Europees juniorenkampioen Aaron Dockx: “Meedoen bij de profs is een grote stap”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens zondag 18 september 2022 om 10:45

Europees juniorenkampioen Aaron Dockx: “Meedoen bij de profs is een grote stap”

Interview Aaron Dockx is – na een ijzersterk veldritseizoen 2021-2022 – de juniorencategorie ontgroeid en rijdt de komende winter tussen de beloften en elites. Nooit een evidente overgang voor een 18-jarige. “Ik besef ook dat het een moeilijke stap zal zijn. Maar ik ben vooral heel gemotiveerd om me in mijn nieuwe trui van Crelan-Fristads te laten zien”, vertelt Dockx aan WielerFlits.

Dockx kroonde zich op de VAM-berg tot Europees kampioen, en in Fayetteville zag het er even naar uit dat hij zijn kunstje zou overdoen. Alleen stak de Zwitser Jan Christen daar in extremis een stokje voor. “Ik heb daar toch nog een tijdje van wakkergelegen. Als ik dit of dat anders had gedaan, dan had ik nu in de regenboogtrui rondgereden. Maar goed, ik trek me eraan op dat ik op de afspraak was en me bij de U19 vaak met de beste renners van mijn generatie kon meten.”

De juniorenperiode geldt wel vaker als een eerste internationale waardemeter voor jonge talenten. “Dat heb ik vooral na het EK gemerkt. Die titel heeft heel veel voor mij veranderd. Ik heb veel meer naamsbekendheid sindsdien. Het was de kroon op mijn juniorentijd en dat ik me daar zo goed heb laten zien, is alleen maar goed naar de toekomst toe.”

Nét niet op het WK voor Dockx (midden) – foto: Cor Vos

“Pas op, ik zeg niet dat ik zeker prof ga worden, maar ik hoop nog een lange toekomst in het wielrennen te hebben. De ploeg denkt daar hetzelfde over. Ze hebben vertrouwen, waardoor ze mij ook een mooi contract hebben aangeboden. Ze willen zo lang mogelijk met mij door en ik kijk er naar uit om verder in de ploeg door te stromen. Toch heb ik me ingeschreven voor de studie voeding- en dieetkunde. Het is nuttig voor mijn carrière en zo heb je altijd iets achter de hand.”

Trainen met Laurens Sweeck
Hoe het eerste beloftejaar van de renner uit Rijkevorsel zal verlopen, is voor hemzelf nog bang afwachten. “Het wordt een moeilijke stap, maar ik heb goed gewerkt tijdens het wegseizoen. Ik wil rustig groeien in de U23-categorie en ik denk dat ik die tijd ook nodig ga hebben. Ik ben nog maar 18 jaar, dat is heel jong om al in veel crossen tegen de elites te moeten rijden. Alleen de X²O Trofee heeft aparte beloftecrossen. En ik hoop toch ook in een Wereldbeker te mogen starten.”

Een echte waardemeter heeft Dockx niet. Of toch… “Ik heb nog nooit tegen de grote mannen gekoerst, maar ik heb wel al met onze kopman Laurens Sweeck getraind. Hem kunnen volgen is al een doel op zich, maar het is niet dat ik op minuten hang of zo (lacht). Het was wel gek om met hem mee te kunnen. Je kent hem van op tv en hij trekt uw niveau sowieso op als je ermee traint. Ik hoop dat we beide goed aan ons seizoen beginnen, en dan zien we wel wat er mogelijk is.”

Geef een reactie