Drie sprintkansen voor Kopecky, Wiebes, Kool en Van Empel in RideLondon Classique
foto: Cor Vos
donderdag 23 mei 2024 om 07:08

Drie sprintkansen voor Kopecky, Wiebes, Kool en Van Empel in RideLondon Classique

De RideLondon Classique kan dit seizoen rekenen op een indrukwekkend sprintersveld. Wereldkampioene Lotte Kopecky staat vanaf vrijdag aan de start, maar heeft met Lorena Wiebes een pure sprintster aan haar zijde tijdens de drie vlakke etappes in en om Londen. Kan de trein van SD Worx-Protime daar afrekenen met Charlotte Kool? WielerFlits kijkt vooruit op de Britse rittenkoers.

Jarenlang was de RideLondon Classique een eendagskoers in de Women’s WorldTour, gewonnen door Kirsten Wild (2016 en 2018), Coryn Rivera (2017) en Lorena Wiebes (2019). Na twee afgelaste corona-edities keerde de wedstrijd terug op de kalender als driedaagse. In 2022 was er een clean sweep voor Wiebes, die alle etappes én het eindklassement won. Het jaar daarop pakte Charlotte Kool de eindzege na twee ritzeges.

In 2024 staan er opnieuw drie vlakke etappes op het programma. De start is ten noorden van Londen in Saffron Walden, waar de etappe start die in oostelijke richting trekt richting Colchester. De tweede rit vindt plaats ten noordoosten van Londen, met start en finish in Maldon en 12 kilometer voor de meet nog North Hill (900 meter aan 6,2%). Afgesloten wordt met een criterium in het centrum van Londen en met de finishstreep op The Mall, recht voor Buckingham Palace. Daar lag in 2012 ook de finish van de olympische wedstrijden.

Wie biedt tegenstand aan Kopecky en Wiebes?
Kijkend naar de favorieten valt natuurlijk SD Worx-Protime op, dat met Lotte Kopecky en Lorena Wiebes start. Zij worden ondersteund door Barbara Guarischi, Femke Markus, Elena Cecchini en Christine Majerus. Hun grootste concurrente had Elisa Balsamo geweest, maar zij viel onlangs hard in de Ronde van Burgos. Lidl-Trek liet woensdag weten dat Balsamo met succes is geopereerd aan haar gebroken neusbotten en handblessure. De Italiaanse staat daardoor voorlopig langs de kant.

Titelverdediger Charlotte Kool is er wel bij met haar sprinttrein van dsm-firmenich PostNL. Zij won vorig jaar dus nog twee etappes en wacht dit jaar nog op haar eerste zege. Vanuit Nederlands oogpunt is ook het VolkerWessels-duo Sofie van Rooijen en Scarlett Souren interessant om in de gaten te houden. Namens Visma | Lease a Bike doet ook Fem van Empel mee, maar voor de sprints lijkt Nienke Veenhoven de aangewezen renster.

Andere sprintsters om in de gaten te houden zijn Martina Fidanza (Ceratizit-WNT), Letizia Paternoster (Liv AlUla Jayco), Maria Giulia Confalonieri, Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobility), Daria Pikulik (Human Powered Health) en Ally Wollaston (AG Insurance-Soudal),

Charlotte Kool won vorig jaar de RideLondon Classique, maar dit jaar staat ze nog op nul zeges – foto: Cor Vos

flag-gb RideLondon Classique 2024 (24-26 mei)
Etappe 1: Saffron Waldon – Colchester (159 km)
Finish rond 17.00 uur, Nederlands-Belgische tijd

Etappe 2: Maldon – Maldon (143 km)
Finish rond 16.30 uur, Nederlands-Belgische tijd

Etappe 3: Londen – Londen (91 km)
Finish rond 19.30 uur, Nederlands-Belgische tijd

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.