Celstraf van maximaal tien jaar dreigt voor dopingzondaar Denifl
Denifl is zijn ritzege in de Vuelta al kwijt - foto: Cor Vos (archief)
maandag 23 september 2019 om 15:32

Celstraf van maximaal tien jaar dreigt voor dopingzondaar Denifl

Stefan Denifl hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd. De 32-jarige Oostenrijker wordt door de Officier van Justitie in Innsbruck aangeklaagd voor dopinggebruik en bedrog. Denifl bekende begin dit jaar dat hij aan bloedtransfusies deed. Hij wordt ook verdacht van gebruik van groeihormonen.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

De dopingzaak van Denifl is onderdeel van een groot dopingnetwerk rondom dokter Mark Schmidt. In Oostenrijk wordt de zaak hard aangepakt door het Openbaar Ministerie. Denifl gebruikte mogelijk tussen 2014 en 2018 doping. In die periode heeft hij voor een half miljoen euro aan ontvangen sponsorgelden gebruikt, dan wel misbruikt om aan doping te komen. Een gevangenisstraf van maximaal tien jaar dreigt.

Ook werd bekend dat langlaufer Max Hauke aangeklaagd wordt voor dopinggebruik. Hij werd in februari op heterdaad betrapt tijdens een inval bij het WK skiën en moet mogelijk vijf jaar de cel in. Eerder deze week werd wielrenner Georg Preidler aangeklaagd voor gebruik van (bloed)doping.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.