Cooke wereldkampioene bij vrouwen
zaterdag 27 september 2008 om 16:43

Cooke wereldkampioene bij vrouwen

Nicole Cooke is wereldkampioene wielrennen geworden. De Engelse kwam in de laatste meters over onze landgenoot Marianne Vos heen. De Duitse Judith Arndt werd derde. Chantal Beltman was de tweede Nederlander in de uitslag. Ze sprintte in het peloton naar een twaalfde plek.

Al vroeg in de wedstrijd reed een flinke kopgroep weg met daarin: Kristin Armstrong (Verenigde Staten), Angela Brodtka, Charlotte Becker en Luise Keller (Duitsland), Diana Ziliute en Jolanta Polikeviciute (Litouwen), Monia Baccaille (Italie), Elizabeth Armitstead (Groot-Brittannie), Maryline Salvetat (Frankrijk), Grace Verbeke (Belgie), Anna Sanchis (Spanje), Nikki Egyed (Australie) en Morfin (Mexico). Van de grote wielerlanden ontbraken Nederland, Rusland en Zweden in dit gezelschap.

Mede door het werk van de Nederlandse vrouwen bleef de voorsprong van de groep niet groeien, maar hij werd ook niet bijgehaald. Toen op een gegeven moment Nikki Egyed uit de kopgroep wegreed bleef men elkaar aankijken en zo kon het ongeveer 30-koppige peloton weer aansluiten. Hierin zaten voor Nederland Marianne Vos, Mirjam Melchers en Chantal Beltman.

Vos sprong weg en haalde Egyed bij op de laatste beklimming. In haar kielzog kwamen de Zweedsen Suzanne Ljungskog en Emma Johansson, de Britse Nicole Cooke en de Duitsen Judith Arndt en Trixie Worrack mee, maar door materiaalpech kon Ljungskog het vergeten. Zowat ieder lid van het groepje probeerde weg te rijden, maar uiteindelijk kwam het toch op een sprintje aan. Vos kwam uit de rug van Arndt, maar had niet genoeg kracht om het tot de finish door te trekken. Nicole Cooke timede beter en versloeg haar op de finish.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.