Egmont Cycling Race gaat dit jaar niet door vanwege te grote concurrentie met BK
De Buyst (midden) won vorig jaar in Zottegem - foto: Cor Vos
donderdag 14 maart 2024 om 08:50

Egmont Cycling Race gaat dit jaar niet door vanwege te grote concurrentie met BK

Er zal dit jaar geen opvolger komen voor Jasper De Buyst als winnaar van de Egmont Cycling Race. Normaal had dit jaar de 87e editie van deze 1.1 profwedstrijd moeten doorgaan, maar het Belgisch kampioenschap blijkt een te grote concurrent voor de organisatie.

De Egmont Cycling Race speelt zich traditiegetrouw af in en rond Zottegem, maar de stad in Oost-Vlaanderen is dit jaar – op 23 juni – ook gastheer van het BK wielrennen. De organisatie van de Egmont Cycling Race kiest er dan ook bewust voor om de pauzeknop in te drukken voor de herenwedstrijd: de koers zal niet doorgaan op 13 augustus.

“Door de aantrekkingskracht van het BK zien we de sponsorinkomsten voor de Egmont Cycling Race dit jaar gevoelig dalen”, duidt Jo Gosseye, voorzitter van de Zottegemse Wielerclub, in een perscommuniqué. “Dat is op zich niet onlogisch, want de Egmont Cycling Race en het parcours van het BK kennen dezelfde start- en aankomstplaats. De profs zouden tweemaal in evenveel maanden nagenoeg hetzelfde parcours rijden.”

“We hielden dus rekening met dit scenario en nemen nu de beslissing van het gezond verstand om de Egmont Cycling Race voor heren dit jaar niet te laten doorgaan. We willen als organisatie geen onnodige financiële risico’s nemen.”

Goed nieuws voor vrouwenkoers
De Zottegemse Wielerclub gaat in de vrouwenkoers wel op zoek naar een opvolger van Heidi Franz. Die Amerikaanse won vorig jaar onder grote publieke belangstelling de allereerste Egmont Cycling Race voor dames. Het stadsbestuur is blij dat er zal gekoerst worden op kermisdinsdag.

“Koers en kermis zijn op de laatste dag van de augustuskermis onlosmakelijk met elkaar verbonden”, weet schepen van Sport van Zottegem Brecht Cassiman. “De eerste Egmont Cycling Race Women was een schot in de roos en dat is ook het internationale peloton niet ontgaan. Het dameswielrennen belooft op dinsdag 20 augustus opnieuw een volksfeest te worden in de Egmontstad.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.