Daryl Impey wint sprint van elitegroep na Corkscrew Road
foto: Cor Vos
vrijdag 18 januari 2019 om 04:58

Daryl Impey wint sprint van elitegroep na Corkscrew Road

De vierde etappe in de Tour Down Under 2019 is ten prooi gevallen aan titelverdediger Daryl Impey. De 34-jarige Zuid-Afrikaan van Mitchelton-Scott won de sprint van twintig renners die overbleven na de beklimming van Corkscrew Road. Klassementsleider Patrick Bevin eindigde als tweede, net voor Luis León Sánchez.

Met zo’n 26 graden Celsius op de thermometer, was het donderdag een stuk aangenamer voor de renners dan de hoge temperaturen van eerder deze week. Het moedigde alvast zes renners aan om het hazenpad te kiezen. De eerder deze week gevallen Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale), rasaanvaller Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida), Miles Scotson (Groupama-FDJ), Jasha Sütterlin (Movistar) en Nicholas White (UniSA-Australia) bundelden de krachten. Dat kon rekenen op goedkeuring van het peloton, dat meteen liet begaan.

CCC onderhield in de meute het tempo in functie van Bevin, de eigenaar van de rode leiderstrui. Toen de maximale voorsprong van het zestal met tachtig kilometer te gaan ruim boven de vijf minuten lag, besloten Astana en Mitchelton-Scott het tempo in het peloton te verhogen. De bonus van de zes voorop smolt als sneeuw voor de zon. De weergoden waren de heren coureurs dus goed gezind, maar met nog dik vijftig kilometer voor de wielen werden de renners wel getrakteerd op een kleine regenbui. Sommigen koersten daarna wat nerveus; ondertussen was de voorsprong van de leiders minder dan drie minuten.

Showdown op Corkscrew Road
Het was wachten tot Corkscrew Road, een lastig klimmetje in de laatste tien kilometer. Voorop vielen De Gendt en Scotson aan in aanloop naar de helling. Na diverse schermutselingen bleven Pernsteiner en local boy Scotson vooraan over. Rémi Cavagna probeerde ondertussen de oversteek te maken, maar hij werd snel tot de orde geroepen door het peloton. Daar bepaalde Sky met Dylan van Baarle het tempo. Toen ook de laatste twee vroege vluchters in hun kraag gegrepen werden, opende Wout Poels de debatten onder de favorieten voor eindwinst. Enkel George Bennett, Richie Porte en Michael Woods hadden een antwoord.

De Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma rondde als eerste de top, gevolgd door de andere drie. In de achtervolging probeerde Chris Hamilton (Team Sunweb) de oversteek te maken, maar hij begon uiteindelijk aan een chasse patat. In de technische afdaling naar de finish flirtten de koplopers een aantal keer met een valpartij. Ondanks de risico’s die ze namen, bracht Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) net voor de vod van de laatste kilometer alles terug samen. Exact twintig renners mochten strijden om dagwinst, waarin Impey met een fietslengte won voor Bevin. In het nieuwe klassement scheiden zeven seconden beide renners.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.