Chris Froome over koersen op grote hoogte: “Het is een uitdaging”

Chris Froome over koersen op grote hoogte: “Het is een uitdaging”

foto: Marcel Koch

donderdag 25 oktober 2018 om 14:24

Vandaag werd bekend dat de 106e editie van de Tour de France over enkele mythische reuzen gaat. “Een uitdaging”, zo is viervoudig Tourwinnaar Chris Froome van mening. “Het zorgt voor iets extra’s”, zo liet hij na afloop van de presentatie weten aan de NOS.

Met de Col du Tourmalet, Col d’Izoard, Galibier, Iséran en Val Thorens gaan er flink wat beklimmingen boven de tweeduizend meter hoogte. “Dat springt er echt uit”, aldus Froome. “Verder is het lastig om nu al een goede indruk te krijgen van de komende Tour. Ik zal het parcours eerst nog goed moeten bestuderen, om tot een definitieve conclusie te komen.”

Opvallend is verder het beperkte aantal kilometers tegen de klok. In totaal staan er 54 tijdritkilometers op het programma. Op dag twee is er een ploegentijdrit gepland van 27 kilometer van en naar Brussel, terwijl de renners op de tweede vrijdag een 27 kilometer lange individuele tijdrit moeten afwerken van en naar Pau.

“Dat zijn inderdaad weinig tijdritkilometers. Het zwaartepunt zal kortom in de bergen liggen”, zo is Froome van mening, die het ontbreken van een lange individuele tijdrit niet als een nadeel ziet. “Ik heb me elk jaar moeten aanpassen om de uitdaging aan te gaan.”

Brit hoopt op evenaring record in symbolische Tour 
De Brit hoop zich in 2019 in een illuster rijtje te scharen. Mocht Froome namelijk opnieuw La Grande Boucle winnen, dan evenaart hij het record van vijf Touroverwinningen. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Induraín gingen hem voor.

De 106e editie is echter op meerdere manieren speciaal voor Froome. “Mijn werkgever Sky viert komend jaar namelijk zijn tienjarig bestaan. Daarnaast zal het ook mijn tiende seizoen bij de ploeg zijn. Het zou kortom fantastisch zijn mocht ik de Tour weer kunnen winnen.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Cnasta 25 oktober 2018 om 14:37

Weinig tijdritkilometer en boni’s op 8 beklimmingen. Lijkt me dat andere mannen dan Tom hier blij mee zijn…

Mark 25 oktober 2018 om 14:38

Die hoogte is niet echt in het voordeel van Dumoulin, maar wie weet is het geen probleem meer met het nieuwe dieet.

LaurentJalabert 25 oktober 2018 om 14:38

Extra pigment? Denkt hij aan wat extra kleur op zijn blanke huidje bij de presentatie van de etappes?

HennieK 25 oktober 2018 om 14:41

Edit: Is al aangepast

Romāns Vainšteins 25 oktober 2018 om 14:46

Hier ook koekkoek, wat nou extra pigment ?

We zullen zo wel allemaal een ‘DANK JE, het is aangepast’ voor de kiezen krijgen.

vincenzo 25 oktober 2018 om 14:47

Een vijfde eindzege voor Froome ligt voor het grijpen, zo lijkt het. Froome weet zich altijd goed aan te passen aan het parcours en hier slim op in te spelen.

Retro Lex 25 oktober 2018 om 14:51

Edit: Graag weer ontopic

mollemarijden 25 oktober 2018 om 15:14

De fransen en Columbianen daarvan moet het komen bergop. Anders zie ik zo 123 niemand die hem bergop kan volgen

Alto 25 oktober 2018 om 16:08

Tja, ik zie nog steeds Armstrong toch echt als 7-voudig Tourwinnaar (zeker omdat iedereen in die tijd aan de dope zat)
Een goede Kruijswijk of Roglic kunnen dit parcours denk ik ook wel aan (juist door minder ITT-kilometers)

NCK17 25 oktober 2018 om 21:19

het moet van Dumoulin en Roglic komen. De rest kwam niet eens in de buurt dit jaar en dat zie ik ook volgend jaar niet gebeuren.

Schollekop 25 oktober 2018 om 23:13

Froome zal in zijn Engelse nopjes zijn. In 2019 zal hij dan ook vlotjes over de Franse cols heen pedaleren waarbij hij en passant ook nog een solo van 100 km uit zijn graatmagere karkas zal peuren. Alleen de godinnen van het pech-en ongemaklot kunnen voor een 5e Tourzege nog een stokje steken.

Sonsbach Allstars 26 oktober 2018 om 08:39

Wat een nietszeggende reactie van Froome. Ik heb zijn antwoorden nog eens gelezen; surrealistisch gewoon. Voortaan maar overslaan met interviewen. Z’n vrouw geeft leukere antwoorden.

lnnrt 26 oktober 2018 om 10:46

Klimmen op grote hoogte, dat lijkt me iets voor de Columbianen. Jammer dat de beste daarvan bij hem in de ploeg rijdt. Dat worden hoogstwaarschijnlijk weer twee Sky’s op het podium.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.