Dries Van Gestel verklaart doorbraak: “Zit nu veel comfortabeler op de fiets”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
vrijdag 12 augustus 2022 om 08:15

Dries Van Gestel verklaart doorbraak: “Zit nu veel comfortabeler op de fiets”

Interview Met Peter Sagan kregen ze bij TotalEnergies dit jaar een kopman waarvoor iedereen het beste van zichzelf kon geven, maar toch rijdt Dries Van Gestel zich meer dan ooit in de kijker. In het Circuit Franco-Belge weer van dat: tweede na Alexander Kristoff, maar de Kempenaar hoor je daar niet over klagen.

Winst in de Ronde van Drenthe, derde in Gent-Wevelgem, zesde in Kuurne-Brussel-Kuurne, en achtste op het BK: Van Gestel rijdt zijn meest regelmatige seizoen ooit. “Klopt. De afgelopen jaren heb ik een paar keer laten zien dat ik sterk was en potentieel had, maar ik was nooit constant genoeg. Na een goede prestatie was ik vaak iets te fragiel en voelde ik dat de benen niet meer draaiden. Nu loopt het allemaal veel vlotter. Ik voel mezelf veel beter, op én naast de fiets.”

De factor Sagan
Misschien wel met dank aan kersvers kopman Peter Sagan, die fietsenmerk Specialized bij de ploeg binnenloodste. “Vorige winter hebben we bij Specialized een bikefit laten doen, en daar zijn wel een paar dingen uitgekomen die mij comfortabeler doen fietsen. Ik gebruik nu ook een ander type zadel. Dat lijken misschien banale zaken, maar in de praktijk maakt dat een groot verschil voor mij.”

“Ik zit nu veel minder gewrongen op de fiets. Wat maakt dat ik gemakkelijker diep kan gaan tijdens de koers dan andere jaren. Toen zou ik in bepaalde situaties misschien iets sneller genoegen hebben genomen. Zo van: het zal wel goed zijn. Nu vind je dat laatste beetje extra kracht. Dat is ook een mentale klik geweest die een rol speelt”, legt Van Gestel uit.

Van Gestel won dit voorjaar de Ronde van Drenthe – foto: Cor Vos

Het is ironisch: voor aanvang van het seizoen beweerden kwatongen dat de kansen van vrijbuiters als Van Gestel zouden slinken na de komst van superster Peter Sagan. “Het is juist omgekeerd. Als je iemand rondom jou krijgt die zowat alles gewonnen heeft wat er te winnen valt, doet dat veel met de motivatie. Iedereen leek wel een boost te krijgen. Turgis werd tweede in San Remo, ik derde in Gent-Wevelgem. We wonnen in Parijs-Nice. En die goede start bleef de ploeg maar doortrekken. Nog steeds.”

Van Gestel had een belangrijk aandeel in die successen, en daarvoor werd hij beloond met een nieuw contract tot 2024. “De ploeg apprecieerde het enorm dat ik tijdens de voorjaarsklassiekers altijd mijn ding heb gedaan en mij altijd heb ingezet. Zelf vond ik die situatie ook ideaal. Ik moest dan ook niet lang twijfelen toen Jean-René Bernaudeau me vertelde dat hij mij graag langer zou houden.”

EK in München
Komend weekend rijdt de Kempenaar niet in een truitje van TotalEnergies, maar wel van de Belgische ploeg op het EK op de weg in München. “Fijn dat de bondscoach aan mij heeft gedacht, want het is altijd een eer om met de nationale ploeg op pad te zijn. In 2018 was ik er al eens bij in Glasgow, en nu hebben we met Merlier weer een van de snelste mannen mee. Iemand die back to back ritten in de Giro en Tour heeft gewonnen, daar kan je op bouwen.”

Nog meer kansen voor eigen rekening volgen de weken daarna. “Heel het najaar zit nog samengebald met koersen zoals het Circuit Franco-Belge. We beginnen met de Schaal Sels en de Druivenkoers, en vanaf september zijn er nog meer koersen in eigen land. Ik hoop dat ik daar de goede lijn van de afgelopen maanden nog door kan trekken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.