Cookson pleit voor straf entourage Van den Driessche
foto: Sirotti
donderdag 12 mei 2016 om 08:48

Cookson pleit voor straf entourage Van den Driessche

Als het aan UCI-voorzitter Brian Cookson ligt, ontkomt de entourage van Femke Van den Driessche niet aan haar straf. “Ik denk niet dat het hier al stopt voor haar entourage. Laat het mij zo zeggen: ik kan me niet voorstellen dat die jongedame dit in haar eentje heeft gedaan.”

Gevolgen voor anderen die erbij betrokken zijn
Kristof De Saedelaar is de advocaat van Van den Driessche, maar voor hem komt het nieuws uit de lucht vallen. Cookson klinkt op zijn beurt in Het Nieuwsblad vastberaden. “Als blijkt dat andere mensen betrokken zijn bij de fraude, dan kunnen er ook voor hen gevolgen zijn. Indien nodig verwijzen wij hen dan door naar de Belgische federatie”, aldus Cookson. Veldrijdster Van den Driessche was in januari de eerste wielrenster ooit waarbij mechanische doping werd vastgesteld, tijdens het WK Veldrijden.

Geschorst met terugwerkende kracht
Twee weken geleden hoorde de 19-jarige Belgische dat zij voor zes jaar werd geschorst, haar resultaten gestript werden en ze bovendien een geldboete van 20.000 Zwitserse Frank moest betalen. Opvallend is dat de straf met terugwerkende kracht ingegaan is op 11 oktober 2015, de dag van de veldrit in Ronse. Het zou kunnen betekenen dat de UCI al vanaf dat moment weet had van Van den Driessche’s capriolen, zoals reeds besproken in WielerFlits Live #14. Of dat ook daadwerkelijk zo is, staat ongetwijfeld in de reasoned decision rondom de strafzaak. Die tekst moet de UCI nog openbaar maken.

Fragment over Van den Driessche in WielerFlits Live #14

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2016 08:54
Terecht
12 mei 2016 08:55
zinloos zijn genoeg gestraft. Hebben geen mogelijkheid meer om iets te betekenen in de wielersport.
verspilde moeite, spendeer die energie aan belangrijkere zaken
12 mei 2016 08:55
Onbewijsbaar
12 mei 2016 08:57
Wie weet, hoe ze onder druk is gezet om het motortje er in te laten zetten. En wie weet, wat daar allemaal nog uit rolt. Kunnen ze zo de elektromotormaffia oprollen.
12 mei 2016 09:05
Het schijnt dat hun tuinman op een elektrische fiets de batterijen voor de motortjes naar de wedstrijden bracht.
12 mei 2016 09:08
Wil statement maken maar gaat verder weer niets gebeuren. Zal ook niets meer toevoegen aan de bestrijding van het risico/probleem dat er zeker is.
12 mei 2016 09:08
Nou nou nou, hij zou zich beter met andere zaken bezig houden, wat een symboolpolitiek, bah..
Als Femke VDD een Russin was geweest, was ze ermee weg gekomen, dat zegt genoeg!
Hoe willen ze dit bewijzen trouwens?! Of is er een filmpje van papa die de motor inbouwt, zoals er ook een filmpje is wanneer hij vogels steelt?
Wat ik overigens wel triest voor Femke vind, is dat er niemand is opgestaan die heeft gezegd: 'zij heeft dit niet alleen gedaan, ik/wij hebben dit bedacht en uitgevoerd', maar waarschijnlijk hoopten ze op vrijspraak..
12 mei 2016 09:12
@wheely:

De tuinman dan ook maar levenslang schorsen. Nooit meer een gazon maaien. Dat zal hem leren!
12 mei 2016 09:15
En toch vind ik het terecht dat ook de mensen eromheen worden gepoogd te pakken. Zoals cookson al zegt: dat ze alleen heeft gehandeld is zeer onwaarschijnlijk. Dus waarom zou zij alleen moeten zitten?
12 mei 2016 09:18
Tjonge tjonge laat deze relatieve kleine vis toch met rust en ga achter de grote aan (eentje wat dicht bij jou zit ) .oh nee kan niet zoontje zit in die ploeg
12 mei 2016 09:27
Op zich weinig mis met een doortastende aanpak van valsspelers, maar als ze die alleen maar durven toepassen op kleine en zwakke slachtoffers, dan zou ik er toch een vééééél minder grote bek over opzetten.
12 mei 2016 09:59
@Kingstown
met een ouderwetse handmaaier zonder motortje mag toch nog wel ;)

on:
en de entourage bij doping fraudeurs?????
deze wel met rust laten ;)
12 mei 2016 10:21
Dat had een goed idee geweest als Van den Driessche het fietsverbod had gekregen en de omringende staf (als dat al bewezen kan worden) de financiële straf hadden gekregen.
Nu lijkt het me zinloos, ik neem aan dat de ouders haar financieel toch al wel zullen helpen, dus zijn ze al gestraft.
Welk reglement is hier eigenlijk van toepassing als ze als entourage niet de ploeg, maar de ouders bedoelen?
12 mei 2016 10:21
Van den Driessche kan toch een verklaring hebben afgelegd, waar zij de betrokkene personen heeft genoemd ? Zou toch niet zo raar zijn en sterk bewijs.
12 mei 2016 10:33
Voor welk vergrijp zou entourage gestraft kunnen worden? Het is toch niet illegaal om een motor in een fiets te plaatsen?! Het word pas strafbaar voor femke als zij die fiets in wedstrijdverband gebruik en kennelijk ook als die in de materiaalpost staat. Maar ik heb echt geen flauw benul hoe je die entourage zou willen straffen. Enkel de ouders omdat ze femke financieel wel zullen bijstaan.
12 mei 2016 10:35
.....volgens mij loopt de hele profwielrencaravaan VOL met mensen die 'gewone doping' mede mogelijk gemaakt hebben/ maken/ gefaciliteerd hebben/ aangemoedigd hebben; gaat hij die ook aanpakken?
12 mei 2016 10:36
Het gezegde een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen gaat ook niet meer op, het spierinkje vangen heeft prioriteit in dezer dagen.
12 mei 2016 10:58
@Schipperaar volgens mij is Cookson wel aan het vissen, maar lukt het hem maar niet die grote vis aan de haak te slaan, vermoedelijk gebruikt hij niet het goede aas;)
12 mei 2016 11:21
Het voelt enorm krom aan alle kanten.

Een motor in een fiets plaatsen is an sich niet strafbaar. Voor de burgerrechter al sowieso niet. Ze zullen Cookson aan zien komen. lol. In welke mate je een entourage sportrechtelijk kunt straffen is me al helemaal onduidelijk. Mag vader dan ook nooit meer wielrennen? Nou poeh. Dat zal indruk maken.

Een dokter die illegale middelen verstrekt is ook voor de wet strafbaar, maar dit is puur een sport technisch verhaal. Het komt me vooral over als spierballentaal om te laten zien dat men er bovenop zit en doortastend is. Leuk dat soort goedkope rethoriek, maar imdrukwekkend is het allemaal niet.
12 mei 2016 11:43
Fraude is wel strafbaar en aanzetten tot fraude ook. Ik vind het niet meer dan normaal dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om het management van een team te betrekken in de straf.

Dit mag van mij ook doorwerken in dopingzaken, waarin individuele sporters nu als enige gestraft worden, maar het management verantwoordelijk is voor het gebruik. Helaas is de bewijslast hier een grote factor zoals bijvoorbeeld in de zaak van Rasmussen tegen Rabobank.
12 mei 2016 11:46
Wat ik vooral niet begrijp is dat Cookson hier zoveel aandacht aan besteedt en hier roept dat alle valsspelers moeten worden gestraft, terwijl zijn methode van motoren opsporen schijnbaar verre van perfect lijkt te zijn. Je doel moet toch zijn alle valsspelers te vangen, zij is al gepakt, dus hier prioriteit op leggen lijkt me niet zo belangrijk.
12 mei 2016 13:30
Wel grappig dat aan de linkerzijde van deze pagina een advertentie van de mediamarkt staat voor een e-bike. 'Kom zonder zweetoksels op je werk aan!' 'Altijd wind mee!'
12 mei 2016 13:41
Die reclame is gebaseerd op je eigen internetgebruik, dus stiekem heb je waarschijnlijk zelf lopen zoeken naar een e-bike. Laat Cookson het maar niet merken...
12 mei 2016 13:45
En zal er ook worden doorgepakt bij dat nieuwsbericht van de motortjes tijdens de strade bianchi, of is dit al 'veilig' in de doofpot gestopt?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.