Bouhanni kopt raak in Dauphiné
foto: ASO
maandag 6 juni 2016 om 17:15

Bouhanni kopt raak in Dauphiné

De eerste rit in lijn in het Criterium du Dauphiné is in een merkwaardige sprint geëindigd. Ritwinnaar Nacer Bouhanni wurmde zichzelf naar de spits van het peloton en schuwde daarbij geen risico’s. Het uitdelen van enkele kopstootjes bleef onbestraft waardoor hij werd uitgeroepen tot ritwinnaar. De leiderstrui van Alberto Contador kwam vandaag in de finale niet in gevaar.

Wanty-Groupe Gobert was vanuit de start actief bij het vormen van de vroege vlucht. Frederik Backaert wist namens de ploeg als eerste een bres te slaan. Na drie kilometer had hij een voorsprong van een ruimte halve minuut. Later zou hij worden vergezeld door Mitchell Docker.

Backaert reed lange tijd virtueel aan de leiding van het klassement. In de proloog moest de Belg 2:40 minuut toeleggen op Alberto Contador. De maximale voorsprong zou vandaag pieken tot meer dan vijf en halve minuut.

Drie van de vier heuvels kwamen op rekening van Backaert. Alleen de vierde klim, de Côte de Prémeyzel (0,9 km – 6,6%) ging naar Docker. Maar met drie punten op naam van de Belg kwam de bergtrui van Contador (10 punten) vandaag niet in gevaar.

Met nog 25 kilometer te rijden liet Docker zijn medekoploper wegrijden. Voor de Australiër, die in Parijs-Roubaix ten val kwam en verschillende breuken in het gezicht opliep, was de brandstoftank leeg. Na een solo van ruim dertien kilometer werd ook Backaert teruggehaald door het peloton.

Bouhanni slaat concurrentie van zich af
In de laatste kilometer was het letterlijk duwen en trekken richting de finish. Bouhanni wurmde zich naar de spits van het peloton. Tussen een renner van Cofidis en een Katusha-piloot van Alexander Kristoff werden over en weer kopstoten uitgedeeld. De Noor was daarentegen niet op de afspraak in de slotmeters. Niemand bleek uiteindelijk sterker dan Bouhanni, die met boksbewegingen als zegegebaar zijn overwinning vierde.

[poll id=”252″]

RIDE Magazine
196 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2016 17:21
Echt weer belachelijk zoals cofidis bezig is in voorbereiding van de sprint. Inderdaad tijd om die is voor een paar maanden te schorsen. Zo niet is het wachten tot er een keer een verschrikkelijke valpartij van komt.
6 juni 2016 17:21
Dit is de Zlatan van het wielrennen. Heerlijk!

Dit is een gozer die wil winnen en die regelt dat dan gewoon, linksom of rechtsom. Geen geniepig gezeik, gewoon als een vent. Daar hou ik van.

Dat het 'onveilig' is heb ik, puur als tv-kijker, natuurlijk weinig mee te maken. Ik wil vermaakt worden, en dat lukt zo prima :)
6 juni 2016 17:21
Nou, Bouhanni, dit is er wel wat over. 'Vechten voor je plaats' neemt hij echt te letterlijk. Je blijft af van anderen. Dat geldt voor die hele Cofidis trein.

Wat Froome zo dicht bij de finish nog deed, weet ik ook niet hoor. Die drie kilometer regel is er niet voor niks.
6 juni 2016 17:21
Klagen over motards maar zelf zulke capriolen uithalen. Rare mensen die wielrenners.

Hofland begint te sprinten op 500 meter. Geen ploeg die hem voorin kan houden. Zonde!
6 juni 2016 17:23
@hakkie2, waarom hoort dit bij de sprint? Heeft helemaal niks met wielrennen te maken en maakt het alleen maar ongevaarlijk. Kunnen we nog zo veel zeiken over motards als we willen maar met dit soort ongein ga je zeker ook valpartijen hebben. Of het een beetje geduw over en weer was maakt niet uit, dit moet je gewoon keihard bestraffen om duidelijk te maken dat het niet hoort.
6 juni 2016 17:23
Ik ben helemaal tegen dat enorme gezeur deze jaargang mbt sprinten en aanverwante diskwalificaties alsmede het groep erom. Dit zijn massasprints en zo gaan die altijd al, ik heb er serieus nog geen enkele gezien die er dermate over ging dat er ingegrepen moet worden.
6 juni 2016 17:23
Met de eindsprint was weinig mis, maar wat daaraan vooraf ging was levensgevaarlijk.
6 juni 2016 17:23
Het was niet alleen Bouhanni, de jongens van Katuscha waren ook lekker bezig.
6 juni 2016 17:23
De actie van Laporte was echt om te kotsen. Meteen eruit halen, zo'n mafkees.

Maar wat Bouhanni deed, kan nog net. Het hoort ook een beetje bij een sprint. Als het maar hierbij blijft.
6 juni 2016 17:24
Ter verdediging van Cofidis: de eerste kopstoot werd uitgedeeld door een Katusha-renner. Jammer dat Bouhanni er weer aan meedeed, want hij heeft het niet nodig
6 juni 2016 17:24
@Nasibal
Bedankt! Dacht ff dat ik alleen stond ;)!
6 juni 2016 17:24
Ongelooflijk dat dit toegelaten wordt. Als dit het nieuwe sprinten gaat worden gaan er nog doden vallen. Allemaal een grote mond over veiligheid als er een motor een foutje maakt en dan gaan we met 60 per uur zulke fratsen uithalen voorin het peloton.
6 juni 2016 17:25
@RV
Kom op. Zeg nu zelf. Die actie van Laporte is toch volledig van de zotte en een DSQ waard?
6 juni 2016 17:25
Vreemd dat ze dat niet herhalen in beeld.
6 juni 2016 17:25
Onnodig van Froome om tot ingaan laatste kilometer nog vooraan te willen zitten.
Waarom krijgen we geen herhaling te zien? Bang om een fransman te diskwalificeren?
6 juni 2016 17:26
@TiesW

Hoezo heeft dit niets met wielrennen te maken? Alles draait toch om het juiste plekje hebben? Je weet wel, die positionering, waar bij Hofland zo op gebitched wordt. Vechten voor het juiste plekkie heeft álles met wielrennen te maken.
6 juni 2016 17:27
@TiesW: kijk alsjeblieft eens sprints van begin jaren 90 terug en durf dan dit nog eens gevaarlijk te noemen. Dit hoort gewoon bij wielrennen en bij sprints, altijd al.
6 juni 2016 17:27
Hofland heeft echt de potentie om veel mooie zege's te boeken. Alleen als je je niet goed kunt positioneren wordt het nooit wat. Reed weer een beste sprint.
6 juni 2016 17:27
RV, gelukkig wordt er naar de reglementen gekeken bij zulke beslissingen en niet naar persoonlijke voorkeur. Met alle respect, wat iemand er persoonlijk van vindt doet weinig ter zake toch?

Het waren juist de Katusha's die niet zoveel verkeerd deden, die bleven gewoon in elkaars wiel. Maar die 2 complete debielen van Cofidis wilden zich zelf dwars door de trein van Katusha in het wiel van de voorste van die ploeg zetten. Niks anders dan een DSQ dit.
6 juni 2016 17:28
@Koersmaniak: de jury is internationaal en is echt niet afhankelijk van de regie.
6 juni 2016 17:28
@nasibal
Tja dat klopt zeker, maar waar ligt de grens?
6 juni 2016 17:29
@nasibal, kan jij mij uitleggen wat kopstoten te maken hebben met positionering in de sprint?
6 juni 2016 17:29
"het hoort bij de sprint"
Serieus? Die mannen moeten helemaal niet beginnen met kopstoten uit te delen om een goede positie te pakken. Als je 10 keer zo'n sprintvoorbereiding hebt, wordt er 9 keer gevallen.
De mensen die hem de "Zlatan van de koers" noemen, Zlatan heeft een grote mond naast het veld, maar erop gedraagt hij zich wel.
6 juni 2016 17:29
Man man man, "het hoort erbij", doe toch normaal.....
Begrijp me niet verkeert, ik heb helemaal niets tegen de persoon Bouhanni zelf. Zo'n uitgesproken karaktertje wordt de sport heus niet slechter van. Maar dit zijn capriolen die absoluut nergens voor nodig zijn. Ze werden niet ingesloten, maar toch flinke kopstoten uitdelen. Waarom in godsnaam?
6 juni 2016 17:30
@Klootje
Kom op zeg, wil jij weer terug naar die jaren van Cavendish? Dat we een treintje van 9man de laatste 10KM op kop zagen rijden en uiteindelijk legt iedereen zich er bij neer dat Cav wint. Nu wordt er tenminste een beetje gevochten om de posities en een ding is zeker de sterkste sprinter wint ;).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.