García snelste van favorietengroep in California, Nieuwenhuis vierde
foto: Cor Vos
vrijdag 17 mei 2019 om 00:07

García snelste van favorietengroep in California, Nieuwenhuis vierde

Iván García heeft de vijfde etappe van de Tour of California gewonnen. De 23-jarige Spanjaard van Bahrain Merida was de beste van een favorietengroep die overbleef na een venijnige klim vlak voor finishplaats Ventura. Hij wist Maximiliano Richeze (Deceuninck-Quick-Step) te verslaan in de sprint. Tejay van Garderen blijft leider.

Sterke kopgroep
Een kopgroep van twaalf maakte zich los van het peloton tijdens de etappe. Nadat eerst Michael Schar, Neilson Powless, Davide Ballerini en Toms Skuijns ontsnapten, sloten ook Leonardo Basso, Lennard Hofstede, Jasper Philipsen, Brandon McNulty, Tim Declercq, Peter Sagan, Cees Bol en Alex Hoehn aan. Het verschil werd door het peloton klein gehouden.

Declercq als een tractor
Met Ventura in zicht probeerde Declercq zijn motor te gebruiken om het peloton te verrassen. Ondanks de harde wind langs de kust (veel tegenwind) hield de Belg het lang vol. Het peloton heeg in zijn nek en pakte Declercq op het steile slotklimmetje. Deze heuvel was 900 meter lang aan 9% en had de top op vijf kilometer van de streep.

Bennett demarreert op slotklim
Zdeněk Štybar nam het commando over aan kop namens Deceuninck-Quick-Step. De Tsjech plaatste een venijnige versnelling, maar wist niet als eerste over de top te komen. Sergio Higuita (EF Education First) demarreerde met George Bennett (Jumbo-Visma) in zijn wiel. Zij pakten op de top daarmee en passent ook nog bonificatieseconden mee.

Tegenwind brengt alles bij elkaar
In de technische en razendsnelle afdaling nam Bennett de kop. De Nieuw-Zeelander wist dat hij tijd moest goedmaken op zijn concurrenten, nadat hij de slag had gemist in de etappe naar South Lake Tahoe. Higuita weigerde over te nemen in de slotfase, waardoor al het werk op de schouders van Bennett kwam te liggen. Het ging niet hard genoeg, want een achtervolgend vijftal kon terugkeren. Door de harde tegenwind sloot ook nog een andere groep aan.

Sprint van favorietengroep
Een nieuwe speldenprik van Bennett, vlak voor de slotkilometer, had geen resultaat. Hierdoor kwam het aan op de sprint. Argentijns kampioen Maximilian Richeze ging als eerste de sprint aan, maar hij had geen rekening gehouden met de tegenwind. Iván Garcia profiteerde daar optimaal van. De Spanjaard kwam uit Richezes wiel en pakte de ritzege. Jonge Nederlander Joris Nieuwenhuis (Team Sunweb) sprintte naar de vierde plek.

Het is voor de 23-jarige García zijn eerste profzege, en dat direct in een WorldTour-koers. Hij staat de boek als een talentvolle renner die beschikt over een goede sprint en kwaliteiten die hem kansrijk maken in de Vlaamse klassiekers.


Bij de vrouwen is de Tour of California ook begonnen: Anna van der Breggen won de openingsetappe. Lees hier het verslag van die etappe.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.