Dit gebeurde er in de wielerwereld op 24 mei

zondag 24 mei 2020 om 16:00
Dit gebeurde er in de wielerwereld op 24 mei

Een periode zonder wielerwedstrijden geeft ons de gelegenheid om de geschiedenisboeken in te duiken. In de rubriek ‘WielerFlits Retro’ halen we dagelijks herinneringen op aan wat er op deze dag in het verleden gebeurde. We duiken in ons archief en nemen jullie mee naar memorabele momenten uit de wielerhistorie. Vandaag: Wat gebeurde er in de wielerwereld op 24 mei?

2007: Dubbelslag Di Luca in rit naar Briancon

Di Luca gooit zijn handen in de lucht – foto: Cor Vos

Danilo di Luca had in zijn carrière al meerdere etappes gewonnen in de Giro d’Italia. Maar het eindklassement winnen? Nee, dat was hem nog niet gelukt. Tot 2007. In dat jaar kon Di Luca zich in Milaan als winnaar van de Giro d’Italia tonen aan de wielerwereld. De Killer van Spoltore was de gehele ronde dik in orde, want Di Luca reed al na twee dagen in de roze trui. De trui werd nog even vergeven aan Marco Pinotti, maar in de twaalfde etappe nam Di Luca hem weer definitief over. In Briancon won de Italiaan zijn tweede etappe door Gilberto Simoni en Andy Schleck voor te blijven. Op dat moment werd duidelijk dat hij de topfavoriet was om de Giro d’Italia te winnen.

Uitslag twaalfde etappe Giro d’Italia 2007


2011: Contador zet in tijdrit concurrenten verder op achterstand

Contador op weg naar een nieuwe zege – foto: Cor Vos

De zege van Alberto Contador in de Giro d’Italia van 2011 is hem weliswaar ontnomen door een dopingschorsing, maar dat betekent niet dat we zijn heerschappij in deze ronde zijn vergeten. El Pistolero had in deze Giro d’Italia van zijn concurrenten niets te vrezen, zo bleek ook in de klimtijdrit naar Nevegal. Contador, gehuld in de roze trui, reed in de tijdrit voornaamste concurrenten Michele Scarponi en Vincenzo Nibali op meer dan een halve minuut. Zijn voorsprong bedroeg toen al meerdere minuten. En zo was de Giro d’Italia dus al voortijdig beslist.

Uitslag zestiende etappe Giro d’Italia 2011
Verslag WielerFlits


2013: Vincenzo Nibali wint in de sneeuw

Een rit die bij velen nog op het netvlies staat gebrand – foto: Cor Vos

Het weer heeft geregeld de Giro d’Italia bepaald. In geen andere grote ronde kan het zulk slecht weer worden als in de Giro d’Italia. Vincenzo Nibali kan er over meepraten. De Italiaan boekte zijn eerste Girozege in barre omstandigheden. In de twintigste etappe naar Tre Cime de Lavaredo op meer dan 2300 meter hoogte reed de Italiaan door een heuse sneeuwstorm naar zijn derde etappezege. Naaste concurrenten Rigoberto Uran en Cadel Evans waren niet in staat om de Italiaan te volgen. Uran werd vierde, Evans zelfs veertiende.

Uitslag twintigste etappe Giro d’Italia 2013
Verslag WielerFlits


2015: Landa de sterkste op Madonna di Campiglio

Landa wint zijn eerste Girorit – foto: Cor Vos

Mikel Landa was niet te stoppen in de vijftiende en zestiende etappe van de Giro d’Italia vijf jaar geleden. Eerst zegevierde de Bask in Madonna di Campaglio, een dag later in Aprica. Het betekende de grote doorbraak van Landa, die als derde in het algemeen klassement zou eindigen. Op de zware klim naar Madonna di Campaglio werd Landa uitstekend voorgeleid door het treintje van Astana, waarna de Bask op drie kilometer van de meet zijn aanval plaatste. Alleen Yuri Trofimov, Alberto Contador en Fabio Aru konden volgen, maar uiteindelijk zouden ook zij kraken.

Uitslag vijftiende etappe Giro d’Italia 2015
Laatste kilometers vijftiende etappe Giro d’Italia 2015
Verslag WielerFlits


2016: Valverde klopt rozetruidrager Kruijswijk in Andalo

Kruijswijk moet zijn hoofd buigen voor Valverde – foto: Cor Vos

Alejandro Valverde won in 2016 de zestiende etappe van de Giro d’Italia voor Steven Kruijswijk, die op dat moment onbedreigd op de eindoverwinning leek af te stevenen. Zijn voorsprong na deze etappe bedroeg immers drie minuten op nummer twee Esteban Chaves. We weten uiteindelijk allemaal hoe dat afliep. Maar op deze dag vier jaar geleden was het wel Kruijswijk die een uitzonderlijke Valverde kon volgen. El Imbatido was op zeventien kilometer van de meet ten aanval getrokken, waarna hij naast Kruijswijk ook Ilnur Zakarin met zich had meegekregen. In Andalo was Valverde vervolgens niet geheel verrassend de snelste.

Uitslag zestiende etappe Giro d’Italia 2016
Samenvatting zestiende etappe Giro d’Italia 2016
Verslag WielerFlits


En verder…

2001: Ivan Quaranta wint nieuwe Girorit
2002: Denis Lunghi soleert naar winst in Chieti
2003: Simoni onhoudbaar op Alpe Pampeago
2004: Petacchi niet te kloppen in San Vendemiano
2006: Piepoli klimt naar zege op Furkel Pass
2008: Sella boekt eerste van drie ritzeges
2012: Guardini wint snelste Girorit ooit
2014: Battaglin wint in Oropa na comeback
2017: Pierre Rolland wint in Canazie
2018: Schachmann breekt door met ritwinst in Prato Nevoso
2019: Zakarin de beste in bergetappe naar Ceresole Reale

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.