Deense belofte geschorst wegens dopinggebruik
foto: Cor Vos
dinsdag 8 januari 2019 om 17:57

Deense belofte geschorst wegens dopinggebruik

Mattias Skjelmose is de komende maanden geschorst door de internationale wielerunie UCI. De 18-jarige Deen – die te boek staat als een talent – werd in mei 2018 betrapt op Methylhexanamine. Volgens de Deense wielerfederatie had Skjelmose echter niet de intentie om vals te spelen.

Methylhexanamine is een stimulerende stof, die kan voorkomen in neussprays. Het zou de alertheid verhogen, en daarmee de vermoeidheid van de atleet verminderen. Volgens Morten Anderson – de persverantwoordelijke van de Deense wielerfederatie DCU – gaat het echter om een “administratieve schorsing.”

Vervuild voedingssupplement? 
“Er is een verschil tussen onbedoeld een verboden substantie innemen en daadwerkelijk vals spelen”, klinkt het vanuit de bond. “Wellicht is het te wijten aan een vervuild voedingssupplement.” Anderson laat weten dat de UCI een brief heeft gestuurd. Hierin geeft de internationale wielerunie aan dat ze inderdaad geloven dat het niet de intentie was van Skjelmose om vals te spelen.

Toch ziet de wielerfederatie zich genoodzaakt om de Deen voor tien maanden te schorsen. Skjelmose testte positief op 26 mei, tijdens de Tour du Pays de Vaud. De Deen wist één dag later uiteindelijk de hoog aangeschreven Zwitserse rittenkoers te winnen. Aangezien de schorsing al is ingegaan op 7 juli 2018, mag Skjelmose tot 6 mei van dit jaar geen koersen rijden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.