Bouhanni kopt raak in Dauphiné
foto: ASO
maandag 6 juni 2016 om 17:15

Bouhanni kopt raak in Dauphiné

De eerste rit in lijn in het Criterium du Dauphiné is in een merkwaardige sprint geëindigd. Ritwinnaar Nacer Bouhanni wurmde zichzelf naar de spits van het peloton en schuwde daarbij geen risico’s. Het uitdelen van enkele kopstootjes bleef onbestraft waardoor hij werd uitgeroepen tot ritwinnaar. De leiderstrui van Alberto Contador kwam vandaag in de finale niet in gevaar.

Wanty-Groupe Gobert was vanuit de start actief bij het vormen van de vroege vlucht. Frederik Backaert wist namens de ploeg als eerste een bres te slaan. Na drie kilometer had hij een voorsprong van een ruimte halve minuut. Later zou hij worden vergezeld door Mitchell Docker.

Backaert reed lange tijd virtueel aan de leiding van het klassement. In de proloog moest de Belg 2:40 minuut toeleggen op Alberto Contador. De maximale voorsprong zou vandaag pieken tot meer dan vijf en halve minuut.

Drie van de vier heuvels kwamen op rekening van Backaert. Alleen de vierde klim, de Côte de Prémeyzel (0,9 km – 6,6%) ging naar Docker. Maar met drie punten op naam van de Belg kwam de bergtrui van Contador (10 punten) vandaag niet in gevaar.

Met nog 25 kilometer te rijden liet Docker zijn medekoploper wegrijden. Voor de Australiër, die in Parijs-Roubaix ten val kwam en verschillende breuken in het gezicht opliep, was de brandstoftank leeg. Na een solo van ruim dertien kilometer werd ook Backaert teruggehaald door het peloton.

Bouhanni slaat concurrentie van zich af
In de laatste kilometer was het letterlijk duwen en trekken richting de finish. Bouhanni wurmde zich naar de spits van het peloton. Tussen een renner van Cofidis en een Katusha-piloot van Alexander Kristoff werden over en weer kopstoten uitgedeeld. De Noor was daarentegen niet op de afspraak in de slotmeters. Niemand bleek uiteindelijk sterker dan Bouhanni, die met boksbewegingen als zegegebaar zijn overwinning vierde.

[poll id=”252″]

RIDE Magazine
196 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2016 17:44
@WCeendT, ik vind het een hele goede vergelijking hoor. Kan jij mij uitleggen waarom 'ie zo slecht én te extreem is?
6 juni 2016 17:45
@WCEendT
Het gaat om de redenatie erachter. Iets wat (in het geval van Laporte) niet kan, bagatelliseren door iets wat al helemaal niet kan.

Beide zaken zijn gewoon fout.
6 juni 2016 17:45
Als dit nou de eerste keer was dat Bouhanni dit deed, maar hij doet dit telkens weer. Hij leert gewoon niet van zijn fouten. Dat is vooral heel erg gevaarlijk. Puur om een statement te maken, moet je hem gewoon uit koers zetten. Misschien dat hij zich dan normaal gaat gedragen. Aan alle mensen die hier menen dat dit gedrag normaal is: Heb je ooit met 60 per uur tegen een andere fietser aan proberen te leunen? Dit soort dingen zijn met lagere snelheden al gevaarlijk, laat staan met deze snelheid. En als het mis gaat, ligt het hele peloton er overheen. Als het dan toch over veiligheid gaat, is dit echt onacceptabel.
6 juni 2016 17:46
Wel een leuke titel;)
6 juni 2016 17:46
Het heeft een paar keer geduurd, maar deze versie van de titel lijkt me een blijvertje, redactie ;)
6 juni 2016 17:46
Aha, meer beelden. Die renner van Katusha was dus minstens net zo slecht bezig als Bouhanni.
6 juni 2016 17:46
@TiesW

Zoals gesteld vind ik dat je voor je plek mag vechten volgens alle manieren die binnen het reglement vallen. Dan kan je met allerlei random situaties, voorbeelden en gebakken lucht komen, mijn mening blijft hetzelfde. Daar hoef je het overigens uiteraard niet mee eens te zijn.
6 juni 2016 17:47
Hoort gewoon niet, wat die van Cofidis doen. Gevaar voor de andere renners achter hem.
6 juni 2016 17:47
We kunnen het wel over Cofidis hebben maar Katusha begon....
6 juni 2016 17:49
@WCEendT +1

Zolang er niemand valt tenminste.
6 juni 2016 17:49
@Raketvuist

Zonder verder inhoudelijk op je post in te gaan, jij weet ook: Hoe meer snelheid, hoe stabieler? Ken je die middelbare scholieren die half zwalkend over het fietspad al bijna uit zichzelf op hun plaat gaan?
6 juni 2016 17:50
@nasibal, fijn dat we het niet eens hoeven te zijn inderdaad! Het punt dat ik probeer te maken overigens is dat mij lijkt dat kopstoten niet tot een reglementaire sprint behoren. Tuurlijk staat er niet expliciet ''Gij zult niet kopstoten tijdens de lead-out voor een sprint.'' in het reglement maar ik hoop dat renners ook met gezond verstand kunnen bedenken dat ze het hele peloton hiermee in gevaar brengen. Wat Bouhanni, of welke renner dan ook in het algemeen, zichzelf aan doet maakt mij niet zo veel uit maar hij brengt hier een hoop andere renners ook mee in gevaar wat ik een ernstige zaak vind.
6 juni 2016 17:51
Met opmerkingen als "dit is ok omdat het altijd al zo geweest is" diskwalificeer je jezelf meteen (pun intended).
6 juni 2016 17:52
@TiesW
Begrijp me niet verkeerd. Mocht het wél letterlijk in het reglement opgenomen worden dat het níet mag dan ga ik dat zeker niet aanvechten. Misschien zou ik het juist wel toejuichen. Tot die tijd geniet ik van elke battle tot het randje.

Iets anders, wat zou Lyndalid eigenlijk vinden?
6 juni 2016 17:53
@nasibal
Haha, die ken ik zeker. Moet er regelmatig voor in de ankers :P Je hebt inderdaad wel meer stabiliteit, maar als het mis gaat, dan gaat het ook goed mis. De renners erachter hebben geen tijd om te reageren. Er hoeft maar iets te gebeuren of je hebt een massale valpartij waarmee je een aantal renners het ziekenhuis in werkt. En dit was dan nog op een dikke kilometer voor de streep. Waar is dat nou voor nodig?
6 juni 2016 17:54
@nasibal á la, kan ik me wat bij voorstellen ja. Ik houd daarentegen mijn adem in bij dit soort sprints ;)
6 juni 2016 17:55
Bouhanni de Zlatan van het peloton noemen is wel heel denigrerend richting Zlatan :)
6 juni 2016 17:55
@Lalsacien: inderdaad , Katusha begint subtiel met knokken, Vanbilsen en Bouhanni trappen er in en koppen er op los.
6 juni 2016 17:57
@nasibal

Shhhhhhhhh
6 juni 2016 17:57
Eeeen, nog meer beelden, dit lijkt me wel laporte toch?
EDIT: Vanbilsen misschien? Ik ben de weg kwijt...
6 juni 2016 17:59
Nasibal ik tel tot 3 en dan moet jij heel hard roepen: JAN KLAASSEEEH!! ;)
6 juni 2016 18:00
Tja kopstootjes van katusha en cofidis. Twee schuld. Los van dat ik het niet bij het wielrennen/de maatschappij vind ik horen, zie ik er achteraf wel de symboliek van in. Zeker met zo n bijnaam en het eerbetoon wat hij geeft aan Ali.

Vandaag knijp ik een oogje dicht
6 juni 2016 18:00
Overigens, is de UCI het officiele kanaal die het naar buiten zou brengen als een van de renners gestraft wordt?
6 juni 2016 18:03
Het probleem is gewoon dat wanneer je bij elke massasprint de laatste 3 km achteraf tot op de graat fileert je iedere keer wel zo'n renner of 5 a 6 naar huis kan sturen. Massasprints zijn volkomen knetter maar degenen die ze vol moed ingaan eveneens, laat ze het maar uitzoeken. Ikzelf heb overigens Bouhanni niets fout zien doen maar wellicht de voorbode van zijn ploeggenoot (?) gemist en al die vage 'hier!' - foto's zeggen natuurlijk niks. Iemand een link met bewegend beeld ?
6 juni 2016 18:04
Mooie sprint, maar dat gebakkelei van Katusha en Cofidis vooraf moet gewoon 2 of meerdere DSQ opleveren. Beetje overdreven, en als het vroeger ook al was, dan waren ze toen ook al te laat om er eens wat aan te doen. Dit vind ik erger dan de deurdichtknallen.

PS: er zijn inderdaad meerdere situaties die minder erg waren en wel een DSQ hebben gekregen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.