Dylan van Baarle de beste in slotrit Dauphiné, eindzege Jakob Fuglsang
foto: Cor Vos
zondag 16 juni 2019 om 16:58

Dylan van Baarle de beste in slotrit Dauphiné, eindzege Jakob Fuglsang

Video Dylan van Baarle heeft voor het eerst een overwinning in de WorldTour geboekt. De Nederlander van Team Ineos wist in Champéry de slotrit van de Dauphiné te winnen na een sprint-à-deux met medevluchter Jack Haig. De leidende positie van Jakob Fuglsang kwam niet meer in gevaar, de Deen pakt de eindzege.

Na de regenachtige dag van gisteren besloten acht renners niet meer op te stappen in deze korte, maar krachtige rit. Julian Alaphilippe verstevigde nog maar eens zijn leiding in het bergklassement, waarna een kopgroep van dertien ontstond. Daarbij zaten naast Alaphilippe onder meer Dylan van Baarle (Team Ineos), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Jack Haig (Mitchelton-Scott) en Warren Barguil (Arkéa-Samsic).

De kopgroep kreeg al snel ruim twee minuten voorsprong. Omdat Alaphilippe ook op de tweede klim van de dag als eerste boven kwam, wist hij zich al te verzekeren van de eindzege van de bergtrui. In het peloton hield Astana van leider Jakob Fuglsang het verschil binnen de perken.

foto: Cor Vos

Op de zware Col de Corbier (7,7 km aan 7,5%) behielden de koplopers een voorsprong van ruim drie minuten. Sterker nog, de voorsprong liep op naar vier minuten. Vlak voor de Pas de Morgins van derde categorie stapte Adam Yates van de fiets: hij had koorts. Niet veel later moest ook Steven Kruijswijk een goedgevuld peloton bergop laten gaan.

In de afzink richting de voet van de Côte des Rives van eerste categorie nam Team Ineos het commando over in het peloton. Zij brachten het verschil terug tot minder dan twee minuten. De eerste klimkilometers van de Rives zorgden ook voor vuurwerk in de kopgroep. Haig en Van Baarle bleken over de beste benen te beschikken bergop.

De twee hielden op de klim hun voorsprong van 1.50 minuut op het peloton vast, waardoor het een strijd op twee fronten werd. Wel moesten Van Baarle en Haig nog uitkijken voor Alaphilippe, die samen met Carl Fredrik Hagen op twintig seconden achterstand reed. De twee koplopers hielden echter stand en begonnen zo aan de slotklim richting Champéry; Alaphilippe zijn pijpje was leeg en ook Hagen kon de oversteek niet meer maken.

foto: Cor Vos

Het werd dus een strijd op twee fronten. Haig en Van Baarle hadden genoeg voorgift om nog te gokken op de zege, waarna de Nederlander over de beste sprint beschikte van de twee. Hij zorgt daarmee voor de tweede ‘Nederlandse’ Ineos-zege op rij in de Franse rittenkoers, zaterdag won Wout Poels ook al.

Bij de favorieten bleven de (overgebleven) favorieten bij elkaar. Even leek het nog erop dat Thibaut Pinot wilde aanvallen, maar die demarrage bleef uit. Daardoor kon Fuglsang voor de tweede keer de eindoverwinning vieren in de Dauphiné. Eerder was hij al de beste in 2017.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.