EPO-test uit 2012 levert Kocjan voorlopige schorsing op
foto: Sirotti (archief)
dinsdag 2 februari 2016 om 09:30

EPO-test uit 2012 levert Kocjan voorlopige schorsing op

Jure Kocjan (31) is voorlopig geschorst door de UCI. Dat meldt Biciciclismo. In een in 2012 afgenomen staal van de rappe Sloveen is EPO aangetroffen tijdens een heranalyse.

De positieve test is afgenomen op 8 maart 2012, daags voor de eendagsklassieker Dwars door Drenthe. Destijds kwam Kocjan uit voor Team Type 1, de ploeg die momenteel rijdt met louter diabetici. Daarna transfereerde hij naar Euskaltel-Euskadi (2013) en SmartStop (2014 en 2015). Dit jaar zou hij rijden voor het continentale Lupus.

Eerder al werd Giampaolo Caruso geschorst op basis van een nieuwe controle van een oude staal.

Update dinsdag 2 februari:
Nog voordat hij een meter voor Lupus heeft gefietst, is Kocjan door het continentale team ontslagen. “We hebben een zero-tolerance beleid”, vertelt algemeen manager Brendan Sullivan aan Cyclingnews.  “Dit is vooral erg vervelend voor alle mensen die de sport op een goede manier willen veranderen. We zijn gefrustreerd en dit maakt ons erg kwaad.”

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2016 19:53
Hoppeta, en zo is het wielrennen weer lekker in het nieuws... Jammer, heel jammer dit soort fratsen
1 februari 2016 20:03
Edit redactie: Klopt, bedankt. Is aangepast.
1 februari 2016 20:04
Edit redactie: Klopt, bedankt. Is aangepast.
1 februari 2016 20:05
Neeeeee. Kocjan! Ouwe strijder van me! Wat zonde :(
1 februari 2016 20:15
Tja, toen hij al zijn ploegmaats de spuit zag zetten kon hij het niet weerstaan.

Het is trouwens wel vaak raak met de importbasken. Vrecer, Serebryakov en nu Kocjan. En die Mestre vertrouw ik ook niet echt. Hopelijk heeft Tamtam Tamouridis het wat eerlijker gedaan.
1 februari 2016 20:16
Het nieuwe wielrennen, mogen we er eens mee lachen? Kleine garnalen zoals Kocjan en 19-jarige meisjes worden betrapt, terwijl Valverde, Contador, Van Avermaet en andere grootheden vrolijk mogen verder fietsen. Wie de middelen heeft, kan de dopingcontroles nog steeds omzeilen. Mentaliteitsverandering, my ass.
1 februari 2016 20:16
Nieuwe test die ook micro-doseringen kan opsporen? Dat zou mooi zijn. Nu nog wat stalen van grote namen hertesten, dan kan de grote schoonmaak echt beginnen.
1 februari 2016 20:18
Een jaar later bij Euskaltel kwam hij amper aan koersen toe en in Amerika bloeide hij weer op.
Goed dat ze hem alsnog pakken, maar ik had Kocjan niet verwacht.

Wel een opvallende voorkeur voor medische teams: Type 1 en dit jaar Lupus.
1 februari 2016 20:21
Hertesten van tig jaar geleden doen de sport niets dan slechts, ophouden met die onzin en al dat extra geld stoppen in de testen van 2016 snel en vakkundig afronden.
1 februari 2016 20:24
Deze man domineerde de sprints in het Amerikaanse circuit twee jaar na zijn vertrek bij Euskaltel en won volgens mij de AmericaTour in 2014. Dit is niet echt een onbeduidende renner, en ook weer geen verrassing dat er in de lage circuits waar geen sprake is van bloedpaspoort nog volop gebruikt wordt. Dit zegt weinig over de mate waarin toprenners nog gebruiken, uitspraken daarover kun je nooit hard maken.

@RV, waarom zou het slecht zijn om actieve renners die gebruikt hebben schorsen? Vreemde uitspraak, erg vreemd zelfs. Ik zie geen reden voor een renner om er mee weg te mogen komen omdat we 'het' graag achter ons willen laten.
1 februari 2016 20:28
@Christian
Natuurlijk mogen ze er niet mee wegkomen, maar de vraag is of er nu nog steeds mensen zijn die er mee weg proberen te komen. Romans (met accent maar dat is mij te moeilijk) pleit ervoor om het geld van deze hertesten in nieuwe (misschien gerichte) dopingtesten te stoppen, om zo mensen die NU gebruiken te betrappen in plaats van mensen die 4 jaar geleden gebruikten.
Tot op zekere hoogte ben ik het met jullie allebei eens, je kan het geld maar 1x uitgeven maar je kan ook niet iemand ermee weg laten komen.
1 februari 2016 20:55
"Het nieuwe wielrennen, mogen we er eens mee lachen? Kleine garnalen zoals Kocjan en 19-jarige meisjes worden betrapt, terwijl Valverde, Contador, Van Avermaet en andere grootheden vrolijk mogen verder fietsen".

Dus omdat Kocjan epo gebruikte, van den Driessche een e-bike in bezit had, zegt dit iets over de toppers...?
1 februari 2016 20:58
inderdaad een veelgehoorde drogreden. Ik denk zelf dat dit soort sh*t met name in niches en 'tussencircuits' opduikt, verhitte kermiskoersjes en la marmotte etc.
1 februari 2016 21:46
Het hertesten van oude stalen zorgt ervoor dat renners zich niet veilig wanen, wanneer ze middelen gebruiken die nu nog niet zijn op te sporen. Maar deze dreiging is alleen reëel als er af en toe ook een renner op basis oude stalen wordt gepakt. Vandaar dat het goed is dat ook hier moeite in wordt gestoken.
1 februari 2016 22:12
@PoisRouges: +1
Jij snapt hem. De coureurs lopen in nieuwe middelen altijd voor op de onderzoekers. Alleen oude stalen hertesten, en dat ook echt regelmatig doen, maakt dat ze zich nu wellicht 2x bedenken om in het heden iets te doen met iets wat NU nog niet opspoorbaar is. Vandaar ook de (straffe) uitspraak van Froome: "Over 10 jaar staan mijn resultaten nog steeds".

Hertesten op stalen uit het verleden moet dus, om de sport NU schoner te houden. Het is een drogreden om iemand niet te straffen voor daden in het verleden. De straf valt per definitie altijd later uit. Eerst de daad, dan onderzoek, berechting en dan pas de straf. Cold cases (moord, serieverkrachtingen) worden ook pas soms jaren later opgelost (bijv. Met nieuwe technieken kan men wel DNA achterhalen) en dan volgt de strafmaat alsnog, zij het jaren later. Maar het recht zegeviert dan!
1 februari 2016 22:15
Met een naam als Kockjan, is het vragen om problemen
1 februari 2016 23:04
@romans

Je roept "Hertesten van tig jaar geleden doen de sport niets dan slechts, ophouden met die onzin en al dat extra geld stoppen in de testen van 2016 snel en vakkundig afronden."

Maar wat ook jij best wel weet is dat de bedriegers altijd voorsprong hebben. De enige bewezen manier om valsspelers aan te pakken is die van de terugwerkende kracht.

Dat jij een vreemd soort respect koestert voor de niet betrapte valsspelende renner weten we intussen wel. Veel plezier met supporteren.
1 februari 2016 23:13
Is niet waar. Ik geef niet zo veel om het achteraf lynchen en ga gewoon ervan uit dat profpeloton altijd redelijk aan elkaar gewaagd is qua valsspelerij. Niet uit respect maar uit pragmatische overwegingen.
1 februari 2016 23:30
Pois Rouges, Coldeportes, geheel eens.

Manuel Beltran, mooie analyse over Romans, 'vreemd soort respect'.

Overigens vind ik Romans bijdrage wel goed te pruimen doorgaans... al heeft hij soms merkwaardige stellingnames.
1 februari 2016 23:36
Ik geef Roman ook gelijk maar zijn grens ligt way verder dan de onze. Ik durf wedden dat hij wou dat Ricco, Rasmussen,Ullrich en andere Floyd gelandissen er gewoon nog bijhoorden soms.
2 februari 2016 05:19
"Alleen oude stalen hertesten, en dat ook echt regelmatig doen, maakt dat ze zich nu wellicht 2x bedenken om in het heden iets te doen met iets wat NU nog niet opspoorbaar is".

Op nieuwe middelen werkt dit niet. Immers het A staal is niet op dit nieuwe middel getest en je hebt juridisch altijd twee identieke stalen nodig.
Waarbij het wel werkt, is een test (lees: heranalyse, zie ook artikel) op een al bekend middel, waarbij de A staal een bepaalde curve of piek liet zien die in het verleden nog onvoldoende was voor een stempel positief, maar in het heden wel voldoet met een nieuwe norm.
Er wordt feitelijk dan ook helemaal niet gehertest! Er liggen gewoon verdachte uitkomsten in een la. En deze la maken ze af en toe open.

Welke renners zitten dus in de gevarenzone? Die renners die met bekende verboden middelen werkten en een hoeveelheid inspoten die nét onder de dan geldende grens zat.
Sporters die met geheel nieuwe middelen doperen hoeven zich geen zorgen te maken om zulke hertesten.
2 februari 2016 08:05
Waar ik WEL heen wil is zoveel mogelijk middelen detecteren op huidige testen en een steeds beter ontwikkeld bloedpaspoort op basis waarvan ook tijdelijke out-of-competition kan worden opgelegd. Waar ik NIET heen wil is achteraf uitslagen shiften en een vol forum dat renners tig jaar lang kan beschuldigen met 'wacht maar op de hertest jonguh' als excuus.

Ik heb er geen enkel probleem mee om nu een dikke streep eronder te trekken en alle resultaten in het verleden als feiten in te beitelen. Het gaat een stuk beter nu, hier en daar een tramadol, motortje en ketoon daargelaten die er nog bij moeten maar iha is doping marginaler en micromicro geworden. Laten we die winst koesteren ipv in maffia kraakpanden lijken uit kasten te trekken.
2 februari 2016 08:37
Ik vraag me wel af hoe ze tot nadere testen besluiten. Ik kan me niet voorstellen dat ze alle bloedstalen gaan hertesten, het zal dus steekproefgewijs gaan. Om dat zo effectief en efficiënt uit te voeren, wat zou de trigger zijn?
2 februari 2016 08:59
Mooie filosofie Romans,al hoop ik dat een streep onder trekken ook inhoud; iedereen weren vh oude wielrennen! Vroeger of nu,betrapte zouden geen ploegen mogen leiden of oprichten vind ik.
2 februari 2016 09:16
Dat vind ik een vrij lastige, het zou in ieder geval inhouden dat ik dan meteen als ploegleider kan gaan solliciteren :) In andere woorden bevreemdt het me ietwat dat Dekker en Bettini in deze hun job behouden waar Vino en Riis geen kans meer hebben. In gelijk welke radicale omslag zie je dat de oude garde uit noodzaak in ieder geval gedeeltelijk blijft hangen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.