Cookson: “Motoren hebben bepaalde functie, zonder hen geen koers”
foto: Sirotti
woensdag 30 maart 2016 om 15:04

Cookson: “Motoren hebben bepaalde functie, zonder hen geen koers”

UCI-voorzitter Brian Cookson heeft in een open brief gereageerd op de dood van Antoine Demoitié en alle commotie die daarna volgde. “Ik neem deze commentaren serieus en voel dat ik de plicht heb om te antwoorden”, schrijft hij op de website van het wielerorgaan.

Wachten op feiten
De Britse preses verzekert dat de UCI lessen trekt uit het specifieke voorval waarbij Demoitié om het leven kwam, maar ook aan alle voorgaande situaties waarbij renners de voorbije maanden gewond raakten. “Het is hierbij belangrijk geen conclusies te trekken zonder alle feiten te kennen. Op basis van de eerste verslagen blijkt dit incident niet zo eenvoudig te zijn zoals velen lijken te denken. Laten we wachten tot alle feiten bekend zijn voordat we een individu of organisatie als schuldige aan te wijzen.” De beschuldigende vinger ging de voorbije dagen vooral naar de grote motorkaravaan in een wielerkoers, die de UCI volgens menigeen drastisch moet inkorten.


[poll id=”205″]


Foutieve constateringen
“Complexe problemen hebben complexe oplossingen”, gaat Cookson verder. “Wegwielrennen kan niet plaatsvinden zonder motoren, auto’s en andere voertuigen, vaak in de buurt van grote menigtes. Zij zijn er met een bepaalde functie. Zoveel mensen hebben hun mening geventileerd na de recente tragedie, waarbij men gelooft dat de motard in kwestie voor televisie werkte of een fotograaf bij zich had. Dat was niet het geval. Het betrof ook niet een onervaren motard of een bestuurder die roekeloos inhaalde. Als je oplossingen probeert te vinden, moet je het probleem goed omschrijven. Dat is het punt dat ik probeer te maken.”

Nalatenschap van Demoitié
Cookson onderstreept vervolgens het belang van veiligheid voor de renners. Volgens de Brit staat dit hoog op de agenda bij het grootste mondiale wielerorgaan. “De komende weken zal de UCI zijn werk voortzetten, met het oog op veiligheid bij het koersen. Ik verwacht dat er reglementaire veranderingen en andere aanbevelingen voor het gedrag van de betrokkenen zullen volgen. Maar regels en aanbevelingen kunnen alleen maar menselijk gedrag beïnvloeden. We dragen allen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onszelf en van de mensen om ons heen. Misschien zal onze sport op die manier een nalatenschap hebben die Antoine Demoitié verdient.”

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
31 maart 2016 09:12
Ik ben eigenlijk meer benieuwd wat echt de invloed van Cookson kan zijn in bv een ASO wedstrijd.
Na Hoogerland is er ook niet veel veranderd, buiten dat de ASO en zeer arrogante houding erop na hield

Om te reageren moet je ingelogd zijn.