Coach Denise Betsema gaat damesteam Marlux-Bingoal leiden
©Photopress.be
maandag 18 februari 2019 om 17:24

Coach Denise Betsema gaat damesteam Marlux-Bingoal leiden

Interview Veldrijdster Denise Betsema heeft haar contract bij Marlux-Bingoal verlengd tot eind 2023. Ook haar coach Tom De Kort werd bij de deal betrokken. “Ik zal me in de toekomst bezighouden met het begeleiden van een – uitgebreidere – dameskern onder de vleugels van de ploeg”, vertelt De Kort aan WielerFlits.

“Teammanager Jurgen Mettepenningen weet hoe ik met Denise Betsema werk”, begint De Kort zijn verhaal. “Hij weet ook hoe ik in het verleden Laura Verdonschot heb getraind. De manier van coachen bevalt hem. Het team wil zijn dameskern nu uitbreiden en mij de verantwoordelijkheid geven om die te leiden.”

De idee achter de uitbreiding heeft alles te maken met de groeiende populariteit van het damesveldrijden. “Logisch”, weet De Kort. “De sponsors zijn in de wolken met de prestaties van zowel Denise als Laura Verdonschot en de extra aandacht die het team dankzij hen krijgt. De wedstrijden komen rechtstreeks op tv, inclusief voor- en nabeschouwingen. En met Denise hebben ze het voorbij seizoen geproefd van het succes. Begrijpelijk dat de ploeg daar verder werk wil van maken.”

Specifieke aanpak
Marlux-Bingoal is uiteraard niet het eerste crossteam dat meer focust op de dames. “Maar bij de meeste Belgische crossteams begeleiden de ploegleiders zowel de mannen als de vrouwen. Terwijl voor de dames toch een andere aanpak geldt. Ze zijn van nature uit minder explosief, hebben iets minder kracht. Daar moet je rekening mee houden bij het opmaken van de trainingsschema’s. Voorts hamer ik op hogere trapfrequenties. Als je ziet welke vooruitgang Denise het voorbije seizoen gemaakt heeft, kan je toch stellen dat mijn aanpak loont.”

Doel is vanaf september de kern uit te breiden. “Wij zijn nog in het beginstadium. De beslissing is genomen, maar pas nu kunnen we starten we met de praktische uitwerking. We hebben al enkele namen in onze gedachten, maar spraken voorlopig met niemand. Daarvoor is het nog te vroeg.”

“Denise heeft nog werkpuntjes”

Wordt Denise Betsema in de toekomst nog beter? “Ja”, is De Kort overtuigd. “De stap die ze dit jaar heeft gezet, kan ze uiteraard nooit meer zetten. Onmogelijk. Maar ze heeft wel nog werkpunten. Zo springt ze nog niet op de ideale manier op de fiets na een looppassage. Ze ‘ploft’ nog te veel in het zadel, terwijl ze bij het opspringen een voorwaartse beweging moet maken. Dat heeft echter tijd nodig. Ook crosstechnisch kan het nog beter. En dan is er nog het tactische aspect. Bij het mountainbiken – haar oorspronkelijke discipline – was het kwestie van zo hard mogelijk op de pedalen te duwen. In het veldrijden gaat het er meer tactisch aan toe. Die ervaring mist ze nog. Maar het leuke aan Denise is dat ze enórm snel leert. Ja, er kunnen nog een paar procenten bij tegen volgende winter.”

Eén nadeel, Betsema is voor en na elke wedstrijd drie uur onderweg van en naar huis. “Slopend”, noemt De Kort dat. “Maar Denise is honkvast in Texel en denkt in geen geval aan verhuizen. Ze woont zó graag op dat eiland… In de toekomst proberen we er wel voor te zorgen dat ze daags voor de wedstrijd al de verplaatsing kan maken. Zo kan ze nog meer uitgerust aan de start staan.”

©Photopress

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.