerd.”

Zijn lange inactiviteit is natuurlijk een dikke streep door de rekening van de Limburger. “Misschien ben ik wat frisser dan de anderen als ik terug kan fietsen, maar daar mag je eigenlijk niet op rekenen. Bovendien hebben de andere renners een mentaal voordeel door al gekoerst te hebben.”

“Ik wou ook echt schitteren in de Tour Down Under, de Ronde van Valencia en de UAE Tour. Daarna had ik een doel gemaakt van de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Catalonië, al weet ik dat het moeilijk zou zijn daar top-tien te rijden. Zo wilde ik opbouwen richting de Tour, wat zowat het hoofddoel van het seizoen was.”

Misschien kan Hermans met een goede conditie in mei en juni wel nog een selectie voor de Olympische Spelen afdwingen. “Bij mijn weten sta ik nog niet op de shortlist van de bondscoach. En nu wordt het uiteraard extra moeilijk, maar je weet nooit.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.