Duivels dilemma voor Jumbo-Visma: wie vervangt Robert Gesink in de Giro?
foto: Cor Vos
maandag 29 april 2019 om 14:03

Duivels dilemma voor Jumbo-Visma: wie vervangt Robert Gesink in de Giro?

Robert Gesink staat minimaal zes tot twaalf weken aan de kant met een bekkenbreuk en een gebroken sleutelbeen. Verschrikkelijk voor de renner zelf en sportief gezien een fikse streep door de rekening voor Jumbo-Visma. Gesink was namelijk van vitaal belang voor de ploeg in de jacht op de eindzege in de Giro d’Italia door kopman Primož Roglič. Wie vervangt hem? WielerFlits zet de opties op een rij.

Botte pech en de loopbaan van Robert Gesink lopen hand in hand met elkaar. De 32-jarige klimmer kreeg ontelbaar vaak in zijn carrière te maken met tegenslag; daardoor heeft hij misschien wel nooit zijn volle potentieel kunnen bereiken. Ook zondag was het weer raak. Een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik leverde hem een sleutelbeen- en bekkenbreuk op. Kruis over de Giro d’Italia en misschien zelfs over de Tour de France. De seizoensplanning voor de grote rondes van Jumbo-Visma draait daarmee ook de soep. Primair probleem: wie moet Gesink vervangen tijdens de Giro?


flag-nz George Bennett (29)

foto: Cor Vos

De positie van Gesink binnen Jumbo-Visma is behoorlijk uniek. Er is namelijk geen enkele andere renner met de kwaliteit van de Nederlander die net zo veel ervaring heeft. De enige coureur de enigszins in de buurt komt, is de 29-jarige George Bennett. De Nieuw-Zeelander is echter een van de leiders van de Nederlandse ploeg. Hij was voorzien om als knecht voor Steven Kruijswijk naar de Tour te gaan, om dan zelf het kopmanschap in te vullen tijdens de Vuelta a España. Drie grote rondes lijkt te veel van het goede voor Bennett. In mei moest hij wel goed zijn voor de Tour of California, dus zijn vorm zal goed genoeg zijn om Gesink adequaat te kunnen vervangen.


flag-be Floris De Tier (27)

foto: Marcel Koch

Bij de seizoensplanning aan het begin van het jaar was de blauwdruk van de selecties van de grote rondes al rond. Floris De Tier was daarin voorzien in ondersteuning van Roglič, maar de 27-jarige Belg werd geslachtofferd: hij was de enige uit de voorlopige Giro-ploeg die de daadwerkelijke selectie niet haalde. De Belg lijkt daarom de logische vervanger van Gesink, al zou de ploeg daarmee wel aan kwaliteit inboeten in het hooggebergte. Antwan Tolhoek en de in goede vorm verkerende Laurens De Plus blijven over daarvoor. De Tier zou samen met Koen Bouwman en Paul Martens wel een belangrijke rol in de valleien tussen de bergen en in de heuvelritten kunnen vertolken.


flag-nl Lennard Hofstede (24)

foto: Cor Vos

Wanneer je naar een iets minder ervaren renner zoekt, kom je uit bij Lennard Hofstede. De 24-jarige Nederlander stond in zijn beloftenjaren te boek als een talentvolle renner voor het heuvelwerk en de iets minder zware beklimmingen. Zijn eerste twee seizoenen als prof bij Team Sunweb kwam hij niet echt uit de verf, maar bij Jumbo-Visma krijgt hij een nieuwe kans. Hij krijgt van de ploegleiding de kans om zich verder te ontwikkelen en zou dan aan het einde van het seizoen de Vuelta rijden. Door het wegvallen van Gesink zou dat ook zo maar de Giro kunnen zijn. Maar vorig jaar eindigde Hofstede in 21 etappes niet één keer bij de eerste honderd, dus het is maar de vraag hoeveel hij kan betekenen.


flag-us Sepp Kuss (24)

foto: Cor Vos

Als de ploegleiding een jongere renner overweegt, kom je ook automatisch uit bij Sepp Kuss. De 24-jarige Amerikaan is een rasklimmer, maar hij is nog grillig in zijn prestaties. Vorig jaar boekte hij op een week tijd drie ritoverwinningen en het eindklassement in de Tour of Utah, waarna hij zijn vuurdoop in een grote ronde kende in de Vuelta. Daar kwam hij – net als de meeste andere wedstrijden dat seizoen – iets minder uit de verf. Ook dit jaar heeft Kuss nog niet veel potten kunnen breken. Niet gek ook, want het is pas zijn tweede jaar als profrenner. Als Jumbo-Visma besluit om hem mee te nemen, is het een dubbeltje op z’n kant. Maar wellicht valt-ie net de goede kant op.


flag-nl Bert-Jan Lindeman (29)

Lindeman in de vlucht van de Ronde van Catalonië – foto: Cor Vos

Waar de twee jongelingen zich nog moeten bewijzen, heeft Bert-Jan Lindeman een mooie staat van dienst bij de ploeg. Afgelopen seizoen reed hij met de Giro en de Vuelta nog twee grote rondes, maar in 2019 stond hij nergens bij de voorlopige selecties. De 29-jarige Nederlander is in het hooggebergte niet de evenknie van Gesink, maar in het middengebergte moet Lindeman zeker zijn rol kunnen spelen. Ook als aanvaller kan hij een belangrijke rol spelen, als hij dan in de finales nog iets voor de kopman kan betekenen. Met het opstellen van de Assenaar heeft Jumbo-Visma er een veelzijdige renner bij, maar of Roglič tijdens de zware cols op hem kan terugvallen is de vraag.


flag-de Tony Martin (34)

foto: Cor Vos

Gesinks ervaring als voormalig kopman in het rondewerk is misschien wel cruciaal. Een andere renner binnen de ploeg die al jarenlang op het hoogste niveau meedraait, is Tony Martin. De 34-jarige Duitser begon in totaal aan zestien grote rondes, maar – niet onbelangrijk – in de helft daarvan haalde hij het einde niet. Bovendien staat Der Panzerwagen niet bekend om zijn gevleugelde klimmersbenen. De krachtpatser zou vooral in de vlakke etappes zijn rol moeten spelen en hij kan in de drie individuele tijdritten mogelijk richtlijnen voor Roglič neerzetten. Martin is door Jumbo-Visma binnengehaald als knecht voor de grote rondes en rijdt normaal gesproken ook de Tour.


Andere opties lijken uitgesloten

De bovenstaande zes renners lijken de voornaamste kandidaten om Gesink tijdens de Giro te vervangen. Daan Olivier had daar normaal gesproken ook tussen kunnen staan, maar hij kwakkelt met een langslepende knieblessure die hem al enige tijd parten speelt. Voor jonkies Pascal Eenkhoorn, Neilson Powless en eerstejaars prof Jonas Vingegaard (allen 22) komt deze Giro d’Italia te vroeg, zeker in een rol die de vervanger van Gesink vraagt. Voor Eenkhoorn en Vingegaard had de ploegleiding sowieso nog geen grote ronde voorzien in 2019 en voor Powless hoogstwaarschijnlijk alleen de Vuelta.

Wie helpt Roglič (na Tirreno-Adriatico) aan een nieuwe eindzege in Italië? – foto: Cor Vos

Al bij al lijkt Bennett de topkandidaat, maar dan moet Jumbo-Visma ook weer gaan puzzelen met de selectie voor de Tour. Zeker wanneer blijkt als Gesink ook die ronde niet gaat halen, want dat zou betekenen dat je twee plekken opnieuw moet invullen en in beide gevallen gaat het om goede klimmers. Maar aan de andere kant: het hoofddoel van de ploeg is het winnen van de Giro met Roglič. De vraag is alleen in hoeverre de selectie van de Tour – hoe je het ook wendt of keert de belangrijkste koers van het jaar – daaraan is ondergeschikt. Al blijft een ploeg natuurlijk altijd zo sterk als de beste man. Tom Dumoulin bewees dat in 2017 nog maar eens.

Lees ook: Dit zijn de voorlopige selecties van Jumbo-Visma voor de grote rondes


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.